Uzun zamandır bir araya gelemeyen toplumsal cinsiyet eşitliği için düşünen, örgütlenen politika üreten akademisyenler, politikacılar, sivil toplum kuruluşları ve medya temsilcileri olarak Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi’nde buluştuk, sorunları konuştuk, çözümler sunduk, dayanışma zeminini güçlendirerek umudu ve cesareti yeşerttik.
Kadın hakları konusundaki olumsuz gidişatın enine boyuna tartışıldığı zirvede, kadına yönelik şiddetten sosyal devlete, hukuk alanındaki gelişmelerden liderlik kavramına pek çok konu uzman konuşmacılar tarafından ele alındı.
“Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin demokrasinin turnusol kağıdı” olduğuna inanarak “Eşitlik olmadan adalet olmaz!” dedik ve ilk oturumda Nevşin Mengü’nün moderatörlüğünde Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Bertil Emrah Order, Akademisyen Prof. Dr. Fatmagül Berktay, Dilbilimci ve Yazar Necmiye Alpay ile birlikte adalet kavramını tartıştık.
Liderlik oturumunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ayşe Arman’ın sorularını yanıtladı. Ana Muhalefet lideri kadınların adalet arayışında CHP’nin duruşu ve siyaseti hakkında bilgi verdi. “Kadınların siyasette daha etkin olmasını istiyoruz” Kılıçdaroğlu, kadınların isteklerini desteklemeye hazır olduğunu belirtti.
Moderatörlüğünü Deniz Bayramoğlu’nun yaptığı “İslamın eşitlikçi yorumları ve toplumsal cinsiyet” oturumuna Fatma Bostan Ünsal, Cihangir İslam, Ömer Atalar ve Rümeysa Çamdereli konuşmacı olarak katıldı. Ataerkilliğin İslam’ın getirdiği bir düzen olmadığının altı çizildi.
Kadına yönelik şiddetin nedenleri ve sonuçlarının tartışılacağı oturumda ise Akademisyen Feride Acar, Avukat Hülya Gülbahar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Başkanı Gülsüm Kav ve Akademisyen Sevgi Uçan Çubukçu konuştu. Oturumda, Türkiye’deki kadına yönelik şiddetin artışının neden diğer ülkelerden çok daha fazla olduğunu sorgulamak gerektiğinin altı çizilerek, şiddetin doğal bir şey değil, toplumda sürekli yeniden üretilen bir şey olduğu vurgulandı.
İTÜ Öğretim Üyesi İpek İlkkaracan, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Buğra ve CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise kadın haklarının güvenceye alınması konusunda sosyal devlet uygulamalarını ve günümüzdeki hak ihlallerinin bu çerçevede nasıl değerlendirilmesi gerektiğini tartıştı.
Zirvenin ikinci günü “Evrensel Haklarımızdan Hukukta Ne Kadar Geriye Gittik?” başlıklı oturumla başladı. CNN Türk Uzman Muhabir Göksel Göksu’nun moderatörlüğünde, Avukat ve Akademisyen Nazan Moroğlu, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve Akademisyen Şehnaz Kıymaz Bahçeci’nin katılımıyla gerçekleşen oturumda, kadınların kazanılmış haklarının bilincinde olmalarının önemi vurgulandı.
Moderatörlüğünü Nevşin Mengü’nün yaptığı “Eşitlik ve Adalet için Yerel Yönetim” oturumuna Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak ve Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu katıldı. Belediye Başkanları kendi belediyecilik deneyimlerini paylaşarak, yerelde kadın hakları için daha fazla neler yapılabileceğini tartıştı.
“Eşitlik ve Adalet için Kadın Politikacılar” konusu ise CNN Türk TV Programcısı Şirin Payzın’ın yönetiminde CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 21. Dönem DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray, KA.DER Başkanı Nuray Karaoğlu ve Kadın ve Aileden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Önay Alpago tarafından tartışıldı. Kadınların mecliste temsil oranlarının düşüklüğüne dikkat çekilerek “Mecliste kadının hakkına sahip çıkamayan milletvekili Türkiye’nin de hakkına sahip çıkamaz” vurgusu yapıldı.
Zirvenin sonunda ise eşitlik ve adalet için örgütlenme çalıştayı düzenlendi. Somut bir yol haritasının çizildiği bu çalıştaylarda, “Kadın Sivil Toplum Örgütleri ve LGBTİ’lerin Mücadele İçin Yeni Örgütlenme Modelleri ve Yol Haritası”, “2019 Seçimlere Doğru Kadın Sivil Toplum Örgütlerinin Öncelikleri ve Yol Haritası”, “Kadın Sivil Toplum Örgütleri ve LGBTİ’lerin Siyasi Parti ve Yerel Yönetimlerden İş Birliği Sorunları ve Çözüm Önerileri”, “Kadın İstihdamı ve Yeni Yasal Uygumaların Sorunları ve Çözüm Önerileri”, “Kadın ve LGBTİ’lere Yönelik Şiddetin Önlenmesi İçin Yapılması Gerekenler” konuları katılımcılarla birlikte tartışıldı ve ortak bir sonuç bildirgesi hazırlandı.
Sonuç bildirgesi için: http://www.marjinal.com.tr/basin-bulteni/esitlik-adalet-kadin-zirvesi-kadinlarin-taleplerini-iceren-ortak-bir-bildirgeyle-sona-erdi/3000
2017-11-20