Yazar: Richard Carlson
Aklıma bir şeyi koyduğumda (örneğin bir plan), akışına bırakmak zor olabiliyor. Bana başarının ya da bir projeyi başarıyla tamamlamanın azim gerektirdiği öğretildi. Bu bir dereceye kadar kesinlikle doğrudur. Ancak aynı zamanda esnek olmamak muazzam bir içsel stres yaratır ve genellikle başkaları için duyarsızca ve rahatsız edicidir.
Yazılarımı çoğunlukla sabahın erken saatlerinde yazmayı severim. Örneğin bu kitapta, evdeki herkesi uyanmadan önce bir ya da iki stratejiyi tamamlama hedefim vardı. Ama dört taşındaki çocuğum erken kalkıp beni görmek için üst kata çıktığında ne yapabilirdim ki? Planlarım değiştiğinde nasıl tepki verebilirim? Ya da ofise gitmeden önce koşuya çıkmak gibi bir hedefim olsun. Ofisten acil bir telefon geldiğinde koşudan vazgeçmek zorunda kalsam ne olur?
Hepimiz için sayısız potansiyel örnek vardır. Planlarımızın aniden değişmesi, gerçekleşeceğini düşündüğümüz bir şeyin gerçekleşmemesi, birinin yapacağını söylediği şeyi yapmaması, düşündüğümüzden daha az para kazanmamız, birinin rızamız olmadan planlarımızı değiştirmesi, planladığımızdan daha az zamanımızın olması, beklenmedik bir şeyin ortadan çıkması… Böyle devam eder gider. Bu durumda kendinize sormanız gereken soru şudur: Gerçekten önemli olan nedir?
Planlarımız değiştiğinde sık sık hayal kırıklığına uğramanın doğal olduğu bahanesine sarılırız. Oysa bu, önceliklerimizin ne olduğuna bağlıdır. Katı bir kitap yazma programına sadık kalmak mı, yoksa dört yaşındaki çocuğum için ulaşılabilir olmak mı daha önemli? Otuz dakikalık bir koşuyu kaçırdığım için üzülmeme değer mi? Daha genel bir soru ise şudur: “İstediğimi elde etmek ve planlarıma sadık kalmak mı, yoksa akışa bırakmayı öğrenmek mi? Hangisi daha önemli?” Açıkçası daha huzurlu bir insan olmak için çoğu zaman, esnek olmaya katı olmaktan daha çok öncelik vermelisiniz (elbette istisnalar olacaktır). Ayrıca tecrübelerimden planların beli bir oranda değişeceğini beklemenin de faydalı olduğunu biliyorum. Zihnimde bu kaçınılmazlığa yer verirsem, planda bir değişiklik olduğunda, “İşte yine kaçamayacağım değişikliklerden biri,” diyebilirim.
Daha esnek olmak içi bir hedef koyarsanız, bazı harika şeylerin gerçekleşmeye başladığını göreceksiniz. Kendinizi daha rahat hissedecek, ancak üretkenliğinizden ödün vermeyeceksiniz. Hatta üzülmek ve endişelenmek için bu kadar çok enerji harcamanıza gerek kalmayacağı için daha üretken bile olabilirsiniz.
Planlarımı biraz (hatta tamamen) değiştirmek zorunda kalsam da teslim tarihlerime uyacağıma, hedeflerimin çoğuna ulaşacağıma ve sorumluluklarımı yerine getireceğime güvenmeyi öğrendim. Son olarak, böyle davranırsanız etrafınızdaki insanlar da daha rahat hissedecektir. Olur da planlarınız değişmek zorunda kalırsa, sevdikleriniz diken üstünde olmak zorunda kalmayacaktır.
Carlson, Richard. Ufak Şeyleri Dert Etmeyin, Diyojen Yayıncılık, 2023, 106- 108, çev. Uğur Mehter.