Yazar: Ayşegül Yücel Gürerk
Farklı dünyalar derken dini inanç, etnik köken, eğitim ve ekonomik durum, sosyal yaşam, siyasi görüş ve cinsel tercih gibi konularda farklılık gösteren kişilerden bahsediyoruz.
Ortak İdealler Derneği olarak bir araya getirdiğimiz ve işbirliği yapmaları için gerekli ilhamı, ortamı, bağlantıları ve yolu sağladığımız kişilerin ortak bir tek yanları oluyor: Hepsi kendi alanlarının lideri. Hepsi, önemli yerlere gelmeyi başarmış, birçok yeteneğe ve değerli bilgilere sahip kişiler. Ne var ki, çoğu zaman başka liderlerle diyalogları olmadığı için çözüm bekleyen sorunların hafiflemesine değil, olduğu gibi kalmasına, hatta daha da ağırlaşmasına yol açabiliyorlar.
Oysa bu kişiler farklı alanlarda, farklı çevrelerde ve farklı konularda farklı güçlere sahipler. Tek eksiklikleri, güçlerini birleştirememek! Ortak İdealler Derneği’nin kurucularından biri olan Nasuh Mahruki’nin ifade ettiği gibi, ‘Herkes güçlü, ama hiç kimse hepimiz kadar güçlü değildir.’
Büyük-küçük, tüm ekonomik, sosyal ve ekolojik sorunları aşabilmek için insanların asla anlaşamayacakları konular yüzünden kavga etmeyi bırakması ve ortak idealler için birlikte çalışmaya başlaması gerekir. Bunun için kişinin hangi kimliğinin, evrensel kimliğinin mi yoksa dünyevi kimliğinin mi öne çıktığı belirleyici önem taşır. Bize göre, evrensel kimliğimiz var oluşumuzla, dünyevi kimliğimiz doğduğumuz coğrafya, aile ve kültürle ilgilidir. İşbirliği yapabilmek için dünyevi kimliğimizi bir miktar geri çekmek, evrensel kimliğimizi bir miktar öne çıkarmak gerekir. Bu da yetki sınırlarımızı aşıp dış halkalarda da aktif olmak, kısaca Yetkinin Ötesinde Liderlik yapmak demektir.