Yapay zeka uzmanları ve çevre bilimciler iklim çözümleri için İstanbul'da buluştu
Türkiye Bilişim Vakfı Başlangıç Noktası platformu (Be Node) ve 2024 Nobel Fizik Ödülü'nün sahibi Geoffrey Hinton'un kurduğu Vector Enstitüsü iş birliğiyle düzenlenen “Çevre için Yapay Zeka Konferansı (AI for Climate Summit)” gerçekleşti. Konferansta, dünyanın önde gelen yapay zeka uzmanları ile iklim STK'ları iklim çözümleri üretmek üzere bir araya geldi.
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ev sahipliğinde, TBV Başlangıç Noktası platformu (Be Node) ve yapay zekanın önde gelen isimlerinden, dünyaca ünlü Geoffrey Hinton'un kurduğu Vector Enstitüsü iş birliğiyle İstanbul Modern'de düzenlenen Çevre için Yapay Zeka Konferansı, dünyanın dört bir yanından yapay zeka uzmanları ve iklim STK'larını bir araya getirdi.
Etkinliğin açılış konuşması yapan TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı, Türkiye Bilişim Vakfı'nın Vector Institute ile resmi anlaşmasının Geoffrey Hinton'un Nobel Ödülü'nü kazanmadan önce imzaladığını belirtti. Karayolu kurallarıyla havayolu akışının yönetilemeyeceğini söyleyen Eczacıbaşı, yeni bir anlatım diline ve kural setine ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.
Türkiye Bilişim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Başlangıç Noktası'nın kurucularından Ceren Zeytinoğlu Atıcı ise konuşmasında daha fazla teknik liderin iklim çözümleri üretmeye odaklanması gerektiğine değindi.
Vector Institute Yapay Zeka Kürsü Başkanı Prof. Pascal Poulpart konuşmasında, yapay zekanın iklim sorunlarını aşmaktaki görevi ve iklim dostu olma durumunun üzerinde durdu. Yapay zekanın; enerji yönetimi, biyoçeşitliliğin korunması ve iklim uyarlamasınındaki potansiyeline değinen Prof. Pascal Poulpart, diğer yandan yapay zekanın daha sürdürülebilir olması için veri setlerinin ve modellerin ademi merkeziyetçi bir anlayışla barındırılması gerektiğini söyledi.
Etkinliğin bir diğer konuşmacısı Toronto Üniversitesi Risk Laboratuvarı Direktörü Prof. Luis Seco, yapay zekanın karbon takası piyasasını optimize edebileceğini belirtti. 21. yüzyılın en büyük hammaddesinin risk olduğuna değinen Prof. Luis Seco, belirsizlik içinde yol almaya alışılması gerektiğine değindi. İklim krizinin getirdiği sorunları çözmek için eldeki zamanın koyulan hedeflere uymadığını anlatan Prof. Luis Seco, iklim krizinin ancak piyasa kurallarının değiştirilerek çözülebileceğini, bu nedenle karbon takasının çok önemli olduğunun altını çizdi.
Vector Institute Yapay Zeka Mühendisliği Bölüm Başı Dr. Deval Pandya ise yapay zekanın karbon ayak izinden daha fazla çevresel pozitif etki yaratabileceğine değindi. Net pozitif veri merkezi oluşturulabileceğinden bahseden Dr. Deval Pandya, verimlilik artışının tüketimi değil üretimi tetiklemesi gerektiğinden bahsetti.
Başlangıç Noktası Lideri Cem Leon Menase, iklim teknolojileri geliştiren yerli girişimcileri bir araya getirdiği bir panel modere etti.
STK'lar yerelde uygulanabilecek iklim çözümleri geliştirdi
Konferanstan bir gün önce gerçekleşen atölye çalışmasına, iklim çözümleri geliştirmek adına Amerika, Kanada, İsviçre, Kırgızistan ve Türkiye'den iklim STK'ları katıldı. Amerika'dan Ulusal Fenoloji Ağı yöneticisi Ellen Denny, İsviçre'den Cleantech21 Genel Direktörü Nick Beglinger, Kanada'dan Küresel Risk ve İnovasyon Merkezi Genel Direktörü Saeed Valadbaygi, Kırgızistan'dan İnternet Topluluğu Kırgızistan Genel Direktörü Aziz Soltobaev Türkiye'deki konferansa katılarak, Vector Enstitüsü'nün yapay zeka uzmanlarıyla birlikte çalıştı ve yerelde uygulanabilecek iklim çözümleri geliştirdi.
İlgili kişi:
Ata Ulaş Dağlıoğlu
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71 - 0544 734 52 21
ulasd@marjinal.com.tr
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) hakkında
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), merkezi İstanbul'da bulunan, iyilik için teknoloji vizyonuyla bu toprakların imzasını dünyaya tanıtmak üzere çalışan çok paydaşlı bir sivil toplum kuruluşudur.
14 Nisan 1995 tarihinde, 114 kurum ve bu kurumlara üye 178 kişi tarafından kurulan bugün itibarıyla 400'ün üzerinde üyesi bulunan vakfımızın hedefi; Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmak, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinlikleri gerçekleştirmek ve özellikle yeni teknolojilerin sosyal ve ekonomik yaşam üzerine etkilerini inceleyip nitelikli & saygın paydaşlar ile birlikte projeler üretmek ve uygulamalarını sağlamaktır.
Başlangıç Noktası | Be Node hakkında
Başlangıç Noktası | Be Node, Türkiye Bilişim Vakfı'nın uluslararası alanda projeler sürdüren platformudur. 2018 yılında kurulan Başlangıç Noktası | Be Node, kırılım teknolojilerinin toplumsal ve çevresel fayda için kullanılması adına küresel işbirlikleri kurar. Geleceğin modellerinin oluşturulmasına öncülük ederek Türkiye sivil toplumunun gücünü ortaya koymayı hedefleyen Başlangıç Noktası | Be Node, Finlandiya, Singapur, ABD, Kanada ve Avrupa'dan partnerle çalışarak pozitif etki yaratır.