Yapay zeka ile ilgili tüm gelişmeler İstanbul Yapay Zeka Zirvesi'nde konuşuldu
Türkiye Bilişim Vakfı ile İstanbul Teknik Üniversitesi liderliğinde kurulan Yapay Zeka Türkiye Platformu (AITR) İstanbul Yapay Zeka Zirvesi, 23 Aralık'ta İstanbul İş kulelerde gerçekleşti.
Türkiye İş Bankası ev sahipliğinde düzenlenen AITR İstanbul Yapay Zeka Zirvesi, TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı, İTÜ Araştırma Dekanı – AITR Eş Başkanı Prof. Dr. Altan Çakır ve AITR Eş Başkanı Levent Kızıltan'ın konuşmaları ve sektör temsilcilerinin önde gelen isimlerinin katıldığı panellerle gerçekleşti. Çok sayıda akademisyen ve iş insanının katıldığı zirvede, yapay zeka teknolojileri tüm detaylarıyla konuşuldu.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı şunları söyledi: “GPT ve BDM'ler gibi çok daha akıllı ve kreatif teknolojiler hayatımıza girdi ve milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Bir akademik araştırmaya göre, GPT-3'ün eğitildiği veri setlerinin yüzde 93'ü İngilizce. Türkçe veriler ise sadece yüzde 0.06. Buna rağmen Türkçe olarak ‘iş görecek' bir seviyede çalışsa da İngilizceye göre daha kısa ve doğruluk oranı daha düşük olduğu ortaya çıktı. Bu durum, farklı ana dillere sahip kişilerin İngilizce yazmalarını teşvik ediyor ve böylece İngilizcenin daha da gelişmesine katkıda bulunuyor. Türkiye olarak bu trende AITR olarak öncü olma fırsatımız var. Veri eksikliğimiz malum ve kullanımımız hakkında fazla söylenecek bir şey yok. Ancak önümüzdeki fırsatları görebildiğimizi düşünüyorum. Kavramsal kırılımlar, doğru kullanıldığında herkesi bitiş çizgisine yaklaştırıyor. BDM'leri bu kategoride rahatlıkla sayabiliriz. Şöyle bir tablo hayal ediyorum: Dikey eksende bilgi üretimi, yatay eksende ise bilgi dağıtımını, yani networking düşünün. İki eksin kesişim noktasında dünyayı yerinden oynatacak bir kaldıraç gücü yatıyor. TBV olarak iki önemli platformumuz hem dikey hem yatay eksende çalışıyor.”
Kamu, iş dünyası ve toplumun farkındalığı önemli bir başlık haline geldi
Prof. Dr. Altan Çakır ise konuşmasında, “Günümüz teknolojilerinin gelişim hızı ve üretken yapay zeka tabanlı çözümlerin hayatımıza aniden girmesiyle kamu, iş dünyası ve toplumun bu konuda farkındalığı ve merakı şu anda oldukça önemli bir başlık haline geldi. Bu nedenle iş dünyasının hızlı adaptasyonu, yıkıcı girişimler ve yatırım süreçlerinin gelişimi, eğitim dünyası ve akademik uygumalar, kamu politikalarının belirlenmesinin hukuki ve etik konular kapsamında bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. AITR bu sene ilk defa İstanbul Yapay Zeka Zirvesi'ni iş dünyası, akademi ve kamunun önemli katılımıyla farklı kesimleri bir araya getirerek toplum için yapay zeka teknolojilerini konuşmak, değerlendirmek ve çıktıları tartışmak üzere gerçekleştirdi” dedi.
Yapay zeka pek çok şeyi geri döndürülmesi zor bir şekilde dönüştürecek
AITR Eş Başkanı Levent Kızıltan, konuşmasında şunları dile getirdi: “Neredeyse bir sene önce gündeme gelen bir teknoloji duyurusuyla aynı zamanda ilk etkinliğimizi yapmıştık. Sonra dünya değişti, yapay zeka hype dalgası gündeme damgasını vurdu. Chat GPT gerçekten ‘chat'lere derin konu' oluverdi. AITR'yi teknolojik gelişimin sosyal dengesi, birey ve kamu ilişkileri konusunda bir ara yüz olma, akademi ve ticari ortamları devlet ile doğru noktalarda örtüştürmekti amacımız. Yapay zekanın önümüzdeki üç-beş sene içinde yaşamın hemen her alanında pek çok şeyi geri döndürülmesi zor bir şekilde dönüştüreceğini söylemek mümkün.”
Etkinlik kapsamında “üretken yapay zeka uygulamaları ve değişim beklentileri”, “yapay zeka ile bilim ve inovasyon, toplum için yapay zeka çalışmaları”, “yapay zekanın iş dünyası için önemi, gelişim hızı ve ölçeklendirme”, “yapay zeka yatırımları, iş geliştirme odağında üretken YZ teknolojiler” panelleri gerçekleştirildi.
İlgili kişi:
Ulaş Dağlıoğlu
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71 - 0544 734 52 21
ulasd@marjinal.com.tr
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) hakkında
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), merkezi İstanbul'da bulunan ve “Türkiye'yi bilgi toplumuna dönüştürme” temel amacıyla çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. 14 Nisan 1995 tarihinde, 114 kurum ve bu kurumlara üye 178 kişi tarafından kurulan, bugün itibarıyla 400'ün üzerinde üyesi bulunan vakfın hedefi; Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşebilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasına katkıda bulunmak, bilimsel araştırma ve geliştirme etkinlikleri gerçekleştirmek ve özellikle yeni teknolojilerin sosyal ve ekonomik yaşam üzerine etkilerini inceleyip nitelikli ve saygın paydaşlarla birlikte projeler üretmek ve uygulamalarını sağlamaktır. www.tbv.org.tr
Yapay Zeka Türkiye Platformu (AITR) hakkında
Yapay Zeka Türkiye Platformu (AITR); Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle Türkiye'nin gelişen ve değişen akıllı yapay zeka teknolojilerine adaptasyon sürecinde rol almak üzere yapılanmış bir sivil toplum hareketidir. Kamu, özel sektör ve akademi işbirlikleri aracılığıyla yapay zeka teknolojisine yönelik ulusal ve uluslararası bir ekosistem ağı oluşturmayı hedeflemektedir. www.ai.org.tr