Veri ve yapay zekanın iş yapış şekillerine etkisi
TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümü yayınlandı. Serinin 37'nci bölümünde TÜBİSAD Danışma Kurulu Başkanı Murat Kansu ve Google Cloud Ülke Müdürü Önder Güler, veri ve yapay zekanın iş yapış şekillerine etkisini konuştu.
TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümünde Google Cloud Ülke Müdürü Önder Güler, TÜBİSAD Danışma Kurulu Başkanı Murat Kansu'nun sorularını yanıtladı.
Türkiye'deki genel pazarın, tüm oyuncular dahil olmak üzere analiz edildiğinde, yapay zekanın erken ve doğru politikalarla hayata geçmesi durumunda önümüzdeki 10 yıl içerisinde GDP'ye yüzde 5'lik bir artış yapacağını öngördüklerini belirten Google Cloud Ülke Müdürü Önder Güler, “Bunun rakamsal karşılığı aslında 1.2 - 1.4 trilyon TL veya 50-60 milyar dolar. Sektörel büyüklük olarak düşününce de karşımıza Türkiye'deki konaklama ve yeme-içme sektörünün toplamı kadar bir büyüklük. Bunu servis sektörü olarak düşününce çok büyük bir faaliyet. Bu faaliyet kapasitesinin ikiyle çarpıldığını düşünürsek etki çok büyük” ifadelerini kullandı.
Bulut bilişimin, Türkiye'de hem bilişim ekosistemi hem de hükümet tarafından önceliklendirilen alanların başında geldiğini söyleyen Önder Güler, “Her zaman verinin yerelliği, verinin güvenliği ve gizliliği konuları birinci öncelik olmak kaydıyla, bu konuda önümüzde önemli bir fırsatın olduğunu hepimiz biliyoruz. Google olarak bu konuya özel çözümleri sürekli geliştiriyoruz. Diğer oyuncular aynı şekilde. Mevcut teknolojik çözümler birçok şeyi adresleyebiliyor ama eksponansiyel olarak artan veri işleme ihtiyacı doğal olarak büyük ölçekli, daha geniş yetenekli platformların ihtiyacını gündeme getiriyor. Türkiye'nin bu konuda birazcık arayı açtığını, bir parça geride olduğunu biliyoruz. Ama ümit ediyorum önümüzdeki bir-iki yıl içerisinde bu konuda daha önemli adımlar atılacak. 27 Temmuz'da Sanayi Bakanlığımızın açıkladığı HİT-30 öncelikli teknolojik yatırımlar ve bu konuya yönelik teşvikler çok önemli. Hem kamu tarafında bu konuda çok iyi bir bilinçlenme ve önceliklendirme var. Hem de bizim gibi tüm oyuncular bu konuda teknik gelişmelerle, yeniliklerle, bu gibi durumlara adresleyebilecek özel çözümlerle çeşitli adımlar atıyor. Ben iyimserim. İhtiyacımız var ve çözümlerin gelişeceğini de görebiliyorum” dedi.
TÜBİSAD Plus 37. bölümü izlemek için tıklayın
TÜBİSAD Plus nedir?
TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını önemli konular ve konuklarla tuttuğu düzenli YouTube yayını olan TÜBİSAD Plus'ta, yapay zekâ, bulut bilişim, hiperotomasyon, sürdürülebilirlik, siber güvenlik, metaverse, 5G, büyük veri, kuantum ve daha pek çok yeni nesil teknoloji, tüm boyutlarıyla masaya yatırılıyor. Bilişim teknolojileri dünyasına dair en güncel tartışmalar, sektörün eğitimden sağlığa, çevreden iş yapış biçimlerine kadar farklı alanlarda yarattığı değişimler TÜBİSAD Plus'ın her bölümünde farklı konukların katılımıyla değerlendiriliyor.
TÜBİSAD Plus serisindeki tüm bölümleri izlemek için tıklayın
TÜBİSAD Plus serisindeki tüm podcastleri dinlemek için tıklayın
İlgili kişi:
Ulaş Dağlıoğlu
ulasd@marjinal.com.tr
0 544 734 52 21
TÜBİSAD hakkında
1979 yılında kurulan TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği); hizmet, yazılım, donanım, bulut, dijital altyapı sağlayıcıları gibi bilgi ve iletişim sektörünün bütün alanlarını kapsayan üye şirketleri ile 785 milyar TL'lik Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri pazarının yüzde 90'ını temsil eder. http://www.tubisad.org.tr/