Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları'nda bu hafta: “Neopopülist Hareketler: Nereden Nereye”
Tarih Vakfı tarafından düzenlenen Vangelis Kechriotis Perşembe Konuşmaları, “Olağanüstü Akademi Konferansları” serisiyle devam ediyor. KHK'larla ihraç edilen akademisyenlere davet niteliği taşıyan Olağanüstü Akademi Konferansları serisinde bu hafta “Neopopülist Hareketler: Nereden Nereye? Dünya Ve Türkiye Deneyimleri” başlıklı oturuma 686 sayılı KHK ile ihraç edilen Doç. Dr. İsmet Akça ve Dr. Barış Alp Özden konuşmacı olarak katılacak.
AKP'nin hem erken hem geç dönemi çoğu kez Türkiye'ye ve/veya Türkiye tarihine özgü dinamiklerle açıklanmaya çalışıldı. Halbuki neopopülist hareketler, neoliberal kapitalizmin farklı evrelerinde, özellikle 1990'lar ve 2000'lerde yarattığı toplumsal dönüşüm çerçevesinde yükselmiş ve dönüşüme uğramıştır. Doç. Dr. İsmet Akça ve Dr. Barış Alp Özden'in konuşmacı olarak katılacağı bu oturumda, AKP'nin neoliberal popülist hegemonyası ve bugün bu hareketin neye dönüştüğü (Neofaşist? Bonapartist? Otoriter Popülist?) neoliberal kapitalizmin küresel ve yerel dinamikleri üzerinden ve dünya örnekleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınacak.
Doç. Dr. İsmet Akça hakkında
Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi bölümünden mezun olmuş, yüksek lisans ve doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde “Militarism, Capitalism and the State: Putting the Military in its Place” başlıklı doktora tez çalışmasıyla tamamlamıştır. Araştırmaları ve yayınları Türkiye'nin siyasal sosyolojisi, Türkiye'de ordu-ekonomi ve ordu-siyaset ilişkileri, militarizm, kapitalist devlet ve sınıflar, neoliberalizm ve hegemonya alanlarında yoğunlaşmıştır.
7 Şubat 2017'de çıkarılan KHK ile ihraç edildiğinde Yıldız Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyordu.
Dr. Barış Alp Özden hakkında
Doktora derecesini Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü'nden Working Class Formation in Turkey, 1945-1962 başlıklı tez çalışmasıyla aldı. 686 numaralı KHK ile ihraç edildiğinde 2005 yılından beri YTÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde çalışıyordu. Türkiye'nin sosyal ve siyasi tarihi, siyasal iktisat, sosyal politika ve emperyalizm konularında çalışmaları vardır.
Tarih: 30 Mart 2017, Perşembe
Saat: 18.30
Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü (Marmara Belediyeler Birliği Binası)
İlgili Kişi:
Merve Aydın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
mervea@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.