Upcycle İstanbul Art and Design Festival, 16 - 17 Eylül'de ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor
Festivalde bu yıl tüketim alışkanlıkları sorgulanacak
İstanbul'un ileri dönüşümü odağına alan, sosyal etkisi yüksek, çevre dostu festivali Upcycle İstanbul Art and Design Festival, başlattığı ileri dönüşüm hareketini bir üst seviyeye çıkarmaya hazırlanıyor. 16 Eylül Dünya Temizlik Günü ve 17 Eylül tarihlerinde Müze Gazhane'de gerçekleşecek festivalin bu seneki teması ise sorumlu tüketim. Sürdürülebilirlik konusunda farkındalık yaratan sanat eserlerine, atıklara ikinci şans veren tasarımlara ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak festival, herkesi tüketim alışkanlıklarının yarattığı çevresel etkiyi birlikte sorgulamaya çağırıyor.
“Eskiye değer katan dönüşüm” sloganıyla yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle İstanbul; ileri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini sanat ve tasarım aracılığıyla göstermek ve her türlü dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çekmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ destekleriyle Upcycle İstanbul Art and Design Festival'in ikincisini 16 Eylül Temizlik Günü ve 17 Eylül tarihlerinde düzenliyor.
Kendisi de ileri dönüşüm hareketinden ilham alınarak tasarlanan Müze Gazhane'de gerçekleşecek olan Upcycle İstanbul Art and Design Festivali, bu sene sorumlu tüketim kavramını sahipleniyor. Tüketim alışkanlıklarının kaynakları sınırlı olan dünyada yarattığı etkiyi fark ettirmeyi amaçlayan festivalde çevre konularını kendine mesele edinmiş sanatçıların ve tasarımcıların eserleri, kısa film ve belgesel gösterimleri, paneller, söyleşiler dinletiler ve atölyeler olacak. Sanatın dönüştürücü gücüne inanan Upcycle İstanbul Art and Design Festival, tüm İstanbul'u toplumsal bir dönüşüm için çözüme giden yolu değerlendirmeye davet ediyor.
Upcycle İstanbul Art and Design Festivali'nde neler olacak?
Başlattığı ileri dönüşüm hareketiyle her yıl daha fazla kurumu, sivil toplum kuruluşunu, sanatçıyı, tasarımcıyı ve sürdürülebilir bir yaşam için dönüşüm isteyen herkesi eyleme dahil eden Upcycle İstanbul Art and Design Festival; bu yıl da sanat ve tasarım sergileri, atölyeler, söyleşiler gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Erkan Doğanay'ın sanat danışmanlığında, Murat Sefa Dinç'in sergi koordinatörlüğünde hazırlanan Upcycle İstanbul Art and Design Sergisi kapsamında Alper Aydın, Oğul Öztunç, Eylem Pala, Gülnur Özdağlar, Mehmet Kavukçu, Varol Topaç , Asaf Erdemli, Cem Erdemli, Feramis Solak, Çiğdem Sarıçiçek, Taner Alakuş, Yasemin Akyol, Ömer Aktaş, Özge Biçer gibi sanatçıların ileri dönüşüm kavramından ilham alarak atıklardan dönüştürdüğü sanat yerleştirmeleri sanatseverlerle buluşurken, atıklara ikinci şans vererek onları dekoratif ürünlere dönüştüren Ali Semiz, Nuray Lüküs gibi tasarımcıların yaratımlarına da yer verilecek.
Ayrıca Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü, Yeditepe Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri de tasarımlarıyla festivale katılacak. Çeşitli atölyelerle katılımcıların ileri dönüşüm sürecini birinci elden deneyimleme fırsatı yakalayacakları Upcycle İstanbul Art and Design Festival, sanat ve tasarımın dönüştürücü gücünden ilham alarak kaynakları daha verimli kullanan, sıfır atık prensibini benimseyen ve doğaya saygılı bir topluma dönüşmek için umut olmaya devam ediyor.
Upcycle İstanbul Sahnesi hem farkındalık yaratmaya hem de eğlendirmeye hazır
Müze Gazhane'nin Q Deck alanında konumlanacak olan Upcycle İstanbul Sahnesi ise festival katılımcılarını söyleşiler, dinletiler, kısa film ve belgesel gösterimleri gibi ilham verici etkinliklerle buluşturuyor. Türkiye'nin sürdürülebilirlik odaklı platformlarından PlumeMag ortaklığıyla gerçekleşecek Upcycle İstanbul Talks'un da yer alacağı sahne, konunun uzmanlarını festival izleyicisiyle bir araya getirecek. “Temizlemek mi Kirletmemek mi?”, “Genç Görüş ve Birlikte İyiye Dönüş”, “Doğayı Sanatla Anlamak” gibi başlıklarda gerçekleşecek olan söyleşiler, kaynakları verimli kullanan, sıfır atık prensibini benimseyen ve doğaya saygılı bir topluma dönüşmek için ilham olacak.
Yapımcılığını üstlendiği filmlerle Altın Palmiye ve Uçan Süpürge Bilge Olgaç Başarı gibi önemli ödüllere layık gösterilen, Sabancı Vakfı Kısa Film Platformu'nun sanat yönetmeni Zeynep Atakan'ın seçkisiyle hazırlanan iklim krizini konu alan kısa film gösterimlerinin de yer alacağı Upcycle İstanbul Sahnesi, aynı zamanda keyifli müzik performanslarına da sahne olacak.
Upcycle Bazaar'da afet bölgesi tasarımcıları ve üreticileri de unutulmadı
Doğayla iç içe geçmiş sürdürülebilir işler üreten yüzlerce tasarımcıyı ve üreticiyi platformunda bulunduran Local Makers, festivalin bazaar bölümündeki çözüm ortağı olmaya devam ediyor. Upcycle Bazaar alanında bu yıl ekolojk ve sosyal adaleti gözeten Good4Trust üreticileri de yer alacak.
Daha iyi bir dünya için dayanışmanın ve kolektif hareketin gücüne inanan Upcycle İstanbul Art and Design Festival, afet bölgesindeki üreticilere çağrı yaparak bazaar alanında depremzede üreticiler için özel bir alan ayırmayı planlıyor.
Bazaar alanında Tetra Pak'ın desteğiyle sıkıştırılmış karton içecek atıklarının geri dönüşümüyle oluşan malzemeden üretilen ve ilk defa geçen seneki festivalde kullanılan stantlar, elden geçirilerek bu yıl da kullanılacak. Ayrıca afet bölgelerindeki tuvalet, duş, giyinme soyunma ihtiyaçlarına acil çözüm olarak Tetra Pak'ın geri dönüşüm malzemesiyle Oğul Öztunç tarafından tasarlanan kabin de festivalde sergilenecek.
Upcycle nedir?
“Yaratıcı yeniden kullanım” veya “eskiye değer katan dönüşüm” olarak özetlenebilir. Atık malzemeleri, eski veya istenmeyen ürünleri, daha iyi kalitede, daha değerli, yeni tasarımlar haline getirme işlemidir. Upcycle, kaynakları verimli kullanmanın önemini hatırlatır, sürdürülebilirliğe hizmet eder, çevreye duyarlıdır, eskiye ikinci bir şans vererek eşyaya, malzemeye bakış açısını değiştirir.
İlgili Kişi
Beril Tuncay
Marjinal Porter Novelli
berilt@marjianl.com.tr
0532 054 5538
Upcycle İstanbul Platformu
Upcycle İstanbul, sanatın iyileştirici gücünden faydalanarak ileri dönüşüm konusunda farkındalık yaratan, çevreye, doğaya, insana saygılı topluluklarla beraber hareket eden, sürdürülebilir sosyal etkisi olan bir platformdur. Pazarlama iletişimi, etkinlik yönetimi ve kültür sanat alanlarında 30 yıllık tecrübesini toplum yararına değerlendirmek isteyen Arzu Özarı Semiz (Keçi Events) tarafından 2021 yılında kurulmuştur. Upcycle İstanbul Platformu, ileri dönüşümü odağına alarak bireylerde kaynakları verimli kullanma ve sürdürülebilirlik bilinci oluşturmaya yönelik interaktif sanat ve tasarım içerikleri üretir. Bu konulara hassasiyeti olan tüm bireyleri, toplulukları, kurumları, kamuyu, gönüllüleri, dernekleri, sivil toplum örgütlerini, medyayı beraber hareket etmeye davet eder.