Türkiye'nin klinik araştırma alanındaki yüksek potansiyelini ortaya koyan “Türkiye İçin Klinik Araştırma Stratejisinin Faydaları-Yenilik Temelli Büyüme İçin Yol Haritası” başlıklı rapor 17 Eylül'de kamuoyuna açıklanacak
36 araştırmacı ilaç firmasını temsil eden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin desteğiyle, araştırma şirketi IQVIA tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye orta vadede doğru bir strateji ile klinik araştırmalardan yıllık 1 milyar dolar ekonomik değer üretme potansiyeline sahip. Raporda yer alan önemli bulgular ve 11. Kalkınma Planı hedeflerinden birisi olan ‘Türkiye'nin klinik araştırmalarda bölgesel lider olması' için önerilen yol haritası kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılacağı TÜSEB Biyoteknoloji Sempozyumu'nda açıklanacak.
Hastaların yenilikçi ilaç ve tedavilere erişimlerini artırma ve sağlık alanında etik ve şeffaf bir çalışma ortamını sağlama amacıyla faaliyet yürüten ve halihazırda 36 araştırmacı ilaç şirketini temsil eden Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nin (AIFD) desteğiyle, araştırma şirketi IQVIA tarafından hazırlanan “Türkiye İçin Klinik Araştırma Stratejisinin Faydaları-Yenilik Temelli Büyüme İçin Yol Haritası” başlıklı raporun bulguları 17 Eylül Perşembe günü Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Biyoteknoloji Sempozyumu'nda kamuoyuna açıklanacak.
Türkiye'nin klinik araştırma açısından sahip olduğu potansiyel değeri politikalar, trendler ve paydaşlar ile sağlık, ekonomi ve bilimsel faydalar açısından ele alan rapor, bir klinik araştırma stratejisi oluşturmanın Türkiye açısından önemini inceliyor ve böylesi bir stratejinin nasıl başarılı bir şekilde uygulanacağına dair önerilerde bulunuyor. Türkiye'nin halihazırda klinik araştırma sayısında dünyada 26.sırada olduğu, ancak klinik araştırma altyapısının, kapasitesinin ve becerilerinin geliştirilmesiyle birlikte Türkiye'nin dünyada ilk 10 ülke arasına girebileceği gösteriliyor.
TÜSEB Biyoteknoloji Sempozyumu içinde yapılacak rapor lansmanının açılış konuşmalarını Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Doç. Dr. Tolga Tolunay, AIFD Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Hüsemoğlu ve EFPIA Genel Sekreteri Nathalie Moll yapacak. IQVIA Sorumlu Müdürü Şule Sencer Akbil'in yapacağı rapor sunumunun ardından “Klinik Çalışmaların Türkiye için Önemi ve Yol Haritasının Hayata Geçirilmesi için Nasıl Bir Ortak Çalışma Modeli?” başlıklı bir panel de düzenlenecek. Panelde TİTCK Klinik Araştırmalar Daire Başkanı Nihan Burul Bozkurt, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Planlar ve Programlar Genel Müdürü Kutluhan Taşkın, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven, TÜSEB Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Satman ve IQVIA Danışmanlık Ülke Müdürü Özgür Ertok panelist olarak yer alacaklar.
TÜSEB Biyoteknoloji Sempozyumu internet sayfası: https://www.bioexpo.com.tr/sempozyum
İlgili kişi:
Eray Coşan
Marjinal Porter Novelli
0212 219 2971
0532 494 78 40
erayc@marjinal.com.tr
AIFD hakkında
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AIFD), Türk insanının yeni ve orijinal ilaçlara erişimini sağlamak ve ülkemizde sağlık sorunlarına etkin çözümler bulunmasına katkıda bulunmak amacıyla, Türkiye'de faaliyet gösteren araştırmacı ilaç firmaları tarafından 2003 yılında kurulmuştur. AIFD İstanbul'daki merkezi ve Ankara'daki temsilciliği aracılığıyla faaliyetlerini sürdürmektedir. AIFD üyeleri çağımızda hızla ilerleyen tıp biliminin başta biyogenetik olmak üzere birçok alanda sunduğu olanaklardan yararlanarak geliştirilen yenilikçi ve orijinal ürünlerin insan yaşamını uzattığını, kalitesini artırdığını ve toplum için değer yarattığını bilerek faaliyetlerinde yenilikçiliğe odaklanırlar. Çalışmalarını dürüstlük, şeffaflık ve hesap verebilir olmak temelinde sürdürürler. AIFD üyeleri, insanlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek ve sağlık sorunlarına çözüm sunmak öncelikli olmak üzere, topluma karşı tüm sorumluluklarını eksiksiz bir şekilde yerine getirmek için çalışırlar. AIFD, IFPMA (Uluslararası İlaç Üreticileri ve Dernekleri Federasyonu) ve EFPIA (Avrupa İlaç Sanayi ve Dernekleri Federasyonu) üyesi bir kuruluştur. www.aifd.org.tr