Türkiye'nin ilk ileri dönüşüm festivali büyük ilgi gördü
4-5 Haziran tarihlerinde Müze Gazhane'de gerçekleştirilen Upcycle İstanbul Art and Design Festival'de atıklara ikinci şans veren tasarımlar, çevre konularını ve sürdürülebilirliği sorgulayan sanat yerleştirmeleri ve atölyeler yer aldı.
“Eskiye değer katan dönüşüm” sloganıyla yola çıkan sürdürülebilir sosyal etki platformu Upcycle Istanbul, ileri dönüşüm ve kaynakların verimli kullanımı konusunda bilinç oluşturmak, atıkların değerlendirilerek tekrar kullanıma kazandırılabileceğini sanat ve tasarım aracılığıyla göstermek ve her türlü dönüşümün sürdürülebilir çevresel faydalarına dikkat çekmek üzere 4-5 Haziran tarihlerinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ destekleriyle Müze Gazhane'de Upcycle İstanbul Art and Design Festivali'ni hayata geçirdi.
Sanat ve tasarımın dönüştürücü gücünden faydalanarak gerçekleşen ve yoğun ilgi gören festival kapsamında ileri dönüşümden ilham alan çeşitli atölyeler, sergiler ve performanslar gerçekleştirildi. Çevreye duyarlı katılımcıların yer aldığı Upcycle İstanbul Art and Design Festival, doğa dostu bir toplum olma ve sürdürülebilir bir yaşama kavuşma umudunu güçlendirdi.
Atıklara karşı bakış açısını değiştirdi
İki gün boyunca beş farklı atölyeye ev sahipliği yapan festivalde katılımcılar ileri dönüşüm sürecini kişisel olarak deneyimleme imkânı buldu. Atık malzemelerden broş veya çanta gibi bambaşka ürünler tasarlayarak atıklara ikinci bir hayat veren katılımcılara, ayrıca kompostlama, geri dönüşüm, etiket okuryazarlığı gibi konularda da bilgi verildi. Atıkları yaratıcılıkla buluşturarak hem eğlenen hem ileri ve geri dönüşüm konularında farkındalık kazanan atölye katılımcıları, atıklara karşı bakış açılarının değiştiğini dile getirdi.
WWF Market'in hazırladığı Fix & Play etkinlik serisi festivalin en ilgi çeken etkinliklerinden biri oldu. WWF Market'in küçük yırtıklar, aşırı üretim ve tüketim sebebiyle yok edilmesinin karşısında durarak, onarmanın aslında ne kadar mükemmel bir oyun olabileceğini gösterdiği bu etkinlikte katılımcılar çöpe gidecek bir ürünü kişiselleştirerek özgün tasarımlara dönüştürdü.
Çocuklar da unutulmadı
Festival kapsamında İSTAÇ iş birliğinde çocuklara özel geri dönüşüm atölyesi düzenlendi. İSTAÇ'ın usta personelleri tarafından hazırlanan atölyede, çocuklara Sıfır Atık eğitimi verildi. Geri dönüşüm basket oyunuyla eğlencenin tadına varan minikler, 5 Haziran Dünya Çevre Gününe özel hazırlanan fotoğraf çekimi alanında aileleri ile anı fotoğrafı çekilmeyi ihmal etmedi. Upcycle Festival hatırası olarak çocuklara boyama seti hediye edildi.
Sanat ve tasarımın öncülüğünde sürdürülebilir bir yaşama doğru
Sanatın dönüştürücü ve iyileştirici gücünden ilham alarak tasarlanan festivalde gezegenin ve toplumun yaşadığı sorunları dert edinen sanatçılar Bilal Yılmaz, Ilgın Seymen, Gamze Eskinazi, Yasemin Sayınsoy ve Murat Fesih Avcıbaşı eser ve yerleştirmeleriyle, Gülhatun Yıldırım, Umut Sevgül ve Metehan Kayan da canlı performanslarıyla yer aldı. Kürasyonu Artnivo tarafından yapılan sanat programı, toplumsal farkındalık ve dönüşüm için sanatın ne kadar kilit bir rol oynadığını bir kez daha kanıtladı.
Upcycle Festival'de, Ankara Hacı Bayram Veli Moda Tasarımı Bölümü'nün Doktora Programı yürütücülüğünde “Giysilerini daha çok kullan, Dünyayı daha az kirlet” sloganıyla "Modüler Eko Döngü Sergisi" ve Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü'nün “Bolluğu Tasarlamak” isimli ileri dönüşüm sergileri gerçekleşti. Moda sektöründe yaşanan sıkıntılara çözümler geliştirilerek hazırlanan yaratıcı ve sürdürülebilir tasarımlar, katılımcıların giysileri ile ilişkisini yeniden sorgulamasını sağladı.
Fung İstanbul ve İki Kişi şarkıları ile festivale renk kattı
Festival kapsamında Türkiye'nin ilk ileri dönüşüm sahnesi Upcycle İstanbul için mimar Oğul Öztunç tarafından atık malzemelerden kullanım değeri üretme amacı ile tasarlandı. Sahne için İstanbul'un dört bir yanından palet atıkları toplandı. Sahnenin üzeri Tetra Pak'ın temin ettiği geri dönüştürülmüş karton içecek atıklarından plakalarla kaplandı.
İleri dönüşüm yöntemi ile atıklardan müzik aleti tasarlayan Fung İstanbul ve genç ekip İki Kişi şarkılarını sürdürülebilir bir gelecek için bu özel sahnede seslendirdi. Festival boyunca yayın yapan Radyo Voyage, müzikleri ile katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.
Upcycle Bazaar standlarında ileri dönüşüm ürünleri tanıtıldı
Festivalin en çok ilgi gören bölümlerinden biri olan Upcycle Bazar, Local Makers çözüm ortaklığıyla gerçekleşti. Bu bölümde atıklara ikinci şans veren tasarımlar ve doğa dostu ürün seçkisi, Tetra Pak'ın geri dönüştürülmüş karton içecek atıklarından imal edilen malzeme ile oluşturulan özel standlarda sergilendi.
Upcycle İstanbul Talks ile festivalin etkisi daha da büyüdü
4-5 Haziran'da Müze Gazhane'de gerçekleşen Upcycle Art and Design Festival kapsamında Harvard Business Review Türkiye ile sürdürülebilirlik söyleşileri yapıldı. Sanat, tasarım ve sürdürülebilir etki alanında ilham veren uzman konuklarla yapılan bu keyifli söyleşiler, festivalin ve HBR Youtube hesapları üzerinden binlerce izleyiciye ulaştı.
Upcycle İstanbul Platformu kurucuları Arzu Özarı Semiz ve Şebnem Alp Alkın festivale dair şunları söyledi:
“Farklı projelerle etkiyi arttırarak yolumuza devam edeceğiz.”
“Festivalin kapsayıcılığı, her yaştan insana erişmiş olması ve vermek istediğimiz mesajları çok farklı kanallardan iletebildiğimiz için çok memnunuz. Sanatın dönüştürücü gücünü ve ileri dönüşümü ön plana aldığımız böyle bir festivalde katılımın ve etkileşimin yüksek olması sevindirici. Festivali yapmaktaki en büyük amacımız sosyal bir etki yaratmaktı ve bu hafta sonu bunu gerçekten başardığımızı gördük. Ayrıca festival alanında katılımcıların sanat yerleştirmeleri ve performanslara gösterdikleri ilgi de bizi çok motive etti. Önümüzdeki yıllarda da festivali geleneksel hale getirmeye kararlıyız. Yılın belli dönemlerinde gerçekleştireceğimiz farklı projelerle etkiyi arttırarak yolumuza devam edeceğiz.”
Upcycle İstanbul Platformu
Upcycle İstanbul, sanatın iyileştirici gücünden faydalanarak ileri dönüşüm konusunda farkındalık yaratan, çevreye, doğaya, insana saygılı topluluklarla beraber hareket eden, sürdürülebilir sosyal etkisi olan bir platformdur. Pazarlama iletişimi, etkinlik yönetimi ve kültür sanat alanlarında yaklaşık 28 yıllık tecrübelerini toplum yararına değerlendirmek isteyen Arzu Özarı Semiz (Keçi Events) ve Şebnem Alkın (Artnivo.com) tarafından 2021 yılında kurulmuştur. Upcycle İstanbul Platformu, ileri dönüşümü odağına alarak bireylerde kaynakları verimli kullanma ve sürdürülebilirlik bilinci oluşturmaya yönelik interaktif sanat ve tasarım içerikleri üretir. Bu konulara hassasiyeti olan tüm bireyleri, toplulukları, kurumları, kamuyu, gönüllüleri, dernekleri, sivil toplum örgütlerini, medyayı beraber hareket etmeye davet eder.
İlgili Kişi
İzel Bostancı - Marjinal Porter Novelli
0545 565 63 59
izelb@marjinal.com.tr