Türkiye'nin dışişleri tarihine tanıklık eden diplomattan: Sefir Olmak
Adalı Yayınları, “Sefir Olmak” ile Türkiye'nin en deneyimli diplomatlarından Yalım Eralp'in değerli anılarını anekdotlar şeklinde okuyucularının beğenisine sunuyor. Kitap, Türkiye'nin dış politikasından içişlerine kadar birçok konuya bir kısmı düşündürücü, bir kısmı ise güldürücü olan hikayelerle ışık tutuyor.
İsteyenlerin ders çıkarması için kaleme aldığı Sefir Olmak ile Yalım Eralp, biyografisini yazdığı ilk kitabı Perdeyi Aralarken'den farklı bir yaklaşım ile okuyucularıyla buluşuyor. Onlarca kitaptan derlenen veya fiilen yaşadığı olaylardan, bir kısmı güldürücü, bir kısmı düşündürücü yaklaşık yüz başlıktan oluşan kitapta Yalım Eralp, okuyucularının sadece ders çıkarmasını istiyor ve kimseye akıl vermek niyetinde olmadığını belirtiyor.
Anekdot konuları arasında ise ‘Kürtçe diye bir dil olup olmadığına, Ecevit ne yanıt verdi?', ‘Davete, ülke bayrağını taktığı bisikletiyle gelen sefir hangi ülkedendi?', ‘Sefarette görevli köpek kayıttan nasıl düşer?', ‘İngiliz Kraliçesi neden pasaport taşımaz?', ‘Stratejik derinlik: Kitap sayfalarında kalsa belki ama, ya uygulama?', ‘Dış politika kişiselleşirse ne olur?', ‘Dünya bizi ne zamandan beri tipik bir Ortadoğu ülkesi olarak görüyor?' ve ‘Diplomaside özür dilemek neden zor?' gibi yüze yakın konu başlığı ve sorunun yanıtı yer alıyor.
21 Haziran 1939'da dünyaya gelen Yalım Eralp, 1958 yılında liseyi New York'ta bitirdi ve 1962 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden birinci olarak mezun oldu. Aynı yılda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmaya başlayan Yalım Eralp, 1987-91 yılları arasında Hindistan'da Büyükelçi görevinde bulundu. Aynı zamanda Washington'daki Türkiye Büyükelçiliği'nde Müsteşar ve Elçi Müsteşar olarak görev yaptı.