Türkiye'de işe alım piyasasında ılımlı beklentiler devam ediyor
ManpowerGroup'un İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, Türkiye'deki işverenler önümüzdeki çeyrekte yüzde 12 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile ılımlı istihdam beklentilerini koruyor.
ManpowerGroup, 2025 yılının ilk çeyreğine ilişkin işe alım beklentilerini ölçmek için 42 ülkede 40 bin 413 işverenle İstihdama Genel Bakış araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırma, Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından da açıklandığı üzere, toparlanan ancak yetersiz kalan küresel ekonomik büyüme ortamında gerçekleşti. ABD ve Asya Pasifik bölgesi için ekonomik beklentiler güçlenirken, bu bölgelerdeki kazanımlar Avrupa ve gelişmekte olan piyasalardaki düşüşlerle dengelendi. Bu eğilimler ankete de yansıdı ve sağlam küresel istihdam görünümüne rağmen, özellikle Avrupa'daki bazı ülkeler istihdam beklentilerinin düştüğünü bildirdi.
Küresel istihdam görünümü, mevsimsellikten arındırılmış Net İstihdam Görünümünün (NEO) bir önceki çeyreğe göre değişmeyerek 25'te kalması ve geçen yılın aynı dönemine göre sadece 1 puanlık bir düşüşü yansıtmasıyla istikrarını koruyor. Bu rakamlar, işverenlerin önümüzdeki çeyrekte istikrarlı işe alım seviyelerini koruyacağına işaret ediyor.
Aynı eğilim küresel bölgelerde de görülüyor. ABD'nin liderliğindeki Kuzey Amerika, 32 NEO puan ile en yüksek istihdam görünümüne sahip. Asya Pasifik bölgesi, geçen çeyreğe göre değişmeyen 27 NEO puanı ile Kuzey Amerika'yı takip ediyor. Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'da (EMEA) istihdam görünümü geçen çeyreğe göre 2 puanlık bir düşüşle 19 NEO puanına geriledi. Güney ve Orta Amerika'da ise istihdam görünümü geçen çeyreğe göre 23 NEO ile sabit kaldı. Genel olarak, küresel istihdam görünümü temkinli ve belirsiz bir ortamı yansıtmaya devam ediyor. İşletmeler bu ortamda yollarını bulmaya çalışırken işe alımlarını hızlandırmıyor.
Türkiye'deki işverenler önümüzdeki çeyrek için ılımlı bir iş piyasası bildiriyor
Öte yandan, işverenlerin önümüzdeki çeyrek için sakin bir iş piyasası beklediği Türkiye'de Net İstihdam Görünümü (NEO) yüzde 12 puan ile geçen çeyreğe göre değişmedi, ancak geçen yılın aynı döneminden bu yana 6 puan zayıfladı.
Sonuçlarla ilgili değerlendirmede bulunan ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, “Türkiye'deki işletmeler, istihdam seviyelerini artırmalarını engelleyen zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor. Türkiye'nin ekonomik büyümesi, artan akaryakıt fiyatları ve vergi yükü nedeniyle yavaşlıyor. Enflasyon oranı, son zamanlarda azalmış olmasına rağmen hala yüksek seyretmeye devam ediyor. Bununla birlikte hükümet, istihdamı canlandırmak için önemli adımlar atıyor. Hükümetin yüksek işsizlik oranını düşürmek ve iş arayanların niteliklerini işgücü piyasası talepleriyle daha iyi eşleştirmek için 'İşgücü Uyum Programı'nı uygulamaya koymasını olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.” dedi.
En güçlü ve en zayıf sektörler
Türkiye'deki en rekabetçi sektör, geçen çeyrekten bu yana 24 puan ve 2024'ün ilk çeyreğinden bu yana 2 puan artarak 31 NEO puana ulaşan Enerji ve Kamu Hizmetleri oldu. Bu arada, geçen çeyrekten bu yana en büyük artış gösteren sektör İletişim Hizmetleri. Bir önceki düşüşten sonra toparlanan bu sektör, geçen çeyreğe göre 32 puanlık bir iyileşme kaydetti. Sektördeki NEO şu anda 18 puana ulaşmış durumda. Sektörlerin NEO puanları şu şekilde:
- Enerji ve Kamu Hizmetleri (31)
- Bilgi Teknolojileri (26)
- Taşımacılık ve Lojistik & Otomotiv (25)
- Sağlık ve Yaşam Bilimleri (22)
- Finans ve Gayrimenkul (20)
- İletişim Hizmetleri (18)
- Endüstriyel Ürünler ve Malzemeler (12)
- Tüketim Ürünleri ve Hizmetleri (7)
- Diğer (12)
En güçlü ve en zayıf bölgeler
Türkiye'nin en rekabetçi bölgesi 25 NEO ile Akdeniz Bölgesi oldu. Bölgede beklentiler geçen çeyrekten bu yana 2 puan azalmış olsa da geçen yılın aynı döneminden bu yana 10 puan arttı. Geçen çeyrekten bu yana beklentilerdeki en büyük artış ise geçen çeyreğe göre 20 puanlık bir sıçramayla 18 NEO puanına ulaşan Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bildirildi. Bölgelerin NEO puanları:
- Akdeniz (25)
- Ege (22)
- Güneydoğu Anadolu (18)
- Karadeniz (17)
- Marmara (16)
- İç Anadolu (14)
- Doğu Anadolu (-4)
Organizasyon büyüklüklerine göre
Türkiye'de 5.000+ çalışanı olan büyük işletmelerdeki işverenler 32 NEO ile en iyimser olanlar. Bu işletmelerdeki görünüm geçen çeyreğe göre 5 puan, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise 2 puan arttı. Organizasyon büyüklüklerine göre NEO puanları şu şekilde:
- 5,000+ (32)
- 1,000-4,999 (10)
- 10-49 (15)
- 250-999 (18)
- 50-249 (15)
- 10'dan az (11)
Ceylan Naza
Marjinal Porter Novelli
0533 927 23 94
ceylann@marjinal.com.tr
ManpowerGroup hakkında
Küresel insan kaynakları çözümlerinde lider bir şirket olan ManpowerGroup™ hızla değişen bir dünyada kurumların, kendilerine başarıyı getiren yetenekleri bulmasına, değerlendirmesine, geliştirmesine ve yönetmesine yardımcı olur. ManpowerGroup her yıl yüzbinlerce kuruma yenilikçi çözümler geliştirerek, milyonlarca insanı çok çeşitli sektör ve alanlarda anlamlı ve sürdürülebilir işlerle buluşturur. Şirketin Manpower® ve Talent Solutions®'dan oluşan uzman markalar ailesi 70 yıldır, 75 ülke ve bölgedeki adaylar ve müşteriler için çok daha fazla değer yaratmaktadır. Çeşitliliğe verdiği- Kadınlar, Kapsayıcılık, Eşitlik ve Engellilik açısından çalışılacak en iyi yer olmak- önemle tanınan ManpowerGroup 2021 yılında, üst üste 12'nci kez Dünyanın En Etik Şirketlerinden biri seçilerek sektörünün en çok güvenilen ve beğenilen markası olduğunu kanıtlamıştır. ManpowerGroup'un geleceğe nasıl güç verdiğini görmek için: www.manpowergroup.com
Araştırma Hakkında
ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Anketi, küresel olarak önemli bir ekonomik gösterge olarak kullanılan ve türünün en kapsamlı, ileriye dönük istihdam anketidir. Net İstihdam Görünümü, işe alım faaliyetlerinde artış bekleyen işverenlerin yüzdesi alınarak ve bundan işe alım faaliyetlerinde düşüş bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak elde edilmektedir.
Metodoloji Hakkında
İstihdam Görünümü verilerini toplamak için kullanılan metodoloji, 1Ç 2025 raporu için 42 pazarı kapsayacak şekilde dijitalleştirilmiştir. Önceki çeyreklerde yanıt verenlerle telefon yoluyla iletişime geçilmişken veriler artık çevrimiçi olarak toplanmaktadır. Katılımcılar, çift katılımlı çevrimiçi panellerin üyeleridir ve anketi tamamlamaya teşvik edilirler. Sorulan soru ve yanıtlayan profili değişmemiştir. Organizasyon ve sektör boyutu, uluslararası karşılaştırmalara izin vermek için tüm ülkelerde standartlaştırılmıştır.