TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümünde ‘Yetenek Açığı Araştırması'nın detayları ortaya kondu
TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümü yayınlandı. Serinin 42'nci bölümünde TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yetenek OKR grubu Lideri Işıl Kılınç Gürtuna ve OKR Grubu üyesi ve ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, TÜBİSAD'ın Yetenek Açığı Araştırması'nın detaylarını konuştu. Türkiye'nin bilişim konusunda yakın geleceğe yönelik işgücü gereksinimlerini ortaya koymak üzere yapılan anket sonucunda, şirketlere Yazılım Geliştirme, Altyapı, Güvenlik ve Veri Analizi ile Yapay Zeka olmak üzere 4 ana ve 30 alt kategoride istihdam planları soruldu. En fazla yetkinlik ihtiyacının yazılım geliştirme alanında olduğu görüldü.
Son yıllarda iş hayatının teknolojinin etkisi ile ivmelenen değişimini görüyoruz. Bu değişim trendini yakalayabilmek için iş dünyası elindeki kaynakları derinlemesine analiz etmeye çalışıyor. Z kuşağı, iş hayatına nispeten yeni katılan, yetişme koşulları ve beklentileri kendinden öncekilere göre farklılaşan bir nesil. Şirketler, temel hedeflerinden biri olan sürdürülebilirliklerini gerçekleştirebilmek için bu yeni kaynağı nasıl kullanacağını belirlemek istiyor. Bütün bu gelişmeler ışığında yetenek açığının kapatılması artık iş dünyasının en önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Hayatımıza giren yeni teknolojiler, artan sorumluluklar ve değişen roller kapsamında, genç profesyonellerden liderlere kadar iş hayatındaki herkesin yetenek gelişimine odaklanması gerekiyor.
Bu konunun çok yönlü biçimde analiz edilerek iş gücünün en verimli kombinasyonuna sahip olunması çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalarda yetenek açığı ülkemizde %76, dünyada ise %75 oranında. Yani, her 4 işverenden yalnızca 1'i ihtiyacı olan yeteneğe sahip. Bu durum yeni kaynak kazanımı ve mevcut kaynakların yeniden geliştirilmesi aksiyonlarına ihtiyacı da ortaya çıkarıyor.
Özellikle üretken yapay zekâ ile değişen iş yapış şekilleri, liderlere iş gücü planlaması ve yapay zekâdan en üst faydayı alacak şekilde yeniden bir organizasyon yapılması konusunda bir kez daha düşünme zorunluluğu getiriyor.
TÜBİSAD, yetenek açığı ve bu açığın kapatılması konularında çalışmalar yapmak üzere TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve IBM Türkiye Genel Müdürü Işıl Kılınç Gürtuna liderliğinde TÜBİSAD üyeleri Fineksus CEO'su Ahmet Vefik Dinçer, ManpowerGroup Türkiye Genel Müdürü Feyza Narlı, BTS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yurdakul, Zenith HR Kurucusu Hande Kizir, MARO Kurucusu Lale Maro, Sn. Melih Murat Ertem, Sn. Münir Kundakçı, Sn. Özge Tekalp ve JForce Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Özkanem ile Yetenek OKR Grubunu oluşturdu.
TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümünde TÜBİSAD Yetenek OKR Grubu'nun gerçekleştirdiği TÜBİSAD Yetenek Açığı Araştırması konuşuldu.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yetenek OKR Grubu lideri Işıl Kılınç Gürtuna, “Yetenek konusu teknoloji sektörü için önemli gördüğümüz alanlardan biri. Günümüzde yeteneği bulmak, tutmak, geliştirmek, dönüştürmek, değişen nesilleri sürekli heyecanlı tutmak çok önemli. Bu alanda bir çalışma yapmak üzere geniş katılımlı bir OKR grubu kurduk. Türkiye'de yetenek açığının hangi alanlarda olduğunu belirlemek amacıyla oluşturulan bu çalışma grubunda öncelikle Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektöründeki yetkinliklerin ve yetenek açığının haritasını çıkarmak üzere tüm üyelerimizin katkılarıyla bir anket çalışması gerçekleştirdik” dedi.
TÜBİSAD “Yetenek Açığı Araştırması”
Anket dört farklı alana odaklandı
Araştırmayla, yaklaşık 12 farklı endüstrideki işverenlerin en çok hangi alanlarda yetenek açığı olduğu ortaya koyulmaya çalışıldı. Bilgi teknolojileri, finans, sigorta, perakende, e-ticaret, sağlık yaşam bilimleri, sanayi, üretim, tüketim ürün ve hizmetleri, enerji altyapı hizmetleri, iletişim, taşımacılık, lojistik, otomatik, savunma sanayi sektörlerinin, merkezi ve yerel yönetimlerin derinlemesine incelendiği araştırmada, şirket büyüklükleri de değerlendirilen kriterler arasında yer aldı. İşletme büyüklüğü olarak mikro, küçük, orta, büyük olmak üzere dört farklı segment belirlendi. Anket, yazılım geliştirme, yapay zeka ve altyapı, güvenlik ve veri analizi olarak dört farklı alanda 30 ayrı kırılımda ele alındı.
“En fazla yetkinlik ihtiyacı yazılım geliştirme alanında”
TÜBİSAD Yetenek Anketi'nin sonuçlarını değerlendiren Feyza Narlı, “Sonuçlara göre en fazla yetkinlik ihtiyacının yazılım geliştirme alanında. Yazılım geliştirmenin bitmek bilmeyen bir ivmesi var ve bu alandaki talebin yüzde 55'i de büyük ekipleri yöneten şirketlerden geliyor. Diğer bir alan yapay zeka, makine öğrenmesi, IoT, blockchain, büyük veri, iş zekası dediğimiz alanlar. Yine burada da kadroların hızla büyüyeceği sonucunu anketimizden çıkarmış durumdayız. Sistem Yönetimi, Ağ Yönetimi, Veritabanı, DevOps, Bulut Bilişim, alanlarında bir parça doygunluk var. Talep göreceliği olarak daha az. Bilgi güvenliği, dijital dönüşüm, yapay zeka ile birlikte risk analizi, uyum, siber güvenlik analitiği gibi uzmanlık gerektiren kadrolara ihtiyaç fazla” dedi.
TÜBİSAD Plus 42. bölümü izlemek için tıklayın
TÜBİSAD Plus nedir?
TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını önemli konular ve konuklarla tuttuğu düzenli YouTube yayını olan TÜBİSAD Plus'ta, yapay zekâ, bulut bilişim, hiperotomasyon, sürdürülebilirlik, siber güvenlik, metaverse, 5G, büyük veri, kuantum ve daha pek çok yeni nesil teknoloji, tüm boyutlarıyla masaya yatırılıyor. Bilişim teknolojileri dünyasına dair en güncel tartışmalar, sektörün eğitimden sağlığa, çevreden iş yapış biçimlerine kadar farklı alanlarda yarattığı değişimler TÜBİSAD Plus'ın her bölümünde farklı konukların katılımıyla değerlendiriliyor.
TÜBİSAD Plus serisindeki tüm bölümleri izlemek için tıklayın
TÜBİSAD Plus serisindeki tüm podcastleri dinlemek için tıklayın
İlgili kişi:
Ulaş Dağlıoğlu
ulasd@marjinal.com.tr
0 544 734 52 21
TÜBİSAD hakkında
1979 yılında kurulan TÜBİSAD (Bilişim Sanayicileri Derneği); hizmet, yazılım, donanım, bulut, dijital altyapı sağlayıcıları gibi bilgi ve iletişim sektörünün bütün alanlarını kapsayan üye şirketleri ile 785 milyar TL'lik Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri pazarının yüzde 90'ını temsil eder. http://www.tubisad.org.tr/