TS 825 güncellemesi sürdürülebilir gelecek için önemli bir fırsat sunuyor
Enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek sağlamak amacıyla, TS 825 "Binalarda Isı Yalıtım Kuralları" standardı kapsamlı bir güncellemeden geçti. Yeni güncellemeyle binalar sadece ısıtma ihtiyacına göre değil, ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarına göre tasarlanacak. Yeni standartta iklim bölgesi sayısının da altıya çıkarıldığı, enerji limitleri ve U değerlerinin iyileştirildiği görülüyor. Yeni güncellemeyle, Türkiye'nin dört mevsimi yaşayan iklim çeşitliliğine uygun olarak binaların enerji performansının geliştirilmesi hedefleniyor.
1998 yılında yürürlüğe giren TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı, başlangıçta binaların ısıtma, enerji ihtiyacını optimize etmeye odaklanmışken, güncel haliyle hem ısıtma hem de soğutma ihtiyaçlarını kapsayarak daha dengeli ve sürdürülebilir bir enerji yönetimi modeli sunuyor. Yeni standardın hayata geçmesiyle birlikte binaların hem yaz hem de kış aylarında enerji tüketimi verimli hale getirilecek ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı daha dayanıklı yapılar teşvik edilecek. Yeni standart, binaların tasarım aşamasından başlayarak enerjinin verimli kullanımı için zorunlu yalıtım uygulamalarını iyileştirirken, mimar ve mühendislerin yanı sıra tüm sektördeki paydaşlara rehberlik edecek.
ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, TS 825 standardının güncellenmesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları belirtti: “ODE Yalıtım olarak, TS 825 standardının güncellenmesini büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Bu önemli adım, enerji verimliliği konusunda toplumsal bilinci artırmak ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemek için kritik bir fırsat sunuyor. Isı yalıtımı, yalnızca enerji tasarrufu sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğin sağlanmasında da hayati bir rol oynuyor. Soğutma ihtiyaçlarının da TS 825'e dahil edilmesi, enerji verimliliği açısından önemli bir dönüm noktası. Güncellenen standart, sektördeki tüm paydaşlar için daha etkili bir yol haritası sunarak, binaların enerji performansını iyileştirecek. Bu sayede ülkemiz hem ekonomik hem de çevresel faydalar elde edecek. Dolayısıyla enerji verimliliği ve çevre dostu yapılar için atılan bu adımların, ülkemizdeki inşaat sektörüne ve dolayısıyla tüm topluma olumlu etkilerde bulunacağına yürekten inanıyoruz. Ülkemizin geleceği adına bu standardın oluşması için çaba gösteren Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza, sektörümüzün derneği İZODER'e ve emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz. ODE Yalıtım olarak, bu süreçte üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirerek, yenilikçi çözümlerle sektördeki öncülüğümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.”
Yeni standart ne getiriyor?
Bu standard, binaların tasarım aşamasından itibaren enerji verimliliğini sağlaması için gerekli yalıtım ve mühendislik çözümlerini zorunlu kılıyor. Mimar ve mühendislerin yanı sıra tüm sektördeki paydaşlara rehberlik edecek olan TS 825 ile Türkiye'nin enerji tasarrufu hedeflerine ulaşması ve enerji tüketiminin gelişmiş ülkeler düzeyine çekilmesi planlanıyor. Yeni TS 825 standardının yürürlüğe girmesi, binaların enerji performansını iyileştirmenin yanı sıra çevre dostu yaklaşımların benimsenmesini de teşvik ediyor. Türkiye genelindeki inşaat sektöründe sürdürülebilir yapılar için yeni bir dönemin kapılarını aralayan bu adım, enerji maliyetlerinin azalmasına ve karbon emisyonlarının düşürülmesine önemli katkılar sağlayacak.
İlgili Kişi:
Ceren Şahin
cerens@marjinal.com.tr
0531 031 87 14
ODE Yalıtım Hakkında
1985 yılında taahhüt faaliyetleriyle ticaret hayatına başlayan ve 1996 yılında üretici kimliğine kavuşarak, yapı ve teknik yalıtım olmak üzere 2 ana kategoride üretim yapan ODE Yalıtım, bugün 6 modern üretim tesisi, 4 binden fazla ürün çeşidi ve uzman çalışma arkadaşlarıyla yalıtım sektörünün en büyük üreticileri arasında yer alıyor. 2022 ve 2023 yıllarında İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından düzenlenen İhracatın Liderleri Ödül Töreni'nde “Yalıtım Malzemeleri İhracatı” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olan ODE Yalıtım, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Geleceğe hazırlanan, sürekli kendini geliştiren ve yeniliklere açık, çevre ve topluma karşı sorumluluk sahibi yeteneklerle global bir marka olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren ODE Yalıtım'ın, çevre ve enerji dostu sürdürülebilir ürünleri, 6 kıtada, 75'in üzerinde ülkede tercih ediliyor. Türkiye'de yalıtım sektöründe “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu‘nu yayınlayan ilk firma olan ODE Yalıtım, aynı zamanda kamuoyunda yalıtım ve enerji verimliliği bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Çorlu ve Eskişehir tesislerinde ürettiği ısı, su, ses ve yangın yalıtım ürünlerine tüm pazarlarda geçerli, uluslararası onaylı ve Avrupa standartlarıyla uyumlu Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declaration – EPD) belgesi alan ilk firma olma özelliğini taşıyor.