Toplumsal Tarih'in 363'üncü sayısı çıktı
Son günlerde gündemde çokça tartışılan meselelerden birisi de Hilafet konusu. Toplumsal Tarih, yeni sayısını Esra Yakut'un editörlüğünde “Hilafetin Kaldırılışını Yüzüncü Yılında Hatırlamak” adlı özel dosyaya ayırdı. Bundan tam 100 sene önce kaldırılan Hilafet kurumunun tarihi, Osmanlı tarihindeki yeri ve neden ilgasına ihtiyaç duyulduğu yeni sayıda okuyucuyla buluşuyor.
Dosyanın ilk yazısında Seçil Karal Akgün, halifeliğin nasıl ve hangi sebeplerle kaldırıldığını analiz ediyor.
İkinci yazıda Namık Sinan Turan, II. Abdülhamid döneminde halifeliğin kurum olarak nasıl yeniden inşa edildiğine ve değişen resmi söyleme dikkat çekiyor.
Üçüncü yazıda Feridun M. Emecen, Osmanlı tarihi içerisinde Hilafet kurumunun nasıl zuhur ettiğini anlatıyor.
Dosyanın sonuncu yazısında ise Nagihan Doğan, Müslümanların yönetim ve devlet başkanlığı konusunda oydaşmaya varamamalarının sonucu olarak Hilafet makamı üzerine yapılan tartışmaları ve sebeplerini tahlil ediyor.
Dosya dışı makalelerin ilki de dolaylı olarak hilafetle ilintili. Y. Doğan Çetinkaya, milli mücadeleye önemli mali yardımlarda bulunan Hint Hilafet Hareketi'nin halifeye mektup yazarak artık yardımların Ankara'ya yapılacağını bildirmesini mercek altına alıyor.
Harun Yılmaz, yazısında Sovyet Hükümetlerinin çelişkilerle dolu uluslar politikalarının ana hatlarını özetleyip süregiden Ukrayna'daki savaşın taraflarının sıkça gönderme yaptığı tarihi konulara da değiniyor.
Onur Usta, yazısında 2023 yılında biraraya gelen Ahlaki Ekonomi çalışma grubunun araştırma konularını tanıtıyor.
Stavros Anestidis, Sinasos (Mustafapaşa) Rumlarının ayrılışı ve Anadolu Rumlarının göçü üzerine gözlemlerini kaleme alıyor.
Hülya Arslan, Osmanlı arşivlerine bakarak Boğaziçi muhafızlarından Bostancıbaşının gözünden 1821 Rum İsyanı'nı değerlendiriyor.
Etkinliklerimizden haberdar olmak için Tarih Vakfı'nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir ve internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Tarih Dostu olup düzenli bağış yaparak vakfımıza destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostları, Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan çıkan kitaplarda %50 indirim hakkı kazanıyor.
Tarih Dostu Olmak İçin: https://fonzip.com/tarihvakfi/tarih-dostu
İlgili Kişi
Sezin Bulum
Marjinal Porter Novelli
0537 465 82 25
sezinb@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.