Toplumsal Tarih'in 355. Sayısı Çıktı
Tarih Vakfı kurucularından ve Toplumsal Tarih dergisine ilk gününden itibaren en fazla emek verenlerden Zafer Toprak aramızdan ayrıldı. Toplumsal Tarih'in bu sayısında onun sağlığında üzerinde çokça çalıştığı Lozan Antlaşması'nın yüzüncü yılına istinaden bir dosya bulunuyor. Editörlüğünü Eminalp Malkoç'un yaptığı dosya, ona adanıyor.
Dosyanın ilk yazısını Zafer Toprak'ın 2003 yılında dergimizde yayınladığı makalesinin tıpkı basımı oluşturuyor. Bu yazıda Lozan Antlaşması'nın cumhuriyet açısından anlamı irdeleniyor. İkinci yazıda Temuçin Faik Ertan Lozan Konferansı sırasında imparatorluğun ihyasına mı, bağımsız bir devlet kurma idealine mi odaklanıldığı sorusuna cevap arıyor.
Üçüncü yazıda Sabahattin Özel, Lozan Konferansı'na katılan Türk gazetecilerin neler yapıp neler yazdıklarının izini sürüyor. Dördüncü yazıda İ. Arda Odabaşı, Lozan Konferansı sırasında İsveç seyahatinde bulunan Ahmet Emin (Yalman) Bey'in izlenimlerini aktarıyor.
Beşinci yazıda Çağla Tağmat ve Eminalp Malkoç, Lozan Barış Antlaşması'nın uluslararası alanda nasıl algılandığını, oluşan tepkilerin niteliğini tahlil ediyor. Altıncı yazıda Resul Babaoğlu, Lozan Antlaşması'ndan sonra Türkiye'de antlaşmaya muhalif olanların neler yazdıklarına, söylemlerinin içeriğinde neler bulunduğuna odaklanıyor.
Yedinci yazıda Deniz Ülke Arıboğan ve Hadiye Yılmaz Odabaşı, Lozan Antlaşması'nın psikopolitik açıdan nasıl okunması gerektiğini tartışıyor. Dosyanın son yazısında Feyza Kurnaz Şahin, Lozan Barış Antlaşması'nın bir sözlüğünü derlemeye girişiyor. Dosyanın ardından Zafer Toprak'ın dostları, meslektaşları ve öğrencileri hoca hakkındaki duygu ve düşüncelerini paylaşıyor.
İlgili kişi:
Beril Tuncay
Marjinal Porter Novelli
0532 054 5538
berilt@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.