Toplumsal Tarih'in 351. Sayısı Çıktı
Tüm Türkiye çok zor ve kederli günlerden geçiyor. Toplumsal Tarih Vakfı da ülkemizin güneydoğusunda yaşanan büyük felaket sebebiyle yakınlarını kaybeden, evlerinden olan yurttaşlarımızın acısını paylaşıyor, metanet ve sabır diliyor. Yitirdiklerimiz için hissedilen yasla halkımıza başı sağ olsun diyor. Deprem sonrasında ortaya çıkan ulusal ve uluslararası dayanışmanın kalıcı olması için elden gelenin en iyisini yapmayı, bilimin yol göstericiliğinde ve kamu yararı doğrultusunda bölgenin yeniden imarını talep etmeyi görev edinen Toplumsal Tarih, mart sayısını bu düşünce ve duygularla hazırladı. Derginin bu ayki dosyası “Türkiye'de Kadın Hareketinin Yüzyılı” başlığıyla Serpil Çakır editörlüğünde oluşturuldu.
Dosyanın ilk yazısında Serpil Çakır, Türkiye'de kadın hareketinin son yüzyılının ayrıntılı bir analizini bizlere sunuyor.
Birsen Talay Keşoğlu, 1970'lerde Türkiye'de sosyalist kadınların politik mücadelesini İlerici Kadınlar Derneği üzerinden tahlil ediyor.
Nuray Göl, kamusal alanda feminist söylemin yaygınlaştırılmasının öncülerinden Duygu Asena'nın çabalarını ve çıkardığı Kadınca Dergisi'nin üstlendiği rolü değerlendiriyor.
Handan Çağlayan, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) içerisinde sendikal faaliyet yürüten kadınların feminist mücadelesinin izini sürüyor.
Necla Akgökçe, kadınların öncü rol üstlendiği iki işçi direnişinde (Novamed ve Flormar) feminist dayanışmanın hikayesini aktarıyor.
Kamile Dinçsoy, Sosyalist Feminist Kolektif'in kuruluşunu ve “Erkeklerden Alacaklıyız Kampanyası”nı inceliyor.
Semiha Arı, Kürt Kadın Hareketi'nin çıkış motiflerini, Kürt kadınların mücadelesinin farklı dinamiklerini analiz ediyor.
Yasemin Öz, LGBTİ+ların feminizmin öznesi olup olmadığını tartışıyor.
Rümeysa Çamdereli, Müslüman feminist kadınların örgütlenme faaliyetlerinin son on yılını mercek altına alıyor.
Pınar Melis Yelsalı Parmaksız, Türkiye'de feminizmin akademide kurumsallaşmasının tarihini anlatıyor.
Çiğdem Oğuz, I. Dünya Savaşı sırasındaki ahlak tartışmalarını ve 1917 Aile Hukuku Kararnamesinin toplumsal ve düşünsel arka planını çözümlüyor.
Mustafa Hamdi Sayar, tarih boyunca birçok kez depremlerle yıkıma uğrayan Antakya'da M.S. 115 yılında yaşanan depremi ve sonrasını ilgili dönemin kaynaklarından bizlere ulaştırıyor.
Ekrem Yener, yazısında Yirmisekiz Mehmed Çelebi tarafından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'ya yazıldığı düşünülen Osmanlı hariciye raporunu inceliyor.
Etkinlikler için Tarih Vakfı'nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan %50 indirim sahibi oluyor.
İlgili kişi:
Sezin Bulum
Marjinal Porter Novelli
0537 465 82 25
sezinb@marjinal.com.tr