Toplumsal Tarih'in 340. sayısı çıktı!
Bu ayki sayımızda Bilge Karbi'nin editörlüğünde ilginizi çekeceğini düşündüğümüz “Birinci Dünya Savaşı'nın Mağlupları” dosyası var. Bu dosyada yenik ittifak güçleri Almanya, Avusturya, Bulgaristan ve Macaristan'ın savaşın hemen ertesinde yaşadığı iç gelişmelere odaklandık.
Zafer Toprak, dosya kapsamında Paris Barış Konferansı'nda alınan kararların ve imzalanan barış antlaşmalarının karşılaştırmalı bir değerlendirmesini yapıyor.
Balázs Ablonczy ve Gábor Fodor, Dünya Savaşı'nın ardından Macaristan'da yaşanan siyasal ve toplumsal gelişmeleri analiz edip toplumsal barış arayışına odaklanıyor.
Emre Saral, savaşın ardından Habsburg İmparatorluğu'nun son bulmasıyla ulus devlete dönüşen Avusturya'da devletin inşa süreci ile toplumsal ve siyasal mücadelelere ışık tutuyor.
Cengiz Yolcu, savaştaki yenilginin yarattığı derin krizle başa çıkmakta zorlanan Bulgaristan'daki siyasal ve toplumsal altüst oluşu anlatıyor.
Bilge Karbi, Almanya'nın imzalamak zorunda bırakıldığı Versay Anlaşması ardından yaşananları, Weimar Cumhuriyeti'nin ilk yıllarını ve toplumsal mücadeleleri tahlil ediyor.
Kapak konumuzda İş Bankası Müzesi'nde 28 Ekim 2021'de açılan ve bir sene boyunca ziyaret edilebilecek “Bir Asrın Ardından / Cepheler, İnsanlar ve Büyük Zafer” sergisi var. Serginin küratörü İzzeddin Çalışkan, İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, sergi danışmanları Mesut Uyar ve Selim Erdoğan ile serginin niteliği ve arka planı üstüne bir söyleşi gerçekleştirdik.
Ahmet Şimşek, Fatih Yazıcı ile söyleşisinde tarih, tarihçilik ve tarih eğitimi üstüne düşüncelerini bizimle paylaşıyor.
Duayen iktisat tarihçimiz Şevket Pamuk, Alp Yücel Kaya ve Yücel Terzibaşoğlu'nun gerçekleştirdiği söyleşide Osmanlı'da para, fiyat ve enflasyon olgularını anlatıyor.
Onur İşçi, Sovyetler'in İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye'den taleplerini Sovyet belgeleri ışığında tekrar tartışmaya açıyor.
Aytek Soner Alpan, Suat Derviş'in Yunan gazetesi Makedonia'da 1930 yılında yayınlanmış ve Türkçeye hiç çevrilmemiş bir mülakatını bizlerle paylaşıyor.
Etkinlikler için Tarih Vakfı'nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunuzda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan %50 indirim sahibi oluyor.
İlgili kişi:
Sezin Bulum
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71 - 0533 282 29 70
sezinb@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.