Toplumsal Tarih'in 339. Sayısı Çıktı!
Bu ayki sayımızda iki dosyamız var. İlki Yusuf Alperen Aydın editörlüğünde “Savaş ve barışın sularında: Akdeniz'de Osmanlı Hakimiyeti” dosyası. Temel olarak 16. ve 18.yy. arasında Osmanlıların Akdeniz'deki etkinliklerine ve diğer devletlerle girdiği ilişkilere bu dosyadaki yazılarda yer veriliyor.
İdris Bostan, Osmanlıların Batı Akdeniz'de Fas'a kadar uzanan egemenliklerini tesis için girişimlerini bizlere anlatıyor.
Özgür Oral, Osmanlı-Venedik ticarî ilişkilerinin son dönemlerindeki şaşırtıcı genişliğini arşiv belgeleri üstünden tahlil ediyor.
Hüseyin Serdar Tabakoğlu, Akdeniz'in bir ucunda Osmanlıların İspanyollar ile giriştikleri mücadelelerin izini sürüyor.
Ahmet Tekin, Akdeniz'in 16. yüzyıldan sonra yeni misafiri sayılabilecek İngilizlerle Osmanlıların ilk ticarî ilişkilerini satırlara taşıyor.
İpek Hüner Cora editörlüğündeki ikinci dosyamız ise geçtiğimiz Aralık ayında ikincisi düzenlenen Kadın Kadına Tarih Konferans'larındaki sunumlara ve tartışmalara odaklanıyor.
Gülhan Balsoy, Tuba Demirci ve İpek Hüner Cora feminist tarihçilik, kadınlar ve tarih yazımı üstüne yaptıkları tartışmayı yazıya döküyor.
Sergen Avcı, II. Kadın Kadına Tarih Konferansı'nda nelerin konuşulduğunu ve konferansın önemli detaylarını bizlere aktarıyor.
Şeyma Afacan 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren Osmanlı düşünce hayatının en önemli tartışmalarından biri olan biyolojik materyalizm ve modern psikoloji arasındaki kesişim noktalarına dikkat çekiyor.
Berrak Burçak, Ahmet Mithat Efendi'nin Tercüman-ı Hakikat gazetesinde yayınladığı kadın güzelliğini konu alan makaleleri analiz ediyor.
N. Zeynep Yelçe, günümüz dünyasının en öne çıkan toplumsal konularından zorunlu göçün 16. yüzyıl Avrupa'sında nasıl cereyan ettiğini ve insani trajedisini anlatıyor.
Salih Özbaran, Ahmet Yaşar Ocak'ın Osmanlı İmparatorluğu ve İslam kitabının Osmanlı kimliği, devlet ve siyasallaşmış İslam, medrese ve ulema, halk İslamı başlıkları üstünden okumasını yapıyor.
Bilge Karbi ve Sacit Kutlu Osmanlı diplomasi tarihinde arka planda kalmış sefaretlerin I. Dünya Savaşı'nda oynadıkları rolü Alman, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı istihbarat raporlarına dayanarak anlatıyor.
Etkinlikler için Tarih Vakfı'nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunuzda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan %50 indirim sahibi oluyor.
İlgili kişi:
Sezin Bulum
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71 - 0533 282 29 70
sezinb@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.