Toplumsal Tarih'in 338. Sayısı çıktı!
Bu ayki sayımızda Firuzan Melike Sümertaş ve Gürbey Hiz'in editörlüğünde tarihseverlerin büyük bir merakla ve ilgiyle bekledikleri “Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi Projesi”ne ilişkin bir dosya var. Bu dosyada Koçu'nun sıradışı tarihçiliğine ve daha önce yayınlanmamış arşivine yönelik ilginç yazılar yer alıyor.
Arzu Erdem, İstanbul Ansiklopedisi Arşivi'nin Kadir Has Üniversitesi tarafından satın alınması ve akabinde başlayan proje sürecini ve çalışmaların sonuçlarını anlatıyor.
Meriç Öner, SALT'ta devam eden dijitalleştirme sürecini hedefleri ve yöntemi üzerinden tartışıyor.
Emre Ayvaz, Koçu'nun nasıl çalıştığını ve ansiklopedisini nasıl tasarladığını arşivde farklı aşamalarda açığa çıkan malzemeler yardımıyla okuyucuya sunuyor.
Selim Kuru, Koçu'yu çevreleyen erkek yazarlar topluluğunun Koçu'yu anlamak üzere araçsallaştırılmasını öne çıkarıyor.
Edhem Eldem, İstanbul Ansiklopedisi üzerinden Koçu'nun tarihçiliğinin nasıl bir kategoriye dahil edilebileceğini tartışmaya açıyor.
Mehmet Kentel, yazısında yine ansiklopedi aracılığıyla Beyoğlu ve Galata'ya dair üretilen anlatıların dönüşümünü irdeliyor.
Sinan Yıldırmaz'ın E. Attila Aytekin ile yaptığı söyleşide Osmanlı İmparatorluğu'nda toprak meselesi, arazi hukuku ve köylülük konuları tartışılıyor.
Fuat Dündar ile yapılan söyleşi ile okuyucular 19. yüzyıl Osmanlı göç tarihine ve devlet politikalarına geniş bir perspektiften bakma imkanına erişiyor.
Sırrı Emrah Üçer, Osmanlı İmparatorluğu'nun politik bağımsızlığını sürdürürken ekonomik açıdan bağımlı hale gelmesinin postacılık faaliyetleri açısından sonuçlarını tahlil ediyor.
Ömer Obuz, 1920'lerin değişen modasıyla kadınlar arasında kısa saçın yaygınlaşmasının erkeklerce kamusal alanda nasıl tartışıldığını aktarıyor.
Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşabilirsiniz. Eski sayıları e-dergi olarak okuyuculara sunma çalışmaları ise devam ediyor.
Etkinlikler için Tarih Vakfı'nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan %50 indirim sahibi oluyor.
İlgili kişi:
Sezin Bulum
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71 - 0533 282 29 70
sezinb@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.