Toplumsal Tarih'in 336. sayısı çıktı!
Bu ayki sayımızda sizler için yine birbirinden ilginç yazılar derledik. Duayen hocamız Taner Timur, dünya sosyalist hareketinin öncülerinden Rosa Luxemburg'un doğumunun 150. yılına istinaden kaleme aldığı makalesinde Luxemburg'un Sermayenin Birikimi adlı eserinde yazdıklarından yola çıkarak Osmanlı'yı da dahil edecek şekilde emperyalizmi ve sömürgeciliği tartışıyor.
Ateş Uslu, Sinan Yıldırmaz ile söyleşisinde son çıkan kitabı Siyasal Düşüncelerin Toplumsal Tarihi'nin yazım sürecini ve literatüre katkısını aktarıyor.
Giancarlo Casale İngilizce'de hindinin adının (Turkey) nasıl olup da Türkiye'den ilhamla geldiğini eğlenceli bir üslupla anlatıyor.
Emre Sencer, Seçkin Demirok'la söyleşisinde orduya özgü bakış açısının iki savaş arası dönemde siyaset ve kültürün biçimlenmesinde oynadığı rolü ele alan kitabı 1930'larda Almanya ve Türkiye'de Askeri Kültür: Ordu ve Millet ile ilgili soruları cevaplıyor.
Emre Küçükşahin, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu saflarında savaşan askerlerin cephedeki toplumsal yaşamlarına, kendilerinin kaleme aldıkları günlükler ve otobiyografiler üstünden ışık tutuyor.
Irmak Evren ve Burçak Evren 1917 Rus Devrimi'nin ardından İstanbul'a gelen sanatçılardan
Jules Kanzler'in (İzzet Kaya Kanzler) yaşam öyküsünü anlatıyor.
Uğur Ozan Özen, Ahmet Vefik Paşa Bursa Devlet Tiyatrosu'nun kuruluşundan bugüne kadarki serüvenini analiz ediyor.
Mert Doğukan Perk, Kudüs Müftüsü Emin el-Hüseyni ve Iraklı lider Raşit el-Geylani'nin II. Dünya Savaşı sırasında Faşist İtalya ve Nazi Almanya'sı ile kurduğu ilişkinin mahiyetini inceliyor.
Duygu Yıldırım, kahvenin 18.yy'dan itibaren Avrupa'da gittikçe popülerleşmesinin beden tarihi ile ilişkisini ele alıp, kahve kültürünün serencamını bizlere aktarıyor.
Selim Sezer, Ali Suat Bey'in Suriye, Irak ve Arabistan seyahatlerini anlattığı kitabı üstünden Osmanlı bürokratlarının Arap Coğrafyası'ndaki ıslahatlara bakışını tartışıyor.
Toplumsal Tarih'e e-dergi olarak da Google Play ve Kobo platformları üzerinden ulaşabilirsiniz. Eski sayıları e-dergi olarak okuyuculara sunma çalışmaları ise devam ediyor.
Etkinlikler için Tarih Vakfı'nın sosyal medya hesaplarını takip edebilir, internet sitemizi ziyaret edebilir, ayrıca Tarih Dostu olarak Vakfa destek olabilirsiniz. Tarih Dostu olunduğunda Toplumsal Tarih dergisi her ay ücretsiz olarak okurlara gönderiliyor, ayrıca Tarih Dostu okurları Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan %50 indirim sahibi oluyor.
İlgili kişi:
Sezin Bulum
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71 - 0533 282 29 70
sezinb@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.