Toplumsal Tarih dergisinin 300. sayısı çıktı!
İlk sayısı Ocak 1994'te yayımlanan Toplumsal Tarih dergisi, 25. yaşını özel bir sayıyla kutluyor.
Tarih ve beraberinde birçok alanı kapsayan içeriğiyle okurları için arşiv niteliği taşıyan Toplumsal Tarih, “Türkiye'nin Toplumsal Tarihinin 25 Yılı” kapak sloganı ile sunulan özel sayısında okuyucularına bugüne dek yayımladığı makaleler ve ele aldığı konular üzerinden özel bir seçki sunuyor.
Türkiye'de yayımlanmış tarih dergileri içerisinde en uzun süreli yayın hayatına sahip olma ayrıcalığını taşıyan Toplumsal Tarih dergisinin çeyrek asırlık tarihi, dergi arşivinden titiz bir çalışmayla seçilen 10 özel makale ile gözler önüne seriliyor. Önceki sayılarına göre daha kalabalık bir içerikle sunulan Toplumsal Tarih'in 25. yıl özel sayısı 108 sayfadan oluşuyor.
Toplumsal Tarih'in 25. yılı için hazırlanan özel sayısında, Y. Doğan Çetinkaya ile Barış Alp Özden'in editörlüğünde, dergiye bugüne kadar emek vermiş ve katkıda bulunmuş isimlerin çeşitli dönemlerde yayımlanmış yazılarından oluşan bir seçki sunuluyor. Değişik temalardan farklı dönemlere, dergiye çok fazla yazı verenlerden dergiyle özdeşleşmiş isimlere kadar birçok kriter üzerinde durularak hazırlanan bu seçkide Adalet Ağaoğlu, Mehmet Ö. Alkan, Fatmagül Berktay, Tanıl Bora, Esra Danacıoğlu, Edhem Eldem, Oğuz Tekin, Zafer Toprak, Mete Tunçay ve Nuran Yıldırım'ın makaleleri de yer alıyor.
Toplumsal Tarih, ilk sayısından itibaren sıkıcı, menkıbelere ve biz-onlar karşıtlıklarına dayalı ve siyasal tarih ağırlıklı tarih anlayışı ve yazıcılığı karşısında önyargıları kıran, çok disiplinli ve tarihyazımındaki yeni yaklaşımlara açık sosyal tarih çalışmalarının hem sayıca çoğalmasını hem de nitelik olarak yükselmesini amaçlıyor. Bir yandan da akademik yönünü güçlü tutarken hakemli bir dergiden daha fazla okuyucuya ulaşmaya, daha geniş kesimlere seslenmeye gayret eden bir yayın oldu.
300. sayısında okuyucuları büyük bir arşivde yolculuğa çıkaran Toplumsal Tarih, önümüzdeki dönem de bu ilkelerle yoluna devam edecek ve nitelikli tarih çalışmalarını okurlarına ulaştıracak. Tasarımından dağıtım kanallarına bir dizi alanda yapmaya hazırlandığı yeniliklerle Toplumsal Tarih, Ocak 2019 sayısında Edhem Eldem'in editörlüğünde hazırlanan II. Abdülhamid dosyasıyla okuyucuyla buluşacak.
Toplumsal Tarih dergisi olarak, 25 yıllık bu süreçte bizi ilgisi ve desteğiyle yalnız bırakmayan okuyucularımıza ve tüm dostlarımıza teşekkürü borç biliriz.
İlgili Kişi:
Merve Aydın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
mervea@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.