Toplumsal Tarih dergisinin 287'nci sayısı çıktı
Toplumsal Tarih, Kasım 2017 tarihli özel sayısında “1917/2017 Devrimler Tarihinde 1917” başlıklı dosyayı okurlarıyla buluşturuyor.
Toplumsal Tarih dergisinin 287'nci sayısında devrimlerin hem Türkiye hem de Rusya tarihindeki yansımaları kapsamlı bir dosya konusu olarak ele alınıyor. Editörlüğünü Mehmet Ö. Alkan ve Y. Doğan Çetinkaya'nın üstlendiği dosyaya; Yiğit Akın, Mehmet Ö. Alkan, Y. Doğan Çetinkaya, Evrim Eken, Onur İşçi, Ayşe Ozil, Zafer Toprak, Pınar Üre ve Cengiz Yolcu da yazılarıyla katkı sunuyor.
Mehmet Ö. Alkan, “Şubat'tan Ekim'e St. Petersburg'da Devrimin Mekânları” başlıklı yazısında, bir St. Petersburg ziyaretinde fotoğrafladığı, devrimin yaşayan temsilcileri olan anıt ve mekânların hikâyeleri üzerinden devrim günlerini inceliyor.
Y. Doğan Çetinkaya, “1917 Devrimleri ve İşçi Sınıfı” başlıklı yazısında, 1917 devrimleri literatüründe yeri muğlak bırakılan işçi sınıfının devrimlerdeki rolünün teslim edilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
Murat Koraltürk, denizcilik tarihinde önemli bir aktör olan Messageries Maritimes Kumpanyası'nın öyküsüne, koleksiyon değeri olan kartpostal, broşür ve posterler eşliğinde “Bir Fransız Vapur Kumpanyası: Messageries Maritimes ve Karpostalları” isimli yazısında yer veriyor.
Ayşe Ozil, “Kitabiyat: 100 Yılın Ardından Devrimi Yazmak” başlıklı yazısında, 1917 devrimleriyle ilgili en son yayımlanan kitapları tanıtıyor.
Yiğit Akın, Bolşevik Devrimi'nin beraberinde getirdiği değişimden etkilenen beden terbiyesi ve spor politikalarını, “Bolşevik Devrimi ve Spor” başlıklı yazısında ele alıyor.
Pınar Üre, “Devrimin Ardından: Zarnıtsiy Gazetesi ve Diasporada Rus Milliyetçiliği” başlıklı yazısında 1917 devrimleri sonrasında Rusya'da yaşanan iç savaşa odaklanıyor ve diasporada Rus milliyetçiliğini şekillendiren etmenler üzerinde duruyor.
Onur İşçi, 1905 olaylarının 1917 devrimlerinin provası olarak görülüp görülemeyeceğini “Rus Tarih Literatüründe 1905 Krizi ve Ekim Devrimi'ne Giden Yol” başlığını verdiği yazısında sorguluyor.
Evrim Eken, “Devrimin Posterleri (1917-1924)” başlıklı yazısında, devrimler sırasında önemli bir propaganda aracı haline gelen görsel malzemeye yer veriyor.
Zafer Toprak, “Vladimir İlyiç Ulyanof Lenin ve Türkiye” başlıklı yazısıyla bu sayıdan itibaren başlattığı dizide, Ekim Devrimi günlerinde Osmanlı basınının ve sonrasında da Cumhuriyet Türkiye'si yayın dünyasının devrime ve devrimin öncüsü Lenin'e nasıl yer verdiğini aktarmaya başlıyor.
Cengiz Yolcu, Osmanlı Hariciyesi gözünden Ekim Devrimi'ni inceliyor ve konunun payitahta nasıl aktarıldığını “Osmanlı Hariciyesi Ekim Devrimi'ni Nasıl Takip Etti?” başlıklı yazısında anlatıyor.
Edhem Eldem, L'Illustration'un 25 Aralık 1909 tarihli sayısından “Blérıot'un İstanbul'daki Uçak Kazası” başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan ise, “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmayı sürdürüyor.
İlgili Kişi:
Merve Aydın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
mervea@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.