Toplumsal Tarih dergisinin 281'inci sayısı çıktı
Toplumsal Tarih dergisi, Mayıs 2017 tarihli 281'inci sayısında Zafer Toprak'ın “Erken Cumhuriyet, Nüfus Sorunu ve Çocuk Ölümleri” başlıklı yazısını kapağa taşıyor.
Toplumsal Tarih dergisinin 281'inci sayısında Zafer Toprak, Türkiye'de Cumhuriyet'in ilk yıllarında nüfus meselesi ve çocuk ölümleri üzerinde duruyor; çok yüksek oranları bulan çocuk ölümlerinin önüne geçilmesi için girişilen arayışı aktarıyor.
Mehmet Ö. Alkan, 27 Mayıs darbesinin ardından Milli Birlik Komitesi'nin denetiminde hazırlanan propaganda filmlerini tanıtıyor. Sacit Kutlu, Boğaziçi âşığı bir Fransız Osmanlı paşası olan Mişel Paşa'nın yaşamöyküsünü ve inşa ettiği Galata Rıhtımı'nın o günlerden bugünlere serüvenini aktarıyor. Murat Koraltürk, bir deniz şehri olan İstanbul'un şehiriçi ulaşımında tramvay ve otobüslerin vapurlarla rekabetinin altını çiziyor.
Özgür Balkılıç, 1969 Ağustos'unda Türk Demir Döküm fabrikasının işçiler tarafından altı gün boyunca işgal edilmesine nasıl bir süreçten gelindiğini anlatıyor. Mehmet Perinçek, Nâzım Hikmet'in 1958 yılında yaptığı Orta Asya seyahatine ilişkin izlenimlerini bizzat şairin kaleme aldığı makaleler eşliğinde okurla buluşturuyor.
Arda Odabaşı, Osmanlı/Türk sinemasında ilk kurmaca filmler ve bu filmlerle ilgili olarak dönemin basınında yer alan eleştirileri aktarıyor. Bülent Bilmez, Tanıl Bora'nın İletişim Yayınları tarafından yayımlanan Cerayanlar adlı kitabını mercek altına alıyor.
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisi, Kaan Sağ'ın Bukoleon Sahil Sarayı ile ilgili yazısıyla devam ediyor. Edhem Eldem, L'Illustration'un 9 Eylül 1922 tarihli sayısından, “Kurtuluş Savaşının Son Safhası” başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor. Güncel sayfalarımızda Berat Seçkin Demirok, Doç.Dr. Haluk Çetinkaya'nın, kazı başkanlığını yaptığı, Türkiye'nin Avrupa'daki ilk arkeolojik kazısı Ulpiana Antik Kenti kazısıyla ilgili sunumunu özetliyor. BÜ Tarih Bölümü öğrencilerinden Deniz Uyar ve Orhun Yalçın, öğretim görevlisi Noémi-Levy-Aksu'nun üniversiteden uzaklaştırılması üzerine “Tarihin Nöbeti” adı altında başlatılan etkinlikleri duyuruyor.
İlgili Kişi:
Merve Aydın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
mervea@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.