Toplumsal Tarih dergisinin 280'inci sayısı çıktı
Toplumsal Tarih, Nisan 2017 tarihli 280'inci sayısında, Erdal Kaynar'ın “Osmanlı İmparatorluğu'nda ve Ortadoğu'da Anayasal Düşüncenin Gelişimi” başlıklı yazısını kapağa taşıyor.
Erdal Kaynar, yazısında Osmanlı İmparatorluğu'nda yaşanan Meşrutiyet deneyiminin Ortadoğu'ya bıraktığı çelişkili mirası mercek altına alıyor. Yine gündemi takip eden bir diğer yazıda Mehmet Ö. Alkan, Türkiye'de ilk referanduma, 1961 referandumuna gidiyor ve o dönemde devreye giren propaganda araçlarını sergiliyor. Murat Turan, parti-devlet bütünleşmesini tek parti döneminde 1936 tarihli III. Türk Dil Kurultayı örneğinden hareketle inceliyor.
Mustafa H. Sayar, Roma İmparatoru Caracalla'nın kimliğinde, taht ihtirası yolunda katliamlardan geri durmayan, hatta öz kardeşini öldürten bir hükümdarı dergiye taşıyor. Nedim Gürsel, Bursa sokaklarında dolaşırken ziyaret ettiği türbelerin duvarları arasında padişahların, şehzadelerin ölüm hikâyelerini kaleme alıyor.
Arda Ekşigil, Akdenizlilik kavramının değişkenliğine vurgu yapıyor ve bu kavramın Doğu Akdenizli yazarlar tarafından nasıl yorumlandığını anlatıyor. İ. Arda Odabaşı, Osmanlı/Türk sinemasında ilk kurmaca filmlere dair yanlış ve eksik bilgilerin karşısına birincil kaynaklardan doğrularını getiriyor.
Kitabiyat yazılarında Namık Sinan Turan, Cemil Oktay'ın Siyasi Kültür Okumaları'nı inceliyor, Candan Badem de Mehmet Bilgin'in Teşkilat-ı Mahsusa'nın Kafkasya Misyonu ve Operasyonları adlı kitabını eleştirel bir gözle değerlendiriyor.
Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi tarafından hazırlanan “Gözden Kaçanlar” dizisi, Kerim Altuğ'un Myrelaion Rotunda'sı hakkındaki yazısıyla devam ediyor. Edhem Eldem, L'Illustration'un 19 Aralık 1925 tarihli nüshasından, “Musul Meselesi” başlıklı makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.
İlgili Kişi:
Merve Aydın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
mervea@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.