Toplumsal Tarih dergisinin 276. sayısı çıktı!
Toplumsal Tarih, Aralık 2016 tarihli 276. sayısında, Fatmagül Berktay'ın “Erken Hıristiyanlıkta Tanrının Dişil Tasavvurları ve Hiyerarşi Karşıtlığı” başlıklı yazısını kapağa taşıyor.
Fatmagül Berktay, gnostik İnciller ve diğer erken dönem metinlerinden hareketle, erken Hıristiyanlıktaki Tanrı tasavvurlarını ve kadın algısını inceliyor, erkek egemen sosyal yapının gelişiminin izini sürüyor. Sayının toplumsal cinsiyet temalı bir diğer yazısında Yasemin Keskin, Osmanlı toplumunda kadınların istenmeyen hamilelikleri sonlandırmak için tek yol olarak çocuk düşürmeye yönelme pratiklerini inceliyor.
Öne çıkan diğer yazılarda Erik Jan Zürcher, Jön Türklerin 1908 öncesindeki Makedonya kökenlerinin, I. Dünya Savaşı sürecindeki İttihatçı politikalar üzerindeki etkilerini tartışıyor. Zafer Toprak, 1876-1945 döneminde Osmanlı devletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin izlediği iktisadi ve mali politikaları, egemenlik arayışı bağlamında değerlendiriyor. Murat Turan, CHP'nin 1930'lu yıllarda Avrupa'da düzenlenen kongrelere temsilciyle katılımını, Hamburg'daki İş ve Neşe Teşkilatı Kongresi örneği üzerinden değerlendiriyor. Aralık sayısında ayrıca Serdar Korucu'nun Taner Akçam'la yeni kitabı Naim Efendi'nin Hatıratı ve Talat Paşa Telgrafları üzerine yaptığı söyleşiye ve Ceren Pilevneli'nin Christopher Kelly'nin Attila The Hun isimli çalışması hakkındaki Kitabiyat yazısına yer veriliyor.
Toplumsal Tarih'in bu sayısında, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi'nin hazırladığı “Gözden Kaçanlar” serisi, Tarihi Yarımada içindeki Büyük Valide Han hakkındaki yazıyla devam ediyor. Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt'un hazırladığı Resimde Mimari Öğeler serisinde ise bu ay 20. yüzyıl başlarında Modernizm'in Amerikan kent resimleri üzerindeki etkisini inceleyen yazıya yer veriliyor. Edhem Eldem “L'Illustration'dan Seçmeler”de 2 Şubat 1921 tarihli L'Illustration nüshasından, İstanbul'da Pierre Loti ve Claude Farrère caddelerinin açılışına ilişkin makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor.
Güncel sayfalarında Mehtap Türkyılmaz ve Arzu Beril Kırcı, VEKAM tarafından düzenlenen Sözlü Tarih Çalıştayı hakkında, Ahmet Barış Ekiz ise Nuran Tezcan'ın Divan Edebiyatına Yeniden Bakış isimli kitabının Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'ne layık görülmesi hakkında birer yazı sunuyor; ayrıca Kasım ayındaki Depo İstanbul sergileri, Hrant Dink Vakfı'nın düzenlediği Van konferansı, ANAMED'in düzenleyeceği “Kentsel Ağlar + Kutsal Mekânlar” sempozyumu ve Tarih Vakfı Ankara Şubesi'nde düzenlenen “Bir Tutam Demokrasi İçin” paneli hakkında haberlere yer veriliyor.
İlgili Kişi:
Merve Aydın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71
mervea@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.