Toplumsal Tarih dergisinin 275'inci sayısı çıktı!
Toplumsal Tarih, Kasım 2016 tarihli 275'inci sayısında, “Osmanlı İmparatorluğu ve İtalyan Kent Devletleri” başlıklı dosyayı kapağa taşıyor.
Güner Doğan editörlüğündeki dosyada Zahit Atçıl, Osmanlı İmparatorluğu ile Venedik arasındaki ticari ilişkileri ve Müslüman tüccarların durumunu ele alıyor. Mikail Acıpınar, Osmanlı-Floransa ilişkilerini, İstanbul'dan kovulan Floransalı tüccarları merkeze alarak inceliyor. Selim Parlaz, Pera'daki noter kayıtlarından hareketle Osmanlı-Ceneviz ticaretinin seyrini mercek altına alıyor. Serdar Çavuşdere, Papalık'ın 14. yüzyıldan itibaren Batı'ya yönelen Türk yayılması karşısındaki tutumunu değerlendiriyor. Dosya editörü Güner Doğan ise kendisinin kaleme aldığı yazıda 1742 yılında 1. Mahmud tarafından Napoli Kralı Borbone'ye hediye edilen filin öyküsünü anlatıyor.
Dosya dışı yazılarda Muhsin Macit, 1563 yılında İstanbul'da yaşanan büyük sel baskınını, şairlerin dilinden aktarıyor. Zafer Toprak, yeni kitabı vesilesiyle kaleme aldığı yazısında, Türkiye işçi sınıfının doğuş hikayesini “modernleşme” penceresinden anlatıyor. Bahar Gürsel, Türkiye'deki efemera arşivleri ve koleksiyonları hakkında detaylı bir tablo sunuyor. Burak Çetintaş, eleştirel bir bakışla İbrahim Hakkı Konyalı'nın Arşivinden İstanbul'da Mimar Sinan Eserleri isimli kitaptaki maddi hataları ortaya koyuyor. İzzet Bahar, II. Dünya Savaşı sırasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi Laurence Steinhardt'ın “gayri muntazam” diye tanımlanan Türk Yahudileriyle ilgili tutumunu tartışıyor.
Toplumsal Tarih'in bu sayısında, Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi'nin hazırladığı “Gözden Kaçanlar” serisi, Saraçhane'deki Aziz Polyeuktos Kilisesi kalıntıları ve bölgede bir arkeolojik park önerileri hakkındaki yazıyla devam ediyor. Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt'un hazırladığı Resimde Mimari Öğeler serisinde ise bu ay 19. yüzyılın İzlenimci ressamlarının Paris betimlemelerine odaklanan yazıya yer veriliyor. Edhem Eldem “L'Illustration'dan Seçmeler”de 24 Şubat 1923 tarihli L'Illustration nüshasından, Ankara'daki Büyük Millet Meclisi ve Lozan barış görüşmelerine ilişkin yazıyı aktarıyor. Emel Seyhan “Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay” ile dergiye katkıda bulunmaya devam ediyor. Güncel sayfalarında ise Zeynep Adıgüzel, Karakutu Derneği'nin “Hafıza Yolculuğu Programı” hakkında bir yazı sunuyor; ayrıca Uluslararası Kadın Müzeleri Konferansı, Türkiye-Ermenistan Seyahat Fonu 8. dönem sonuçları ve ANAMED'in Çeperde sergisi hakkında haberlere yer veriliyor.
İlgili Kişi:
Merve Aydın
Marjinal Porter Novelli
0212 219 29 71 / 0534 764 86 42
mervea@marjinal.com.tr
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.