“Teknik servis uzmanlığı cinsiyet değil, yetkinlik işidir”
Donanım ve yazılım çözümleriyle uzun yıllardır perakende sektörüne hizmet veren POS AŞ Sakarya'daki teknik servis hizmetlerini 2020'dan beri Edicom Bilgisayar ile yürütüyor. POS AŞ'nin teknik hizmetler tarafındaki tek kadın iş ortağı olan Edicom Bilgisayar'ın Genel Müdürü Zehra Kaya'nın hikayesi, erkek egemen bir sektörde kadınların da yer alabileceğini ve teknik uzmanlıkta başarılı olmanın cinsiyetten değil yetkinlik, mesleğe duyulan merak, deneyim ve profesyonellikten geçtiğini gösteriyor. Sektörde eleman açığı bulunduğunun altını çizen Kaya, kariyerini seçmeye hazırlanan genç kadınlara teknik uzmanlığın gözlerini korkutmamasını tavsiye ediyor.
Konya Bozkır Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar ve Programlama Bölümü'nden mezun olduktan sonra 2006 yılında sektöre adım attığını ifade eden Edicom Bilgisayar Genel Müdürü Zehra Kaya, işini severek yaptığını da ekliyor. Hem kurumsal firmalara hem de son kullanıcılara ait bilgisayarlar üzerine bakım, onarım, arıza tespiti alanında teknik servis elemanı olarak görev yaptığını belirten Kaya, 2014 yılında kendi firmasını kurdu. Halen kurumsal firmaların bölge servisi olarak faaliyetlerini sürdüren Edicom Bilgisayar, bugün 6 kişiden oluşan personeliyle bilişim teknik servis, network ağ alt yapı kurulumları, güvenlik kamerası kurulumlarını gerçekleştiriyor.
Çocukluğumdan itibaren elektronik cihazları kurcalamak hoşuma giderdi
Yaptığı işin çocukluk tutkusu olduğunu söyleyen Kaya sözlerine şöyle devam ediyor: “Ailemde de ustalar olduğu için ilgim ve el yatkınlığım da vardı. Bilgisayar bölümünden mezun olduktan sonra çalıştığım firmanın teknik servis işi yapması beni de bu alanda tecrübe sahibi yaptı. Mesleğin ilk yıllarında zorluklarla karşılaştım. Kadın olduğum için şaşıran, cihazını tamir edebileceğime güvenemeyen, karşılarında bir erkek görmek isteyen müşterilerle karşılaşıyordum. Ön yargıları yıkmak zordu gerçekten. Ancak zaman içinde yetkinliğimden emin oldukça ve işin yoğun temposuna uyum sağlayabildiğimi gördükçe herkes bu duruma alıştı.
Toplumsal alışkanlıklarımıza göre genel olarak kadınların yeri masa başı işler olmalı. Kadınlar teknik meselelerde erkeklerle denk görülmüyor. İşle ilgili kararlar erkek egemen ortamlarda veriliyor. Kurumlar kadınlara erkekler kadar kariyer olanakları sağlamıyor. Bu zorlukların yanında kadınların bu mesleğe karşı kendi ön yargılarını da yıkmak gerekiyor. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, genç kadın arkadaşlara her zaman kendilerine güvenmelerini ve mutlaka başarılı olacaklarına inanmalarını öneriyorum.
Ülkemizde ciddi boyutta teknik ara eleman açığı var. İlgi duyan kadınların mesleki alanda eğitim veren kurumlara, teknik liselere yönlendirilmelerinin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Bu noktada meslek liselerinin eğitim kalitelerinin yükseltilmesi ve gençlerin bu alanları tercih etmeleri için cazip hale getirilmesi de şart. Ancak bu sayede katma değerli hizmet üretebilen ve teknoloji alanında diğer ülkelerle rekabet eden bir konuma gelebiliriz.”