Tarih Vakfı Yurt Yayınları'ndan yeni kitap: “Osmanlı'dan Günümüze Darbeler”
Toplumsal Tarih dergisinin özel sayısından yola çıkılarak hazırlanan bu derleme, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde yaşanan darbe ve darbe girişimlerini masaya yatırıyor. Altan Öymen, Aydan Çelik, Burak Onaran, Doğan Gürpınar, Edhem Eldem, Erden Akbulut, Evren Balta, Gülay Yılmaz, Güven Gürkan Öztan, İsmet Akça, Kaya Erdem, Levent Ünsaldı, M. Zafer Üskül, Mehmet Ö. Alkan, Murat Meriç, Noémi Lévy-Aksu, Selim Sezer, Taha Akyol, Turgut Çeviker, Y. Doğan Çetinkaya, Zihni Çetiner gibi isimlerin katkıda bulunduğu kitap karikatürlerden şarkılara, darbelerin toplumsal ve popüler yansımalarının da peşine düşüyor.
Darbe ve darbe girişimleri sadece Türkiye'nin çok partili demokrasi dönemini değil, Osmanlı İmparatorluğu'nun uzun geçmişini de darp etmiş durumda. Öte yandan, en son 15 Temmuz teşebbüsünün gösterdiği gibi, darbeler defterinin kapandığını söylemek de mümkün değil. Türkiye'nin siyaset kültürünün yapısal arazlarının başında gelen bu müdahale geleneği, ülkemizde demokrasinin kurumlaşmasına, sivil politik alanına yerleşik hale gelmesine ve gelişmesine engel olduğu gibi, arkasında insan hak ve özgürlüklerinin hiçe sayıldığı bir miras da bıraktı.
Toplumsal Tarih dergisinin özel sayısından yola çıkılarak hazırlanan “Osmanlı'dan Günümüze Darbeler” isimli bu derleme, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde yaşanan darbe ve darbe girişimlerini masaya yatırırken karikatürlerden şarkılara, darbelerin toplumsal ve popüler yansımalarının da peşine düşüyor. Kitaba katkıda bulunan isimler ise şöyle: Altan Öymen, Aydan Çelik, Burak Onaran, Doğan Gürpınar, Edhem Eldem, Erden Akbulut, Evren Balta, Gülay Yılmaz, Güven Gürkan Öztan, İsmet Akça, Kaya Erdem, Levent Ünsaldı, M. Zafer Üskül, Mehmet Ö. Alkan, Murat Meriç, Noémi Lévy-Aksu, Selim Sezer, Taha Akyol, Turgut Çeviker, Y. Doğan Çetinkaya, Zihni Çetiner.
Mehmet Ö. Alkan tarafından yayıma hazırlanan 352 sayfalık kitabın satış fiyatı 40 TL.
http://dukkan.tarihvakfi.org.tr/index.php?route=product/product&product_id=649
www.tarihvakfi.org.tr
12 kişilik Girişim Kurulu'nun çabaları ve 264 kurucu üyenin katkılarıyla 1991 yılında kurulan Tarih Vakfı'nın öncelikli amacı, tarihin bilimsel bir çalışma dalı olarak etkinleşmesini sağlamaktır. Devletten tümüyle bağımsız bir sivil toplum örgütü olan Tarih Vakfı'nın tüm kuruluş sermayesi kurucularının katkılarından oluşmaktadır. Vakıf aynı zamanda, Türkiye'nin ekonomik ve toplumsal tarihi alanında uzmanlaşan bir arşiv, kütüphane, araştırma, eğitim, yayın ve müzecilik kuruluşudur. Tarih Vakfı düzenlediği etkinlikler ve konusunda uzman yayınları ile Türkiye'de bilimsel tarihçilik bilincinin gelişmesinde ve yerleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Vakıf'la ilgili daha ayrıntılı bilgi için www.tarihvakfi.org.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.