SAMPAŞ Holding ve İTÜ iş birliğiyle Akıllı Kentler İnovasyon Merkezi (AKİM) hayata geçiyor
42 yıldır bilişimin gücünü kullanarak akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmeye ve yaygınlaştırmaya çalışan SAMPAŞ Holding ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Akıllı Kentler İnovasyon Merkezi'ni (AKİM) hayata geçirerek, geleceğin kent yaşamının tasarlanması, kentlerin sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için birlikte çalışmaya başladı.
Akıllı şehir teknolojilerinin uygulanması alanında öncü şirket SAMPAŞ Holding, İTÜ ile Akıllı Kentler İnovasyon Merkezi'ni (AKİM) hayata geçirerek dijital ikizler aracılığıyla akıllı şehirler yaratma vizyonunda birlikte hareket ediyor. Dünyanın en önemli teknik üniversitelerinden biri olan İTÜ ve SAMPAŞ Holding'in bu çalışması kapsamındaki ilk adımı, İTÜ Ayazağa Kampüsü'nün dijital ikizini oluşturmak oldu. Türkiye'nin ilk dijital ikiz tabanlı akıllı kampüs projesi olan çalışma, SAMPAŞ Holding ve İTÜ'nün akıllı şehirler ve dijital ikizler odaklı araştırmalar yürütmesine, öğretim üyeleri, lisans ve lisansüstü öğrencilerin ortak bilimsel çalışmalar planlamasına, uygulamasına ve geleceğin insanı merkeze alan şehirlerini tasarlayacak olan mühendislerin yetiştirilmesi olanak sağlayacak.
Şehirlerin iyileştirilmesi ve geleceğin kentlerinin tasarlanmasında başlangıç noktası niteliği taşıyacak iş birliğinin beklenen faydaları arasında ilgili sektörel alanlarda uygulamalı eğitim, sektörel bilgi birikiminin ilerletilmesi, ortak bilimsel çalışmalar ve bilimsel çıktıların teknolojiye uygulanabilirliğine yönelik bilimsel faaliyetler ile ulusal ve uluslararası yayınların hazırlanması yer alıyor. SAMPAŞ Holding ve İTÜ'nün gerçekleştirdiği bu iş birliği kapsamında; öğrencilerin ve araştırmacıların kullanımı için SAMPAŞ Holding'in "Akıllı Şehir Yönetimi ve İnovasyon Merkezi" ve “Dijital İkiz Yazılım Platformu” da İTÜ'nün kullanımına sunulacak.
SAMPAŞ Holding ve İTÜ arasındaki inşa edilen bu birliktelik kapsamında, akıllı şehirler ile ilgili yurt içi ve yurt dışı ticari iş birlikleri geliştirilirken, 6 yıl içerisinde İTÜ ve SAMPAŞ tarafından yerli bir dijital ikiz yazılımı oluşturulacak.
İTÜ adına proje yöneticisi olan Geomatik Mühendisliği bölümü öğretim üyesi, aynı zamanda “İTÜ Ulusal Coğrafi Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Uygulama-Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOĞLU, “SAMPAŞ ile yaptığımız bu özel iş birliği kapsamında geleceğin kentlerini bilim ve teknoloji temelli olarak tasarlayıp geliştirmeye çalışacağız. Her geçen gün hızlı nüfus artışlarıyla yönetimi zorlaşan şehirlerin bilgi teknolojilerine dayalı olarak idaresi kaçınılmaz bir hal almıştır. Ancak tüm bunların sürdürülebilirlik kavramı içerisinde altyapıdan üstyapıya insan odaklı olarak çok daha dinamik bir şekilde yönetilmesi gerektirmektedir. Artık şehirlerde karar vericileriler ve bireyler için en küçük bir bilginin dahi çok değerli olduğu günümüzde bilgi teknolojilerine ihtiyaç daha da artmıştır. Bu proje kapsamında Ar-Ge esaslı olarak akıllı şehirlere ilişkin her türlü inovatif çözümler üretilirken, öncelikle İTÜ Merkez Kampüsü ve şehirlerimiz en uygun akıllı mekân modelleri geliştirmeye yönelik uygulama alanlarımız ve laboratuvarlarımız olacaktır. Ayrıca bu proje üniversite-sanayi iş birliği için de çok özel bir örnek teşkil edecektir” dedi.
SAMPAŞ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şekip KARAKAYA, “Öncelikle dünyanın en köklü teknik üniversitelerinden biri olan İTÜ ile böyle uzun soluklu bir yolculuğa çıktığımız için çok heyecanlıyız. Bu yolculuğun ülkemiz ve dünyamız için öneminin farkındayız. Bu yolculuğun ilk durağı olan AKİM ile birlikte geleceğinin şehirlerinin tasarlanması konusunda büyük bir adım attık. Küresel olarak her hafta 3 milyon kişi şehirlere taşınıyor. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 68'i şehirlerde yaşayacak. Bu da şehirlerde 2,5 milyar daha fazla insanın yaşayacağı anlamına geliyor. Şehirler bugünden itibaren insanı merkeze alarak yeniden tasarlanmalı. Bizim bugünden, bugün ve gelecek için hazırlanmamız gerekiyor. İTÜ ile yaptığımız yol arkadaşlığı sonucunda ortaya çıkan proje sayesinde Türkiye'deki şehirlerin daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kılacak dünya standartlarında bir akıllı şehir çözümü geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu iş birliği ile protokol kapsamında akıllı şehirler ile ilgili yurt içi ve yurt dışı ticari iş birliklerinin geliştirecek ve dijital ikiz yazılımı 6 yıl içerisinde İTÜ ve SAMPAŞ olarak yerlileştireceğiz” dedi.
İlgili Kişi
Dilek Özcan
Marjinal Porter Novelli
0533 927 23 93
dileko@marjinal.com.tr
İTÜ Hakkında
37 bini aşan aktif öğrencisi ve Türkiye'nin geleceğine yön veren 250 binin üzerinde mezunuyla dünyanın en eski teknik üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi, 1773 yılında Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adıyla III. Mustafa Dönemi'nde kuruldu. 1773'ten beri bilgide derinleşme, keşfederek yeniliklere ilham verme ve insanlığı ileri taşıma başarısını temsil eden İTÜ bilim, teknoloji ve sanatta, uzmanlığı ve yaratıcılığı ile uluslararası, lider bir üniversite olma vizyonuyla hareket ederken varlık nedenini bilim, teknoloji ve sanatta bilginin sınırlarını genişletmek ve uygulamaları ile toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek şeklinde belirlemiştir. 250 yıla yaklaşan tarihiyle, bilimle, teknolojiyle, sanatla ve sporla markalaşmış bir yapı olan İTÜ geçmişi günümüze bağlarken gelecek için projeler üretmektedir. İTÜ bilimsel ve teknolojik sayısız ilerlemenin mimarı olan, ilkleri başaran, teklere imza atan dünyanın en eski ve en seçkin teknik üniversitelerinden biri olarak eğitim vermekte ve kamu, özel sektör ve uluslararası kuruluşlar ile olan işbirliğinin gelişmesine katkıda bulunmaktadır. https://www.itu.edu.tr/
SAMPAŞ Holding hakkında
SAMPAŞ Holding akıllı şehir yaklaşımını güçlendirmek ve yaygınlaştırmak için 42 yıldır bilişimin gücünü kullanmaktadır. Kentleşmenin ve kentliliğe bağlı sorunların arttığı bir dünyada, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde ürettiği yüksek teknoloji ve çözümleri kullanarak kentleri bugünkü ve gelecek nesiller için daha yaşanılabilir hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bünyesinde kurduğu şirketler ve dünya devi firmalarla oluşturduğu iş ortaklıkları ile ulusal ve küresel pazarda teknoloji, mühendislik, müşavirlik, yapım taahhüt ve finansman hizmetleri veren SAMPAŞ Holding, bugün yerel yönetimlere; yazılım tasarımından kuruluma, eğitimden işletime, bakım ve destek servislerinden danışmanlığa kadar birçok konuda yüksek katma değere sahip hizmet sunar. Yaygın bir coğrafyaya kaliteli hizmet sağlayabilmek için İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da dört organizasyona sahip olan şirket, modern ARGE departmanı ile müşterilerine uluslararası standartlarda servis sağlamaktadır. Detaylı bilgi için https://www.sampas.com.tr/