Katılımı ve Geliri Artırma: Satış Sürecinde Üretken Yapay Zeka
Margarita Lindahl, Panasonic Connect Europe Yapay Zeka Başkanı
Günümüzün son derece rekabetçi satış ortamında başarı, güçlü ilişkiler kurmaktan ve müşteri ihtiyaçlarını derinlemesine anlamaktan geçiyor. Üretken yapay zeka (GenAI), satış sürecini yeniden tanımlıyor. Satış profesyonellerinin bu dönüştürücü teknolojiyi temel iş stratejilerine sorunsuz bir şekilde entegre etmeleri, yeni verimliliklerin ve keskin bir rekabet avantajının kilidini açıyor.
GenAI özünde, geniş veri kümelerindeki kalıpları analiz ederek yeni veriler ve içerikler üretiyor. Arkasındaki asıl güç, karmaşık yapıları olağanüstü bir doğrulukta tanıyan derin öğrenme modellerinde yatıyor. İnsanların dakikalarını veya saatlerini harcayacak işleri saniyeler içerisinde gerçekleştiriyor, karar verme sürecini hızlandırıyor, yeniliği teşvik ediyor ve işin büyümesinin önünü açıyor.
Hızlı örüntü algılamasından yararlanan GenAI, yaratıcılığı geliştiren, verimliliği artıran ve kişiselleştirilmiş deneyimler sağlayan önemli iş avantajları sunarken çeşitli formatlarda içerik üretiyor. Teknoloji yeni çıktığında benimsenme süreci tereddütle ilerlemiş olsa da, üretken yapay zekanın somut faydaları Microsoft Copilot gibi pratik kullanım örnekleriyle netleştikçe sektörler yapay zekayı hızla benimsiyor.
Sonuç olarak, satış uzmanları, süreçleri iyileştirmek ve verimliliği artırmak için GenAI'ı günlük iş akışlarına dahil etmenin yollarını arıyor.
Satış uzmanları, GenAI'ın performanslarını artırma potansiyeli konusunda yüksek beklentiler besliyor. Panasonic Connect Europe araştırmasına göre satış karar vericileri, geleceğin en başarılı satış uzmanlarının rekabet avantajı sağlamak için yetkinliklerinden faydalanan "GenAI süper kullanıcıları" olacağını öne sürüyor.
Bunun ışığında, araştırmamızda satış uzmanlarının %91'inin günümüzde hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için GenAI'dan bir şekilde yararlandığını öne sürmesi, hiç şaşırtıcı gelmiyor.
GenAI'nin Satış Ekipleri İçin Faydaları
Satış, temelde ilişki kurmak ve potansiyel müşterilerle etkileşim halinde kalmakla ilgili olsa da, başarının sırrı müşteri ihtiyaçlarını derinlemesine anlamaktan geçiyor. Satış ekiplerinin aynı zamanda, kendi şirketlerin değer teklifinin rekabette nasıl öne çıktığını ve bunu hedef kitlesine nasıl etkili bir şekilde anlatacağını da bilmesi gerekiyor.
Ancak bu ihtiyaçların altını dolduracak içgörüleri elde etmek için ciddi bir zaman ve kaynak kullanımı gerekiyor. Satış uzmanları, bu araştırma süreci esnasında potansiyel müşterilerle konuşmaktansa, zamanlarını masalarda geçiriyor. Satış temsilcileri, kısıtlı zamanlarının yalnızca %35'ini satış yaparken, %65'ini ise gelir getirmeyen görevleri tamamlarken kullanıyor.
GenAI'ın paha biçilemez değeri, bu alanda ortaya çıkıyor. Yapay zeka, idari görevleri ve analitiği otomatikleştirerek, satış ekiplerinin yükünü azaltıyor ve kişiselleştirilmiş etkileşimlerde varsayımları ortadan kaldırıyor. Böylece satış uzmanları, arka uç operasyonları sorunsuz bir şekilde çalışırken gönül rahatlığıyla en önemli olan görevlerine, yani potansiyel müşterilerle bağlantı kurmaya ve daha güçlü satış performansı sağlamaya odaklanabiliyor.
Benimsenmesinin Önündeki Engeller
Gelişmekte olan her teknolojide olduğu gibi, GenAI'ın uygulamasının önünde de zorluklar ve direnç süreçleri mevcut oluyor. Araştırmaya göre üretken yapay zekanın benimsenmesinin önündeki en büyük engel, ankete katılanların %68'inin dile getirdiği uzmanlık ve eğitim eksikliğidir. Satış ekipleri, GenAI'ın potansiyelinin farkında, fakat etkisini en üst düzeye çıkarmak için işgücünde becerilerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyor.
Güvenlik, başka bir öncelikli endişe alanı. Satış ekiplerinin %63'ü, veri korunma kaygılarını önemli bir engel olarak tanımlıyor. GenAI'ın kişiselleştirilmiş müşteri etkileşimi için içgörüler üretmek üzere büyük miktarda kişisel ve hassas veriye dayandığı göz önüne alındığında, sağlam güvenlik önlemlerinin sağlanması başarılı bir uygulama için kritik önem taşıyor.
Benimsenme Açığının Kapatılması
GenAI'ı etkili bir şekilde entegre edilmesi, yalnızca teknolojinin yükseltilmesinden ibaret değil. Tam potansiyelinin ortaya çıkması için iş akışlarında, yetkinliklerde ve stratejide de temel bir değişim olması gerekiyor.
Herhangi bir dönüştürücü teknolojide olduğu gibi, endişeleri ve potansiyel direnci hesaba katmak çok önem taşıyor. GenAI'ı benimsemeyi başaramayan şirketler, geride kalma riskiyle karşı karşıya olabilir. Teknolojiyi erken benimseyenlerin günümüzde bile avantajlarından yararlandığı bir ortamda, üretkenlik ve verimlilikteki boşluk genişlemeye devam ediyor. Satış ekipleri rekabetçi kalabilmek için teknolojinin temellerini anlayarak, yapay zeka istemi mühendisliğinde uzmanlaşarak ve yapay zekanın ürettiği içgörüleri gerçek satış senaryolarına taşıyarak yapay zeka yeterliliğini geliştirmelidir.
Uzmanlar, GenAI'ı satış süreçlerine dahil ederek verimliliği önemli ölçüde artırabiliyor, yeniliği teşvik edebiliyor ve daha kişiselleştirilmiş müşteri deneyimleri sunabiliyor. Teknolojinin benimsenmesinin istikrarlı bir şekilde yaygınlaştığı iş dünyasında, uygulamadaki engellerin üstesinden gelmek, teknoloji yatırımının tam değerini almak için çok önem taşıyor. Eğitime yatırım yapmak, satış uzmanlarının GenAI'dan etkili bir şekilde yararlanmasını sağlayarak satış performansını artırabilir ve belirleyici bir rekabet avantajının elde edilmesini sağlayabilir. Teknolojiyi benimseyen ve uyum sağlayanlar, yenilik, üretkenlik ve başarı elde ederek geleceğin satışlarına öncülük edecek.
İlgili Kişi
Önder Kalkancı
Marjinal Porter Novelli
0533 927 23 95
onderk@marjinal.com.tr
Panasonic Group Hakkında
1918 yılında kurulan ve bugün dünya çapında tüketici elektroniği, konut, otomotiv, endüstri, iletişim ve enerji sektörlerindeki geniş kapsamlı uygulamalar için yenilikçi teknolojiler ve çözümler geliştirmede küresel bir lider olan Panasonic Group, 1 Nisan 2022'de bir holding şirketi olarak hizmet veren Panasonic Holdings Corporation ve şemsiyesi altında konumlandırılmış sekiz şirket ile bir işletim şirketi sistemine geçti. Grup, 31 Mart 2024'te sona eren yıl için 54,12 milyar Euro (8.496,4 milyar yen) konsolide net satış bildirdi. Panasonic Group hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen şu adresi ziyaret edin: https://holdings.panasonic/global/
Panasonic Connect Europe GmbH Hakkında
1 Ekim 2021 tarihinde faaliyetlerine başlayan Panasonic Connect Europe, B2B odaklı ve çevik yeni bir organizasyon olarak hayata geçti.400'den fazla çalışanı bulunan ve CEO Shusuke Aoki tarafından yönetilen şirket, yenilikçi ürünler, entegre sistemler ve hizmetlerle müşterilerinin başarısına katkı sağlamayı amaçlıyor. Bütün faaliyetleri, İşi Değiştirme, Toplumu İlerletme ve Yarına Bağlanma vizyonunu gerçekleştirmek için tasarlanıyor.
Panasonic Connect Europe'un merkezi Wiesbaden'dedir ve aşağıdaki iş birimlerinden oluşmaktadır:
- Mobil Çözümler İş Bölümü, Toughbook dayanıklı dizüstü bilgisayarlar, iş tabletleri ve el bilgisayarlarından oluşan ürün yelpazesiyle mobil çalışanların üretkenliğini artırmalarına yardımcı oluyor.
- Yüksek parlaklıkta ve güvenilir projektörlerin yanı sıra yüksek kaliteli ekranlar sunan Görsel Sistem Çözümlerini içeren Medya Eğlence İş Bölümü; PTZ ve sistem kameraları, video kameralar, Kairos IT/IP platformu, anahtarlayıcılar ve canlı etkinlik çekimi, spor prodüksiyonu, televizyon ve xR stüdyoları için yaygın olarak kullanılan robotik çözümlerden oluşan uçtan uca bir portföyden Akıllı Canlı Prodüksiyon çözümleri sunan Broadcast & ProAV.
- Perakende, Lojistik ve Üretim odaklı özel teknoloji çözümleri sunan İş ve Endüstri Çözümleri. Operasyonel verimliliği artırmak ve müşteri deneyimini geliştirmek, işletmelerin her gün en iyi şekilde performans göstermelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
- Panasonic Factory Solutions Europe, elektronik üretim çözümleri, robot ve kaynak sistemleri ve yazılım çözümleri mühendisliği dahil olmak üzere çok çeşitli akıllı fabrika çözümleri satmaktadır.
Lütfen Panasonic Connect Europe'un LinkedIn sayfasını ziyaret edin: https://www.linkedin.com/company/panasonic-connect-europe/