Geleceğin şehirleri için yalıtımın ve planlı yapılaşmanın önemi
Kentsel dönüşümün sunduğu büyük fırsatlarla İdeal şehirler oluşturmak artık mümkün. Türkiye'deki tüm şehirlerin depreme karşı güvenli, enerji verimliliğine hizmet eden, dayanıklı binalara sahip olması için ihtiyaçlara uygun yalıtım çözümlerinin projelerde hayata geçirilmesi gerekiyor.
Şehirleşme sürecinde sadece estetik ve işlevsel unsurlar değil, çevresel sürdürülebilirlik ve toplumsal uyum da önemli bir yer tutar. Bu nedenle, şehir inşa ederken, görsel çekicilikten çok daha fazlası göz önünde bulundurulmalıdır. Şehrin kimliği, ona özgü coğrafi, kültürel ve toplumsal özelliklerle şekillenir. Bu özgün unsurlar, şehrin karakterini oluşturur ve yapılaşma sürecinde dikkate alınması gereken temel faktörlerdir. Sağlam bir planlama ve bilinçli bir yapılaşma, sadece şehrin gelişimi için değil, halk sağlığı açısından da büyük bir öneme sahiptir.
ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ideal şehirler inşa edebilmek için doğru yapılaşma yaklaşımının önemine vurgu yaptı. Turan, " Yalıtım, bir binanın yalnızca enerji verimliliğini değil, aynı zamanda güvenliğini, konforunu ve çevresel etkilerini de doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Şehirlerin sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişebilmesi için yalıtımın tüm unsurlarıyla bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. Yapı sektöründe faaliyet gösteren bir şirket olarak, standartlara uygun olmayan, yalıtımsız ya da hatalı yalıtım uygulamalarıyla inşa edilen binaların, şehirleşme sürecinde ciddi problemlere yol açabileceğini ve bu konuda daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu tür yanlış uygulamalar, hem bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler hem de uzun vadede çevresel ve ekonomik sorunlara neden olur.
Turan, şehirlerin yalnızca fiziksel yapılarla değil, aynı zamanda yaşam kalitesini artırmaya yönelik tasarımlarla şekillendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yapıların estetik olmanın ötesinde, işlevsel, güvenli ve çevre dostu olmalarının önemini vurguladı. Bu bağlamda, doğru yalıtım uygulamalarının binaların ömrünü uzatmada, enerji verimliliğini artırmada ve doğal afetlere karşı dayanıklılık sağlamada kritik bir rol oynadığını belirtti.
İlgili Kişi
Ceren Şahin
cerens@marjinal.com.tr
0531 031 87 14
ODE Yalıtım Hakkında
1985 yılında taahhüt faaliyetleriyle ticaret hayatına başlayan ve 1996 yılında üretici kimliğine kavuşarak, yapı ve teknik yalıtım olmak üzere 2 ana kategoride üretim yapan ODE Yalıtım, bugün 6 modern üretim tesisi, 4 binden fazla ürün çeşidi ve uzman çalışma arkadaşlarıyla yalıtım sektörünün en büyük üreticileri arasında yer alıyor. 2022 ve 2023 yıllarında İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB) tarafından düzenlenen İhracatın Liderleri Ödül Töreni'nde “Yalıtım Malzemeleri İhracatı” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olan ODE Yalıtım, ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyor. Geleceğe hazırlanan, sürekli kendini geliştiren ve yeniliklere açık, çevre ve topluma karşı sorumluluk sahibi yeteneklerle global bir marka olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren ODE Yalıtım'ın, çevre ve enerji dostu sürdürülebilir ürünleri, 6 kıtada, 75'in üzerinde ülkede tercih ediliyor. Türkiye'de yalıtım sektöründe “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Raporu‘nu yayınlayan ilk firma olan ODE Yalıtım, aynı zamanda kamuoyunda yalıtım ve enerji verimliliği bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yapıyor. Çorlu ve Eskişehir tesislerinde ürettiği ısı, su, ses ve yangın yalıtım ürünlerine tüm pazarlarda geçerli, uluslararası onaylı ve Avrupa standartlarıyla uyumlu Çevresel Ürün Beyanı (Environmental Product Declaration – EPD) belgesi alan ilk firma olma özelliğini taşıyor.