Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz projesinde mesleki gelişim eğitimlerini tamamlayan kadın köy öğretmenleri yeni eğitim-öğretim yılına hazır
Z Zurich Foundation katkılarıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Derneği ortaklığıyla 2018 yılından beri yürütülen "Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz" projesinde, 65 farklı köyden bir araya gelen kadın köy öğretmenleri “Mesleki Gelişim Eğitimleri”ni tamamladı. Öğretmenlerin toplumdaki dönüştürücü gücüne inanarak altı yıl önce yola çıkılan projenin en büyük sosyal etkisi; bugüne kadar 77 il ve 938 köyden toplam 1138 öğretmene birebir temas ederek büyük bir eğitim ve yardımlaşma ağı oluşturulması, bununla birlikte öğretmenler aracılığıyla 30 binden fazla öğrenci ve 150 binden fazla aile bireyine de katkıda bulunulması oldu.
Altı yıldır değişimin rehberleri olan öğretmenlere destek veren Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz projesi kapsamında, öğretmenler için kişisel ve mesleki eğitimlerin de dahil olduğu pek çok farklı alanda eğitimler veriliyor. Kadınların ve öğretmenlerin dönüştürücü gücünden yola çıkarak oluşturulan projede, bulundukları bölgenin birer girişimcisi olmalarının hedeflendiği “Sosyal Etki Yaratan Öğretmen Modülü” ile öğretmenlerin kendi sosyal fayda odaklı projelerini hayata geçirerek yerel kalkınmaya destek olmaları hedefleniyor.
Bugüne kadar projeye dahil olan öğretmenler tarafından akran zorbalığını önlemekten biyolojik çeşitliliğin korunmasına, yerel üreticilerin desteklenmesinden kadın sağlığı ve aile planlamasına kadar pek çok farklı alanda toplam 90 proje fikri üretildi. Projeler hem tohum fonu hem de uzman mentorluk ile desteklenerek hayata geçiriliyor. Böylece projenin en büyük amaçlarından biri olan “öğretmenlerin, özellikle de dönüştürücü bir güce sahip olan kadın öğretmenlerin topluma fayda sağlamaları” da gerçekleştiriliyor.
Proje; Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın dördüncü maddesi olan “Nitelikli Eğitim”e dair birebir bir etki yaratırken, köylerde öğretmenin rolü ve dönüştürücü gücüne de dikkat çekiyor.
Projenin ilk döneminde yer alan eğitmenlerin çıktılarını yeni dönemde daha geniş bir öğretmen ağına sunarak, projenin mevcut olumlu etkilerinin ve çıktılarının ülke geneline yaygınlaştırılmasının ve böylelikle sürdürülebilirliğe katkı sağlanmasının planlandığı Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz projesi kapsamında Ağustos ayında 65 farklı köyden bir araya gelen kadın köy okulu öğretmenleri mesleki gelişim eğitimlerini tamamlayarak yeni eğitim-öğretim yılına hazırlandılar ve görev yerlerine geri döndüler.
Proje öğretmenlerin yalnızlık duygularına çare oluyor
Proje öğretmenleri arasında yer alan Batman'ın Sason ilçesinde görevini sürdüren Nimet Öğretmen projenin kendisine kattıklarını şu şekilde açıklıyor: “Görevimde ilk senem olduğu için çocuklara yetememe duygum çok hakimdi, çocuklarıma daha iyi imkânlar sunabilmek için projeye katıldım. Fakat bende bu kadar büyük bir değişim yaratacağını beklemiyordum. Stresim azaldı, mesleki yeterlilik hissim arttı. Bunlar sınıfıma da yansıdı ve okuma-yazma oranında bile artış sağladı.”
Hakkari'den projeye dahil olan Aybüke Öğretmen proje ile ilgili düşüncelerini “Proje ile kendimi daha değerli ve daha verimli hissettim. Köy öğretmenlerini düşünen birileri olduğunu görmek, motivasyonumu çok artırdı. Fark ettim ki ben köy okulunda çalışmaya devam etmek istiyorum. Proje sayesinde, bir sonraki görev yerimde de köy okulu tercih edebilirim çünkü bütün çocuklar iyi eğitim almayı hak ediyor” diye ifade etti.
Öğretmenliğine Ağrı'da devam eden Nisa Öğretmen ise projeye katıldıktan sonraki izlenimlerini şu cümlelerle dile getiriyor: “Köy okulunda olduğum için etrafımda beraber çalışacağım kimse yoktu. Motivasyonum çok düşmüştü. Projeye dahil olduktan sonra, bizler için bir şeyler yapan insanlar olduğunu gördüm. Stresim azaldı. Bu proje benim için bir “ev” gibi, sanki evime geliyorum. Yalnız değilim artık.”
İlgili Kişi
Beril Tuncay
Marjinal Porter Novelli
0532 054 55 38
berilt@marjinal.com.tr
Sezin Bulum
Marjinal Porter Novelli
0537 465 82 25
sezinb@marjinal.com.tr
Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz Projesi Hakkında
Z Zurich Foundation katkılarıyla, Millî Eğitim Bakanlığı ve Türk Eğitim Derneği (TED) ortaklığıyla hayata geçirilen Eğitimin Sigortası: Öğretmenlerimiz projesiyle, mesleğinin ilk yıllarında köye atanan kadın öğretmenlerin yaşadıkları çevresel, fiziksel ve mesleki sorunların en aza indirilmesi, mesleklerine ve kendilerine olan inanç ve motivasyonlarının yükseltilmesi, yaşam becerilerinin desteklenmesi ve öğrencileri için rol model olmaları amaçlanıyor.
Proje kapsamında öğretmenler için hayat bilgisi, sosyal bilimler, matematik uygulamalı bilimler, etkinlik geliştirme birleştirilmiş sınıflarda öğretim gibi mesleki gelişim eğitimlerinin yanı sıra oyunlaştırma, beden perküsyonu, şiddetsiz eğitim, zaman yönetimi gibi pek çok farklı kişisel gelişim eğitimleri de gerçekleştiriliyor. Bu eğitimler kapsamında köy okullarında nitelikli eğitim destekleniyor. Sosyal Etki Yaratan Öğretmen Programıyla da öğretmenlerin bölgedeki etkilerini fark etmeleri sağlanıyor; farklı sosyal girişim modelleri ortaya konarak yerel kalkınmanın desteklenmesi hedefleniyor.