Türkiye'nin lider ilaç dağıtım şirketi Selçuk Ecza Deposu'nun güvenliği FortiGate ile çok daha güçlü
FortiGate'in sunduğu güvenlik sayesinde Selçuk Ecza Deposu, veri tabanı yönetiminde zaman ve maliyet anlamında ciddi tasarruf sağlarken iş gücünde de şirketin IT departmanının güvenlik harcamalarında %70-80 tasarruf elde etti.
Yüksek performanslı siber güvenlik çözümlerinde küresel lider olan Fortinet® (NASDAQ: FTNT) Türkiye genelinde en büyük ilaç dağıtım altyapısına sahip olan Selçuk Ecza Deposu ile yaptığı iş ortaklığıyla eczanelere yapılan ilaç dağıtımının güvenliğini arttırmak isteyen Selçuk Ecza Deposu'nun Fortinet'in FortiGate Enterprise Firewall'a geçişini sağladı.
Selçuk Ecza Deposu'nun tüm yapısı depolardan merkeze uzanan merkezi yazılım sistemine dayanıyor. Bu sebeple depolar ile merkez arasındaki veri iletişiminin güvenliği, iş sürekliliği ve performans açısından büyük önem taşıyor.
Şu an 100'den fazla lokasyonda deposu bulunan şirket, uzun yıllardır kullandığı BT altyapısını yeni teknolojiler ile güçlendirmek ve tek bir noktadan tüm sistemin güvenliğini yönetmek amacıyla Türkiye'deki tüm depolarında ve ana merkezinde Fortinet Security Fabric çözümünü kullanma kararı aldı.
Tek bir cihaz üzerinden tam güvenlik
Bu çözüm ile her geçen gün daha da artan siber saldırılara karşı gelişmiş koruma sunan bir güvenlik altyapısına geçen şirket, birçok avantajdan da faydalanmaya başladı. Daha önceki sistemde, farklı güvenlik özellikleri için farklı cihazlar kullanmak zorunda olan şirket, FortiGate sayesinde tüm güvenlik özelliklerini tek bir cihaz üzerinden yönetme imkanına kavuştu.
Selçuk Ecza Deposu, uç noktaların merkez bağlantısını sağlayan Fortigate Next Generation Firewall çözümünün 60E modelinden 115 adet, 200D modelinden 2 adet, uç noktalardaki ürünleri merkezi olarak yönetmek üzere kullanılan 150 cihaz yönetme kapasiteli VMware FortiManager ve 3 adet yedekli 1500D merkez Thread Protection Fortigate Firewall ile sistemini baştan aşağı yeniledi.
IT departmanının güvenlik harcamalarında %70-80 tasarruf
Yeni altyapı ile ilgili değerlendirmede bulunan Selçuk Ecza Deposu BT Güvenlik Uzmanı Yunus Öğütcü, “Hasta veya hasta yakınları herhangi bir eczaneye gidip ilaç aldığında arka planda devasa bir online süreç yaşanıyor. Yani tamamen internet üzerinden çalışan bir sistemden bahsediyoruz. İlaç satın alındığı an ilgili eczanenin bunu anında bildirmesi gerekiyor. Aynı şekilde biz de eczanelere sattığımız ilaçları, İlaç Takip Sistemi'ne (İTS) bildirmek zorundayız. Duraksama sansımız yok. Bu nedenle güvenlik olsun, internetin aksamaması gibi konular olsun son derece titiz bir çalışma ve yapı gerekiyor. 7/24 hiç durmadan hizmet vermek durumundayız. FortiGate ile sahip olduğumuz güvenlik sistemi sayesinde çift taraflı bir güvenlik sunuyoruz. Sadece kendi güvenliğimizi değil aynı zamanda eczacıların, kullanıcıların ve sistemin güvenliğini de sağlıyoruz. İlaç satışlarında milyonlarca fatura ortaya çıkıyor, bu faturaları internet ortamında güvenli bir şekilde eczacılara aktarıyoruz. Tüm hizmetlerimizi sunarken de tamamen FortiGate'in güvenliğinden yararlanıyoruz.” dedi.
Şu an için toplamda 24 bin adet potansiyel müşteri ve mevcut kullanıcının güvenliğini sağlayacak bir alt yapıya kavuştuklarını da ifade eden Öğütçü Fortinet'in FortiGate Güvenlik Duvarına geçiş nedenlerini ise şu şekilde özetledi: “Bizim için güvenliği tek bir çözüm üzerinden yönetmek oldukça önemli. Dolayısıyla hiçbir yan ürüne gerek kalmadan ve tek bir yönetim portalinden tüm güvenliği yönetmek mümkün olduğu için FortiGate'i tercih ettik. Bu çözüm bize birçok açıdan tasarruf sağladı. Ayrı ayrı cihazlara ve bakımlarına ödeme yapmaktan kurtulduk. Aynı zamanda loglama ve raporlama için sanal platformda log kayıtlarını merkez sistemden ve internet üzerinden alan FortiAnalyzer (26Gbyte/day) loglama ve raporlama çözümünü kullandık. Fortinet Security Fabric mimarisi ile de siber saldırılara karşı başarılı bir savunma için gerekli olan görünürlük, entegrasyon, kontrol ve altyapı elde edildi. Tüm bu ürünlerin merkezi yönetimi için ise FortiManager VM ürününden yararlandık. Tabii bir de bunun iş gücü tarafı da bulunuyor. Tek bir kişinin ayrı ayrı sistemlere hakim olması, yönetmesi mümkün olmadığından hem maliyet artışı hem de verimlilik sorunları ortaya çıkabiliyor. Ancak yeni güvenlik sistemiz sayesinde tek bir kişi tüm güvenliği kontrol altına alabiliyor. Tüm bunlar bize zaman, maliyet ve iş gücünü anlamında ciddi tasarruf sağladı. İş gücünde %70-80 tasarruf elde ettik.”
Hasta bilgileri kredi kartı bilgilerinden 20 kat daha değerli
Fortinet Türkiye Müşteri Yöneticisi Burçin Yenici ise yaptığı açıklamada sağlık sektörüne yönelik tehditlere dikkat çekerek, “Elektronik Sağlık Kayıt sisteminden tıbbi cihazlara kadar sağlık sistemlerinin tamamı düşündüğümüzden çok daha büyük bir tehdit altında. Günümüzde karaborsaya dönüşmüş olan hasta bilgileri, perakende sektöründeki güvenlik açıkları nedeniyle çalınan kredi kartı bilgilerinden 20 kat daha değerli. Hastayla ilgili tıbbi bilgiler, siber suçluların kimlik hırsızlığı ve sahtecilik işlemlerinde kullanabileceği kadar ayrıntılı veriler içeriyor. Daha da önemlisi, hastaların bilgilerinin ele geçirildiğini anlaması çok daha uzun sürüyor.” dedi.
Bu sorunun önüne geçmek için en başta, sağlık sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin verimlilik ve performansa ek olarak kesinlikle siber güvenlik mekanizması sunan çözümleri tercih etmesi gerektiğini vurgulayan Fortinet Türkiye Müşteri Yöneticisi Burçin Yenici, şunları söyledi: “Sağlık sektörü, tıbbi kayıtlar siber suçlular tarafından ele geçirilmeden önce, proaktif bir şekilde gerekli güvenlik önlemlerini almalı; hem ağ hem de uygulama seviyesinde güvenlik sistemlerinin kurulumunu planlamalıdır. Fortinet olarak biz de hem konsolidasyon hem güvenlik tarafında sağlık sektöründeki şirketler de dahil olmak üzere telekomünikasyondan finansa, kamu sektörlerinden üniversitelere ve güvenlik şirketlerine donanım satan firmalara kadar, farklı alanlarda faaliyet gösteren müşterilerimize yönelik üstün teknolojiler geliştiriyoruz. Uyarlanabilir ve ölçeklenebilir savunma araçları ve tehdit zekâsı sistemlerimizle, çeşitlenen tehditlere karşı siber saldırıları gerçek zamanlı tespit eden sistemlerden, kolaylıkla yönetilebilen sistem günlüğü raporlama çözümlerine kadar pek çok yenilikçi çözüm ile Selçuk Ecza Deposu gibi kendi alanında lider birçok şirkete destek oluyoruz.”
Fortinet hakkında
Fortinet (NASDAQ: FTNT) dünya genelinde büyük ölçekli şirketlere, servis sağlayıcılarına ve kamu kurumlarına güvenlik sunar. Fortinet, her geçen gün artan sanal saldırılara karşı müşterilerine akıllı ve sorunsuz koruma sağlar, sınırların ortadan kalktığı ağların artan performans ihtiyaçlarını karşılar. Ağlardaki uygulamaların, bulut sistemlerinin ve mobil cihazların karşılaştığı en kritik güvenlik sorunlarına karşı performanstan ödün vermeden güvenlik sunan tek çözüm sadece Fortinet'in Security Fabric mimarisidir. Fortinet global çapta sevkiyatı yapılan en güvenilir çözümler alanında dünyanın bir numarasıdır ve dünya genelinde 320 binden fazla müşteri ticari faaliyetlerini korumak için Fortinet'e güvenmektedir. Daha fazla bilgi için: http://www.fortinet.com, Fortinet Blog sayfası veya FortiGuard Labs.