Çocukların zihinsel ve duygusal becerileri sesli tiyatroyla gelişiyor
Çocuklar için sesli tiyatro platformu Tikutu, usta sanatçıların ses verdiği eserlerle, çocukların hayal gücünü, duygusal, zihinsel ve dil becerilerini geliştiriyor. Tikutu'nun kurucusu ve tiyatro sanatçısı Kemal Kocatürk, her hikayede sözlü iletişimin ve hikaye konularına ilişkin bilgilerin örnekleriyle karşılaşan çocukların, bilgi dünyalarının geliştikçe duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade edebildiklerini söylüyor.
Çocukların hayal gücünü zenginleştiren sesli tiyatro platformu Tikutu'da, iki ila sekiz yaş ve üstü gruba özel dünya edebiyatının klasikten moderne geniş skalasından uyarlanan eserlerin yanı sıra sıfırdan yazılmış sesli tiyatro eserleri yer alıyor. Çocukların ilgisini çekecek şekilde özenle seçilip Pedagog İnci Vural'ın desteğiyle yaş gruplarına ayrılan eserler, çocukların duygusal, zihinsel, dil becerilerinin gelişimine katkıda bulunuyor.
Tikutu'nun kurucusu ve tiyatro sanatçısı Kemal Kocatürk, sesli tiyatro formatının çocukların duygusal ve zihinsel gelişimine nasıl katkıda bulunduğunu şu sözlerle anlatıyor: “İnsan yaşamının en kısa dönemlerinden biri olan çocukluk evresi neredeyse tüm alışkanlıkların kazanıldığı önemli bir dönemdir. Tikutu'nun çocukluğun değerini gözeterek hazırlanmış eserleri, kitapların açtığı hayal gücü kapılarından içeri sızan tiyatronun sihirli değneği empati yapma becerisini çocuklara kazandırmayı hedefliyor. Her hikayede sözlü iletişimin ve hikaye konularına ilişkin bilgilerin örnekleriyle karşılaşan çocuklar, bilgi dünyaları geliştikçe duygu ve düşüncelerini daha iyi ifade edebilirler. Tikutu'nun sesli tiyatro eserleri çocukların kendilerini iyi ifade etmeleri kadar dinleme alışkanlığı edinmelerine de yardımcı olur.”
Tikutu eserlerinin çağın getirisi olan görsel kirliliğin aksine, yalnızca dinleme ve hayal etme üstüne kurgulandığını belirten Kemal Kocatürk, “Teatral anlatı doğrudan hayal gücünü tetikler. Anlatılanları hayal etme şansı olan çocuklar, onlara sunulan hazır görsellerle değil, her dinlediklerinde baştan ve yeniden kurabilecekleri kendi hayal dünyalarında özgürce gezintiye çıkabilirler. Tikutu'nun sesli tiyatro eserleri onlara bu yolculukta bir harita olarak eşlik eder” diyor.
İşitsel yolla ulaşabilen hikâyelerin çocuk gelişimi için çok önemli
Pedagog İnci Vural ise sesli tiyatronun önemini şu sözlerle anlatıyor: “Görsel olan şey son derece somuttur; beyin bu malzemeyi çok fazla işlemek zorunda kalmaz. İşitsel dünya ise farklı bir şeydir. İnsanı soyut düşünmeye yönlendirir. Kişi, duyduklarını zihninde canlandırır, kendi hayatından süzdükleriyle üstüne bir şeyler katar. Tüm bunlar soyut düşünme, hayal kurma ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeye katkı sağlar. Çağımızda çocukların geliştirmeleri gereken özelliklerin en başında esnek düşünebilme, görünenin ardındakini görebilme ve hayal kurma yetenekleri geliyor. Bu nedenle çocuklara işitsel yolla ulaşabilen hikâyelerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tıpkı eskiden var olan Radyo Tiyatrosu gibi. Çocuklar Tikutu'da evrensel değerlerin vurgulandığı pek çok klasik hikâyenin yanı sıra, eşitlikçi yeni hikâyeleri de dinleyebiliyor.”
Tiyatro empati yeteneğini geliştirir
Tiyatronun empatiyi ve başkalarını anlama yeteneğini geliştirmek için harika bir yol olduğunu sözlerine ekleyen Kocatürk, “Çocuk tiyatrosu öğrenme aşamasındaki dostlarımıza erişmeleri gereken birçok bilginin yanı sıra sosyal hayatı, duyguları, sorun ve çözümleri anlayacakları bir deneyim sunar: Kahramanın yerine geçme. Bu durum tanıklık ettikleri hikayenin kahramanlarıyla empati yapmalarını sağlar. Tikutu hem tiyatronun hem de edebiyatın güçlerini birleştirerek her yaş grubuna uygun özdeşlik kurabilecekleri eserleri çocukların beğenisine sunuyor. Kahramanın başından geçenleri dinleyen çocuklar, maceralarla, sorularla, kahramanın yaşadığı pek çok olayla güvenli bir ortam içinde karşılaşır” ifadelerini kullanıyor.
Dijital dünyada güvenli zamanlar sunuyor
Tikutu'nun her şeyden önce çocuklar için güvenli bir ortam oluşturmayı ilke edindiğini dile getiren Kocatürk, “Sosyal yaşamda deneyimlediği yahut karşılaşmak üzere olduğu sorunlara karşı kahramanların yaşadıkları macera ve olaylar üstünden alternatif çözüm yolları geliştirmelerine yardımcı olur. Bu sayede çocukların problem çözme becerilerinin gelişmesi hedeflenir. Dinleme, anlama ve empati yapma becerileri gelişen çocukların kelime dağarcıkları artarken duygularını tanıyıp ifade etmeleri kolaylaşır. Çocuklar Tikutu eserlerinde hayatın içinden, güncel olay ve konulara tanıklık ederken kahramanların başından geçenler kadar kahramanların duygu dünyasını da dinleme fırsatı bulurlar” diyor.
Birçok değerli tiyatro sanatçısı ses veriyor
Tikutu'da Alper Kul, Aslı Omağ, Ayşe Köksal, Bennu Yıldırımlar, Berna Laçin, Bora Seçkin, Ceyda Düvenci, Demet Akbağ, Deniz Çakır, Hakan Gerçek, Hazal Kalfa, İrem Arslan, İsmail Yıldız, Kumsal Gizem, Kutay Şahin, Levent Üzümcü, Meltem Cumbul, Nihan Omuz, Nilgün Atılgan, Oktay Kaynarca, Oya Başar, Oya Küçümen, Oya Prosçiler, Ozan Demir, Ozan Sevin, Özlem Abacı, Özlem Zeynep Dinsel, Pelin Budak, Sevinç Erbulak, Sumru Yavrucuk, Şebnem Ünaldı, Tilbe Saran, Uğur Taşdemir ve Yasemin Yalçın birçok değerli tiyatro sanatçısının sesleriyle zenginleştirdiği öyküler yer alıyor.
İlgili kişi:
Dilek Özcan
Marjinal Porter Novelli
0 (533) 927 23 93
dileko@marjinal.com.tr
Tikutu hakkında:
Çocuklar için sesli tiyatro platformu Tikutu, tiyatro sanatçısı Kemal Kocatürk, piyanist Doç. Dr. Ayça Öztarhan Kocatürk ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk tarafından 2022 yılının sonunda hayata geçirilmiştir. Tikutu'da iki ila sekiz yaş arasındaki çocuklara özel 50'den fazla tiyatro bulunmaktadır.