AURA Crea: Fibrobeton ile Tasarlamak yarışması sonuçlandı
Mimarlık ve şehircilik alanında disiplinler arası araştırmaların yapıldığı tartışma ve eğitim platformu İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul ve Türkiye'nin ilk fiber takviyeli beton firması olan Fibrobeton iş birliğiyle gerçekleşen AURA Crea yarışmasının kazananları belli oldu. AURA İstanbul Sertifika Programı katılımcıları, Fibrobeton ile yaratıcılık, inovasyon ve estetiği buluşturdu.
2020 Bahar Dönemi'nde Mimar Cem İlhan ve Mimar Devrim Çimen yürütücülüğündeki AURA İstanbul sertifika programı katılımcısı olan 18 genç mimar ve tasarımcı, “AURA Crea: Fibrobeton ile Tasarlamak” atölyesinde, gruplar halinde tasarımlarını üreterek Fibrobeton‘u yaratıcılıklarıyla birleştirdi. Fibrobeton; şehir mobilyalarından anıtlara, gürültü duvarından enstalasyona birçok farklı üretimin ana malzemesi oldu.
AURA Crea atölyesi, Fibrobeton Yönetim Kurulu üyesi Muhammed Maraşlı'nın gerçekleştirdiği seminerle başladı. Lifli beton tanımı, fabrika üretim olanakları, kalıp hazırlama aşamaları, nakliyat ve montaj gibi teknik bilgilerin yanı sıra mimarlar ile birlikte birçok farklı ölçekte, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen özel uygulamalar katılımcılarla paylaşıldı.
Tasarımcılar, 2,40x3x5 metre ölçülerini aşmayan, işlevsel çeşitlilik sağlayabilen, modüler sistemin ön planda olduğu, kolay kurulabilme ve nakledilebilme özelliğine sahip olan üretimlerini ve tüm çalışmalarını dijital platformları kullanarak gerçekleştirdi.
Tasarımcılar; jüri üyeleri, Fibrobeton yetkilileri ve AURA İstanbul Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla Zoom platformunda proje sunumlarını gerçekleştirdi.
Başarı ödülü kazanan iki proje; mimar Elif Akman ve mimar Selen Çatal'ın tasarladığı Fibro B-lock projesi ile mimar Hande Metin ve iç mimar Rana Hatun Duran'ın tasarladığı Rastlantı: Yeniden Yaşayan Bir Tasarım Öngörüsü oldu.
Fibrobeton firması tarafından, jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu başarılı bulunan iki gruba 1500 dolar iki eşdeğer para ödülü verilecek.
AURA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Kurtul Erkmen, yarışmayla ilgili şunları söyledi: “Bugün AURA İstanbul olarak dördüncüsünü; Fibrobeton iş birliğinde ise ilkini düzenlediğimiz AURA Crea yarışması kapsamında Zoom platformunda buluştuk. AURA Crea, korona gündeminin etkisiyle, ilk kez dijital araçlar kullanılarak gerçekleşiyor. Girişimcilik ve cesaret isteyen yaklaşımı ve bu süreçte yarışmayı sürdürme kararı için Fibrobeton'a teşekkür ederiz. AURA İstanbul mimarlık ve yapı sektörü içerisinde birikim ve tecrübelerini paylaşan uzmanlar ile gençlerin bir araya gelmesini sağlıyor. Dijital buluşma davetimizi kabul ederek, yorum ve değerlendirmeleri ile katkıda bulunan tüm jüri üyelerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.”
Yarışma jürisinde şu isimler yer aldı: Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı, Doç. Dr. Ece Ceylan Baba, Mimarlar ve Han Tümertekin'in kurucusu mimar Han Tümertekin, Erginoğlu ve Çalışlar Tasarım Merkezi'nin kurucu ortağı mimar Kerem Erginoğlu, Melike Altınışık Architects'in kurucusu, mimar Melike Altınışık, Fibrobeton firması Yönetim Kurulu Üyesi Muhammed Maraşlı, Metex Design kurucusu, mimar Sinan Kafadar, Tanju Özelgin Studio'nun kurucusu, mimar Tanju Özelgin.
İlgili Kişi
Ayşe Ekin Gündüz
Marjinal Porter Novelli
0533 921 43 53
ayseg@marjinal.com.tr
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi - AURA İstanbul hakkında
İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi-AURA İstanbul, uluslararası düzeyde faaliyet göstermek üzere kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir oluşumdur. Akademi, mimarlık, iç mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj konularıyla ilgilenen konularıyla ilgilenen genç katılımcılara tek yarıyıllık yoğun bir çalışma ortamı sunmaktadır. Kültürel bir üretim biçimi olarak mimarlığın anlaşılması ve araştırılması konularının altını çizerek, yapılı çevrenin sosyal, politik ve ekolojik sistemlerle ilişkileri konularında katılımcıların anlayış ve kavrayışlarını geliştirmeyi hedeflemektedir. Akademi, çeşitli ilgili uzmanlık alanlarını bir arada barındırmayı ve genç katılımcılar için bireysel araştırma konularını keşfedebilecekleri eğitime uygun fiziksel alanları kapsayan bir stüdyo ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır. Tüm katılımcıların ortak paydası, kentleşmiş bir toplumda gün geçtikçe daha karmaşık hale gelen tasarım ve mekân üretimi konularının etkilerini araştırmak ve keşfetmektir.