Haberler / TÜSİAD Basın Bültenleri
25.04.2018

TÜSİAD VE REKABET KURUMU İŞBİRLİĞİNDE
YENİ EKONOMİNİN REKABET DİNAMİKLERİ TARTIŞILDI

Yeni Ekonominin Rekabet Dinamikleri seminerler serisi kapsamında düzenlenen ilk seminer olan “Büyük Veri, Online Platformlar ve Rekabet Hukuku” Semineri'nde yeni ekonomi aktörleri ve hukuk uzmanları yeni ekonomide rekabeti ve tüketici faydasını öne çıkaran uygulamaları tartıştı.

"Yeni Ekonominin Rekabet Dinamikleri" serisi kapsamında TÜSİAD ve Rekabet Kurumu işbirliği ile gerçekleştirilen etkinliklerin ilk serisi "Büyük Veri, Online Platformlar ve Rekabet Hukuku" semineri 25 Nisan Çarşamba günü Tekfen Tower'da yapıldı.

Açılış konuşmalarını, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin yaptığı toplantıda, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı ana konuşmacı olarak yer aldı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye bir eşikte. Ülkemizin bu eşiği geçmesinin yolu, yeni ekonominin dinamiklerine hakim olup dijitalleşmeyi, yeni kalkınma öyküsünün merkezine koymaktır. Dijital dönüşümün her alanı etkilediği günümüzde büyük hacimli, hızlı üretilen ve çeşitlilik arz eden büyük verinin nasıl saklanacağı ve işleneceği kadar, bu dönüşümden rekabet ortamının nasıl etkilendiğini de düşünmemiz gerekiyor.”

Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise toplantı teması ile ilgili şunları söyledi:

“Büyük veri ve algoritma tabanlı rekabet ihlallerinin etki alanı göz önünde bulundurulduğunda, Rekabet Kurumu'nun enerjisinin günümüz dijital ekonomilerinde yoğunlaşması gerektiği görülmektedir. Rekabet Kurumu olarak bu hususta proaktif davranmak ve olası gelişmelere hazırlıklı olmak büyük önem arz etmektedir. 4054 sayılı Kanunda, AB ve gelişmiş ülke uygulamaları da dikkate alınarak, yapılacak değişiklikler sonucunda, Rekabet Kurumu'nun da tüketiciyi güçlendirici, bilinçlendirici ve yeni nesil rekabet ihlalleri karşısında koruyucu önlemler alabilen inovatif bir kimliğe kavuşması sağlanacaktır. Rekabet Kurumu ve TÜSİAD işbirliği ile gerçekleştirilen bu toplantıda müzakere edilen konular, Rekabet Kurumunun önümüzdeki dönem faaliyetleri bakımından çok önemli çıktılar sunmuştur.”

Etkinliğin panel bölümünde, Rekabet Kurumu Daire Başkanı Ferhat Topkaya moderatörlüğünde, Gittigidiyor Hukuk Direkörü Serdar Yılmaz, Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Zeynep Ayata, Londra Üniversitesi Akademisi - Küresel Rekabet Hukuku ve Politikası Birimi Başkanı Prof. Dr. Ioannis Lianos rekabet hukuku açısından yeni ekonomi dinamiklerini masaya yatırdı. Adil rekabet ortamının bozulmaması ve tüketici faydasının gözetilmesi için yeni ekonomi aktörlerine düşen sorumluluklar ve bu kapsamda başarılı olan uygulamalar etkinlik katılımcılarıyla paylaşıldı.

TÜSİAD
TÜSİAD Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşudur. TÜSİAD, üyelerinin temsil ettiği kuruluşlar itibariyle, Türkiye ekonomisinde üretim, katma değer, kayıtlı istihdam ve dış ticaret gibi alanlarda önemli temsil yeteneğine sahiptir. Çalışmaları ile rekabetçi piyasa ekonomisi, sürdürülebilir kalkınma ve katılımcı demokrasi anlayışının benimsediği bir toplumsal düzenin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlar. Genel Merkezi İstanbul’da bulunan TÜSİAD’ın, Ankara, Washington ve Brüksel’deki temsilcilikleri; Berlin, Londra, Paris ve Pekin’de temsilcilik ofisleri bulunmaktadır. TÜSİAD odak alanına giren konularda son 10 yıl içerisinde 120 rapor yayımlamış, son 5 yılda 300’e yakın görüşoluşturmuş, 2,500’den fazla etkinlik gerçekleştirmiştir. Son 5 yılda BusinessEurope, OECD-BIAC ve B20 ile 175’in üzerinde etkileşimde bulunarak Türk iş dünyasını küresel platformlarda temsil etmiştir.