Haberler / TÜSİAD Basın Bültenleri
01.12.2017

TÜSİAD Estonya'da Düzenlenen Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu Businesseurope Toplantısına Katıldı

Türkiye'den TÜSİAD ve TİSK'in tam üye olduğu Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısı 30 Kasım – 1 Aralık tarihlerinde AB Dönem Başkanlığı görevini yürüten Estonya'da gerçekleştirildi. Türkiye hakkında AB sürecinin koşulluluk ilkesi korunarak, tarafların Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecine odaklanması çağrısı yinelendi.

AB Dönem Başkanı Estonya'nın başkenti Tallinn'de gerçekleştirilen toplantıya TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, TİSK Başkanı Kudret Önen, TÜSİAD CEO'su ve BusinessEurope İcra Kurulu Üyesi Dr. Bahadır Kaleağası ve TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi Dilek Aydın katıldı.

Toplantı Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid ile BusinessEurope üye kurumları arasında dijitalleşme süreci üzerine görüş alışverişiyle başladı. AB'nin Geleceği, AB Ticaret Politikasının evrimi ve Brexit süreci öne çıkan gündem maddeleri arasındaydı. Ayrıca Dünya Ticaret örgütü (DTÖ) Buenos Aires Bakanlar Konferansı ele alındı.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik Tallinn Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, AB'nin yeni kurumsal yapılanması sürecinin etkilerinin AB sınırlarının ötesinde hissedileceğini, yapısal ve dijital dönüşümün tüm Avrupa'nın geleceği üzerinde belirleyici olacağını vurguladı. TÜSİAD Başkanı Bilecik, AB-Türkiye ilişkilerinin Avrupa'nın geleceği ve 4. Sanayi Devrimi kapsamında yaşanan gelişmelerden bağımsız değerlendirilemeyeceğini vurguladı. Bilecik ayrıca, Türkiye AB üyelik müzakereleri çerçevesi temel alınarak önümüzdeki dönemde entegrasyonun derinleştirilmesi gereken somut alanlara işaret etti:

• Dijital ekonomi boyutu dahil olmak üzere AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin güncellenmesi
  • Terörle mücadele ve göç politikaları dahil olmak üzere güvenlik politikaları
  • Enerji projeleri.

BusinessEurope Avrupa'nın geleceği üzerine Eylül 2017'de yayımlanan ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile paylaşılan tutum belgesinde, Türkiye'nin AB sürecinin koşulluluk ilkesi korunarak, tarafların Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecine odaklanması gerektiğini kaydetti. Tutum belgesinde ayrıca, dijital ekonomi, güvenlik ve enerji alanlarında ilerlemenin altı çizildi. Belgede, hukukun üstünlüğü ve demokrasinin önemi vurgulandı.

BusinessEurope Tallinn Zirvesi'nde Gümrük Birliği'nin güncellenmesi sürecine odaklanılması çağrısını içeren BusinessEurope “Avrupa'nın Geleceği Üzerine İş Dünyası Vizyonu” adlı tutum belgesinin AB ülkelerinde tanıtım çalışmalarının yoğunlaştırılması kararlaştırıldı.

BusinessEurope'un Türkiye'nin AB süreci ve Gümrük Birliği'nin kapsamının genişlemesine verdiği destek BusinessEurope İcra Kurulu Üyesi, TÜSİAD CEO'su Dr. Bahadır Kaleağası ve AB Temsilcisi Dilek Aydın'ın Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn ile 22 Kasım tarihinde Brüksel'de gerçekleştirdikleri toplantıda da gündeme gelmişti. Gümrük Birliği'nin yenilenmesi için hazırlıklara devam edilmesi, enerji, göçmen politikası, vize, dijital dönüşüm, sanayi 4.0 ve demokratik reformlar konularında görüş alışverişinde bulunulmuştu.

Görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Kaleağası, AB ve Türkiye'nin önce uzun yıllar her iki taraf için de kazan-kazan, sonra kaybet-kaybet formülünü başarı ile uyguladığına; artık karşılıklı olarak somut ve akılcı politikalar uygulama zamanı olduğuna dikkat çekmişti.

BusinessEurope 1995 yılında AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin oluşturulmasına, 1999 yılında Türkiye'nin AB Konseyi tarafından resmen “aday ülke” olarak tanınmasına, 2004 yılında AB üyelik müzakereleri sürecinin başlatılmasına, Türkiye'de demokratik reform sürecine ve Türkiye'nin Transatlantik ekonomiye dahil edilmesine destek vermiştir.

TÜSİAD
TÜSİAD Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşudur. TÜSİAD, üyelerinin temsil ettiği kuruluşlar itibariyle, Türkiye ekonomisinde üretim, katma değer, kayıtlı istihdam ve dış ticaret gibi alanlarda önemli temsil yeteneğine sahiptir. Çalışmaları ile rekabetçi piyasa ekonomisi, sürdürülebilir kalkınma ve katılımcı demokrasi anlayışının benimsediği bir toplumsal düzenin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlar. Genel Merkezi İstanbul’da bulunan TÜSİAD’ın, Ankara, Washington ve Brüksel’deki temsilcilikleri; Berlin, Londra, Paris ve Pekin’de temsilcilik ofisleri bulunmaktadır. TÜSİAD odak alanına giren konularda son 10 yıl içerisinde 120 rapor yayımlamış, son 5 yılda 300’e yakın görüşoluşturmuş, 2,500’den fazla etkinlik gerçekleştirmiştir. Son 5 yılda BusinessEurope, OECD-BIAC ve B20 ile 175’in üzerinde etkileşimde bulunarak Türk iş dünyasını küresel platformlarda temsil etmiştir.