Haberler / BKM Basın Bültenleri
04.01.2018

Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY, mobil temassız ödeme çözümünü devreye aldı

Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY, 2017'de yaklaşık 2 milyon kartın sağ alt köşesine yerleşti ve Orta Vadeli Program'da “tasarruf artışına katkı sağlamak” amacıyla kendine yer edindi.

Bankaların ortak platformu ve ödeme sistemleri alanında Türkiye'nin inovasyon merkezi Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen kartlı ödeme yöntemi ve markası TROY, 2017 yılını değerlendirdi ve geleceğe dair hedeflerini paylaştı.

Yolculuğun başında olmamıza rağmen çok mesafe aldık
TROY'u dünyanın örnek aldığı Türk bankalarının desteğiyle hayata geçirdiklerini hatırlatan BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, “Türkiye, Avrupa'nın bir numaralı kart pazarı ve nakitsiz toplum anlayışına zemin hazırlayan ödeme teknolojilerinin adeta merkezi konumunda. Bu nedenle BKM'nin 2018'de önüne koyduğu önemli misyonlardan biri de Türkiye'nin Dijital Dönüşüm Ekosistemi'ni daha da geliştirmek. Biz geleceğe dönük, kendi alanlarımızda ‘dijital dönüşümün' liderliğini yapmak üzere stratejimizi oluşturuyoruz. Sanayiden perakendeye ve finansa bu ekosistemin geliştirilmesinde yapıcı rol üstelenecek, her alanda ‘dönüşümü' destekleyecek herkesle iş birliğini de artırmayı hedefliyoruz” dedi.

Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY henüz geçtiğimiz yıl mayıs ayında tüketicilerle buluşmasına rağmen; bugün banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kart olmak üzere 2 milyona yakın kartta TROY logosu bulunuyor. TROY logolu kartlarla yılbaşından bu yana 12 milyon adet işlem gerçekleşirken bu işlemlerin tutar karşılığı 3 milyar TL'nin üzerinde. 2017 yılında verilen her 100 banka kartından 11'inin TROY logolu olduğunu belirten Dr. Soner Canko “Türkiye'nin bu yeni markası, henüz yolculuğunun başlarında olmasına rağmen çok mesafe aldı. Türkiye'nin TROY'u çok sevdiğini söyleyebiliriz” dedi ve ekledi “Halihazırda Türkiye kartlı ödemeler pazarının %100'ünü temsil eden 28 üyemiz var. Üyelerimizden 18'i banka kartı, ön ödemeli kart ve kredi kartı sunuyor. 2018'de 7 milyon, 2022'deyse 40 milyon karta ulaşmak istiyoruz”.

Orta Vadeli Program'da yer aldı, Discover'la dünyaya açıldı
TROY'un Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program'da yer aldığını hatırlatan BKM Kartlı Ödeme Sistemlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cenk Temiz, TROY'un yaygınlaşmasıyla birlikte yurtiçi tasarrufların artırılması yönünde önemli ilerlemeler kaydedileceğini ifade etti. 2017'nin TROY'un dünyada geçerliliğini de kazandığı yıl olduğunun altı çizilirken Discover ile yapılan iş birliği sayesinde TROY logolu kartların dünyanın 185 ülkesinde, 41 milyonun üzerinde alışveriş noktasında ve 1,9 milyon ATM'de geçerli olmaya başlandığı vurgulandı.

TROY'un rotası inovasyon, ilk durak cep telefonundan ödeme
Kurdukları TROY İnovasyon Merkezi'nde sürdürülebilir yenilik anlayışını benimsediklerini söyleyen Cenk Temiz, “TROY, bir inovasyon ürünü olarak kendi rotasını da inovasyona yöneltmiş durumda. Dijital dönüşüm ve nakitsiz toplum alanında yeniliklere imza atmak için bu merkezi kurduk. Mevcut süreçlerin dijitalleşmesi, yenilikçi iş modellerinin yaratılması ve katma değerli yeni hizmetler için gece gündüz çalışıyoruz” diye konuştu. TROY'un odaklandığı konuların başında mobil temassız ödeme teknolojisinin yer aldığı açıklanırken, devreye alınan bu teknoloji sayesinde cep telefonu aracılığıyla temassız, hızlı ve güvenli ödeme imkânı sunulacağı belirtildi.

Türkiye yeniliklerin öncüsü olacak
TROY'un perakende şirketlerinden düzenleyici kuruluşlara, cihaz ve kart üreticilerinden yazılım şirketlerine kadar pek çok farklı kurum ve kuruluşu bir araya getiren büyük bir ekosistem kurduğunu vurgulayan Cenk Temiz, “TROY bu büyük ekosistem için katma değer yaratmakla kalmayacak, Türkiye'nin dijitalleşmesine de katkı sağlayacak” dedi.

En kapsayıcı, en etkili ve en hızlı çözümleri sunacağız
Cenk Temiz, “Türkiye, genç nüfusu ve yüksek mobil penetrasyonu ile yeniliklerin öncüsü olma potansiyelini taşıyor. Bankacılık ve kartlı ödeme sistemleri, Türkiye'nin bunu ispat ettiği alanlar oldu. Ödeme, gencinden yaşlısına herkesin yaşadığı bir deneyim. Biz bu deneyimi olabilecek en kapsayıcı, en etkili ve en hızlı çözümlerle herkes için güzelleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu toprakların değerlerini keşif yolculuğu 2018'de sürecek
Bütün bunların yanısıra TROY'un Türkiye'nin değerlerini sahiplenen bir marka olduğunun da altı çizilirken, “Ünlü yemek kitabı ve gazete yazarımız Refika Birgül'le bu toprakların lezzetlerini, genç sanatçı Evrencan Gündüz'le bu toprakların seslerini, karikatürist Erdil Yaşaroğlu ile de bu toprakların mizahını keşfetmeye yönelik çok keyifli yolculuklara çıktık. 2018'de de bu alandaki çalışmalarımız devam edecek” diye bilgi verildi.

İlgili Kişi
Ayşe Ekin Gündüz
(212) 219 29 71 0533 921 43 53
ayseg@marjinal.com.tr

BKM hakkında
1990 yılında kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), halihazırda 28 banka ve iki banka dışı üyeye sahiptir. Bankaların operasyonlarını kolaylaştırma ve operasyonel süreçlerde verimliliği artırma odaklı faaliyetler yürüten BKM, ödeme sistemleri ekosistemine güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurumdur. “Nakitsiz ödemeler toplumu” hedefini sahiplenen bir kurum olarak 2012 yılında Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express'i hizmete sunmuştur. Türkiye'de nakitsiz ödemeler toplumu hedefi bilincinin artmasına yönelik birçok tanıtım projesine ve iletişim kampanyasına imza atan BKM, sunduğu yenilikçi ödeme teknolojileri ve platformlarıyla da bu hedefe katkı sağlamaktadır. BKM, 2016 yılında Türkiye'nin ilk yerli kartlı ödeme şeması ve markası TROY'u da sektörün hizmetine sunmuştur. Bilgi için: www.bkm.com.tr

TROY hakkında
TROY, Bankalararası Kart Merkezi A.Ş (BKM) tarafından hayata geçirilen ve işletilen, nakitsiz ödeme yapılmasını sağlayan ulusal kartlı ödeme sistemidir. Banka kartı, kredi kartı ve ön ödemeli kartların sağ alt köşesinde yer alan, alışveriş yapmayı ve ATM'den para çekimini sağlayan teknolojik altyapıdır. Nisan 2016 tarihinde hayata geçen Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY ile birlikte Türkiye kartlı ödemeler sektöründe yeni bir dönem başlamıştır. www.TROYodeme.com

BKM
1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan, hâlihazırda 29 bankanın üyesi olduğu Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM’nin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. 2012 yılında hayata geçirilen BKM Express; BKM, bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, İnternet alışverişlerini hızlı, kolay ve keyifli hale getiren bir ödeme sistemidir. Troy ile birlikte ise Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlamıştır ve BKM, 1 Nisan 2016 tarihinde “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy”u hayata geçirmiştir. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.