Haberler / Proline Bilişim Basın Bültenleri
02.11.2016

Türkiye'nin ilk ve tek akıllı şehirler girişim platformu Proline Ventures kuruldu

Türk teknoloji şirketi Proline tarafından kurulan Proline Ventures, “A
kıllı Şehirler” alanında teknoloji üreten startuplara sadece maddi destek vermekle kalmayacak, aynı zamanda bu alanda sahip olduğu bilgi birikimi ve tecrübelerini de paylaşarak bu projeleri uluslararası arenaya taşıyacak.

Kendi geliştirdiği teknolojiler ile akıllı şehirler kuran ve bu teknolojileri yurtdışına ihraç eden Türk teknoloji şirketi Proline, sadece “Akıllı Şehirler” alanındaki startupların ihtiyaçlarını karşılayan ve kendi geliştirdiği “SmartMix” modeli ile yatırım yapan Türkiye'nin ilk ve tek girişim platformunu “Proline Ventures” ismi ile hayata geçirdi.

Akıllı şehirler alanında teknoloji üreten ve yüksek teknolojiyi odağına almış startuplara yatırım yapmak üzere kurulan bir "girişim platformu" olan Proline Ventures, kendisinin geliştirdiği mentorluk, koçluk, danışmanlık, eğitim ve iş ağı geliştirme desteklerinin tamamının tek bir noktadan verildiği “SmartMix” yatırım modeli ile sektörde farklılaşıyor.

Aynı zamanda akıllı şehirler konusunda girişim dünyasını bilgilendirecek faaliyetler de düzenleyecek olan Proline Ventures bu amaçla, başta startuplar olmak üzere üniversiteler, teknoloji transfer ofisleri, yatırımcı ağları, kuluçka merkezleri ve hızlandırma programları ile yakın işbirlikleri yapmayı planlarken aynı zamanda yurtdışı iş birlikleri de gerçekleştirecek.

“Türkiye'den dünya liginde startuplar çıkarmayı amaçlıyoruz”
Proline'ın “Güvenli ve Akıllı Şehirler” alanındaki önderliğinden hareketle, “Akıllı Şehirler” odaklı startuplara yatırım yapmak üzere tasarlanan Proline Ventures'ın Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini belirten Proline İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit, “Proline Ventures olarak en önemli özelliklerimizden bir tanesi sadece ‘Akıllı Şehirler' alanında faaliyet gösteren startuplara odaklanmamızdır. Bu çerçevede ağırlıklı olarak donanım ve yazılımın entegre olduğu ürünleri takip ediyoruz. Türkiye'de ilk kez uygulanacak ‘SmartMix' modelimiz ile startuplara yatırım sürecinin başlangıcında 50.000 TL'ye kadar tohum sermayesi imkanı ile ‘Strateji ve İş Geliştirme', ‘Ar-Ge ve Ürün Yönetimi', ‘Pazarlama ve Satış' destekleri de sağlayacağız. Ayrıca Proline'ın geniş satış ağını startupların kullanımına açarak, Türkiye pazarının yanında Orta Doğu, Kuzey Afrika, Asya ve Avrupa'da satış desteği de vereceğiz. Bunun dışında yurtdışı iş geliştirme fırsatları ile ABD, İsviçre, Almanya gibi yüksek inovasyon gücüne sahip ülkelerde de startuplara işbirliği fırsatları sunacağız. Bu şekilde startuplara yaklaşık 1,5 ile 3 milyon TL arasında bir katma değer sağlamayı amaçlıyoruz. Geliştirdiğimiz bu model ile küresel girişimcilik ekosisteminde sadece bir oyuncu olabilmek için değil, ekosistemin dinamiklerini değiştirip Türkiye'den dünya liginde startuplar çıkarabilmek amacıyla Proline Ventures'ı kuruyoruz.” dedi.

“Bu yıl üç startupa yatırım yapmayı planlıyoruz”
Proline Ventures Müdürü Hakan Metin Akgün ise yaptığı açıklamada, “Akıllı Şehirler” alanında fark yaratabileceğine inandıkları startuplara destek olacaklarını vurgulayarak, “Günümüzde Türkiye'deki startuplar genellikle ilk olarak finansal kaynaklara erişim odaklı hareket ediyor. Bu nedenle en çok finansal destek alabilecekleri sermaye girişimlerine ya da melek ağlarına odaklanıyorlar, fakat yeterince destek alamıyorlar. Ancak Türkiye'deki startuplar gün geçtikçe aklın, yani bilgi birikimi ve deneyimin maddi destekten çok daha önemli olduğunun farkına varıyor. Proline Ventures olarak tam bu noktada, ekosistemdeki tüm yatırım modellerinden farklı bir model olarak öne çıkıyor, ‘aklın paranın önüne geçtiği' yeni bir yapı şekillendiriyoruz. Kurduğumuz bu girişim platformu ile startuplara sadece maddi destek vermekle kalmayacak, aynı zamanda bilgi birikimimizi ve tecrübelerimizi de kendileri ile paylaşarak projelerini uluslararası sahneye çıkaracağız. Proline Ventures olarak adanmış girişimcilerden oluşan ekiplere sahip, akıllı şehirler alanında ürünler geliştiren ve yüksek teknolojiyi odağına almış startuplara yatırım yapmayı amaçlıyoruz. 2016 yılı sonuna kadar üç startupa yatırım yapmayı planlamaktayız.” şeklinde konuştu.

Nevra Çankaya
nevrac@marjinal.com.tr

Proline hakkında
Proline Bilişim; Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya odaklı, Ar-Ge ve Entegrasyon kabiliyetine sahip Türk Teknoloji Şirketi'dir. Sistem entegratörü kimliğinin yanında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezinde yürüttüğü çalışmalarıyla kendi ürünlerini geliştiren Proline; kent güvenlik sistemlerinde kullanılan akıllı yazılımlar, coğrafi bilgi sistemleri çözümleri, parmak izi, damar izi, yüz tanıma ve diğer çeşitli kimlik doğrulama araçlarına yönelik ürün ailesi ile e-kimlik ve biyometri çözümleri de sunmaktadır. Proline, Türkiye'nin akıllı yazılımlarla entegre edilmiş pek çok şehir güvenlik projesinde de yer almıştır. T.C. e-Pasaport projesini hayata geçiren ve e-Kimlik pilot projesinde yer alan Proline, Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi'nde kullanılmak üzere BioPOS cihazını geliştirmiştir. İstanbul Genel Merkezi ve Ankara Bölge Müdürlüğü ile Türkiye'de, Katar ofisi vasıtasıyla da Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde faaliyet gösteren Proline, Pakistan ofisleri üzerinden de Asya pazarında faaliyetlerini yürütmektedir. http://www.pro-line.com.tr