Haberler / TÜSİAD Basın Bültenleri
15.01.2018

Türkiye'nin gıda atık ve kayıp politikaları TÜSİAD'ın düzenlediği üst düzey istişare toplantısında masaya yatırıldı

Düzenleyici kuruluşlar, bakanlıklar ve yerel yönetimlerden temsilciler Gıda Atık ve Kayıp Stratejik Yol Haritası: Üst Düzey İstişare Toplantısında bir araya gelerek gıda atık ve kayıplarının gıda sektörü üzerindeki etkilerini masaya yatırdı.

Gıda enflasyonundan gıda sektörünün rekabetçiliğine kadar pek çok alanda etkili olan gıda atık ve kayıpları, TÜSİAD Gıda Atık ve Kayıp Stratejik Yol Haritası: Üst Düzey İstişare Toplantısı'nda masaya yatırıldı. Gıdada kayıpları önleyecek ve yaratılan tasarrufla Türkiye'ye önemli fırsatlar yaratacak stratejilerin tartışıldığı toplantının açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır yaptı.
Açılış konuşmasında gıda ziyanının yarattığı tehditlere dikkat çeken TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik şunları söyledi: “‘Gıdayı ziyan etmek' demek, yalnızca ‘bir gıda ürününü çöpe atmak' demek değildir. ‘Gıdayı ziyan etmek' demek, ‘o ürünün üretimi ve taşınması dahil, değer zincirinin tüm aşamalarında suyu, enerjiyi, insan emeğini de ziyan etmek' demektir. Tarımsal alanlarımızın hızla azaldığı, iklim değişikliğinin tarımsal üretim profiline olumsuz etkilerini gözlemlemeye başladığımız, doğal kaynakları kısıtlı ülkemizde de gıda atık ve kayıp konusunun önemini hızla kavramamız gerekiyor. ‘Bugünün' üretim ve tüketim kalıplarını ‘bugün' gözden geçirmemiz gerekiyor.”

Toplantının açılışında konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu Başkanı Belma Satır, bu konuda TBMM'de yapılan çalışmalarını anlatırken, etkinliğin bir diğer konuşmacısı olan Fransa Büyükelçiliği'nden Pierre Autissier, Fransa'da konu üzerine gerçekleşen iyi uygulamaları aktardı.

Etkinliğin son bölümünde “Gıda Atık ve Kayıp Konusunda Stratejik Yol Haritası Paneli” düzenlendi. TÜSİAD Gıda, İçecek ve Tarım Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Aktaş'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde TCMB Yapısal Ekonomik Araştırmalar Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Tümen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Metro Toptancı Market Meyve ve Sebze Kategori Müdürü Birol Uluşan, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve TİDER Kurucu Başkanı H. Serhan Süzer gıda atık ve kayıp politikalarına dair görüşlerini paylaştılar.

LCV: Nevra Çankaya, nevrac@marjinal.com.tr

TÜSİAD
TÜSİAD Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası yöneticilerinin oluşturduğu gönüllü bir iş dünyası kuruluşudur. TÜSİAD, üyelerinin temsil ettiği kuruluşlar itibariyle, Türkiye ekonomisinde üretim, katma değer, kayıtlı istihdam ve dış ticaret gibi alanlarda önemli temsil yeteneğine sahiptir. Çalışmaları ile rekabetçi piyasa ekonomisi, sürdürülebilir kalkınma ve katılımcı demokrasi anlayışının benimsediği bir toplumsal düzenin oluşmasına katkı sağlamayı amaçlar. Genel Merkezi İstanbul’da bulunan TÜSİAD’ın, Ankara, Washington ve Brüksel’deki temsilcilikleri; Berlin, Londra, Paris ve Pekin’de temsilcilik ofisleri bulunmaktadır. TÜSİAD odak alanına giren konularda son 10 yıl içerisinde 120 rapor yayımlamış, son 5 yılda 300’e yakın görüşoluşturmuş, 2,500’den fazla etkinlik gerçekleştirmiştir. Son 5 yılda BusinessEurope, OECD-BIAC ve B20 ile 175’in üzerinde etkileşimde bulunarak Türk iş dünyasını küresel platformlarda temsil etmiştir.