Haberler / BKM Basın Bültenleri
09.11.2017

TROY, artık tüm dünyada geçerli hale geldi

Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY'un Discover ile gerçekleştirdiği iş birliği sayesinde, TROY logolu kartlar yurtdışında yapılacak işlemlerde de geçerli olacak. Kalkınma Bakanlığı Orta Vadeli Program'da da yurtiçi tasarrufların artırılmasında yerli ödeme sistemi olarak önemli bir araç olacağı belirtilen TROY'un katkıları bu iş birliği ile daha da genişleyecek.

Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) Nisan 2016'da hayata geçirdiği Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY artık dünyaya açılıyor. 185 ülkede, 41 milyonun üzerinde alışveriş noktasında ve 1,9 milyonun üzerinde ATM'de geçerli global bir ödeme kuruluşu olan Discover ile TROY arasında yapılan iş birliği sayesinde artık uluslararası işlemlerde de TROY logolu kart kullanılabilecek. Discover ile yapılan iş birliğinin ardından, TROY logolu kartların yurtdışında kabulü sağlanarak, tüm dünyada geçerli hale gelecek;  TROY üyeleri de artık yurtdışında da geçerli olan TROY kart basabilecekler.

Kullanıcı ihtiyaçları bizi yönlendiriyor
BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko iş birliğiyle ilgili olarak “BKM olarak bizim hedefimiz her zaman kart kullanıcılarımızın ihtiyaçlarına en doğru ve hızlı şekilde cevap vermek. Discover gibi uluslararası bir ödeme kuruluşuyla gerçekleştirdiğimiz iş birliğinde de bu ihtiyaçları karşılama düşüncemiz var. Çünkü, BKM'nin 2016 yılı verilerine göre banka ve kredi kartlarının en çok kullanıldığı yerler arasında A.B.D ve Avrupa ülkeleri yer alıyor. Yurtdışı seyahatler sırasında yapılan harcamaların yanı sıra Türk kart kullanıcıları tarafından yurtdışı kaynaklı işlemlerin yarısı da online olarak e-ticaret sitelerinden yapılıyor. Şimdi TROY logolu kartlarımızın yurtdışında da kullanabilir hale gelmesi ile birlikte, kart kullanıcıları gerek seyahatlerinde gerekse online olarak dünya genelinde işlem yapabilecekler” dedi.

Discover Uluslararası İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Joe Hurley ise, "Avrupa'nın en büyük kartlı ödemeler pazarına sahip Türkiye aynı zamanda turizm açısından da büyük ve önemli bir ülke. Bu anlaşmanın yurtdışına seyahat eden Türk kart kullanıcıları ve Türkiye'yi ziyaret eden Discover kart sahipleri için de güzel bir başlangıç olacağını vurgulayarak "BKM ile yapılan bu anlaşma, aynı zamanda Discover'ın dünyada farklı ülkelerde faaliyet gösteren yerel kartlı ödeme sistemlerine yönelik iş birliği stratejisini de tamamlayan önemli bir adım" dedi.

TROY, “Nakitsiz Toplum” için önemli bir araç
Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY'un Türkiye kartlı ödemeler pazarında sahip olduğu kritik rolden bahseden Canko, “Son 20 yılda kartlı ödeme anlayışını hızla benimseyerek,
-nakitsiz ödemeler toplumu- hedefini gerçekleştirmeye çok yaklaşan ve Avrupa'nın en büyük kartlı ödeme pazarı olan Türkiye, yıllar boyunca ilham verdiği ödeme sistemleri dünyasına artık “kendi markasıyla” yön veriyor. Türkiye'nin Ödeme Yöntemi TROY'un kaynağında yatan vizyon, tek başına TROY'u değil kart pazarının tamamını büyüterek nakitsiz toplum anlayışını hayata geçirmek. Bu nedenle bugüne kadar bir banka hesabı ya da kartına sahip olmamış 20 milyonu aşkın kişiye “yerli” bir çözümle ulaşmayı hedefliyoruz” diyerek TROY logolu kartlarının yıl sonu itibarıyla 1 milyon adede ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Orta Vadeli Program'ın parçalarından biri oldu
Türk bankacılık sisteminin yaptığı katkılar ve tüm bankaların ortak katılımı ile hayata geçen TROY, ulaştığı seviye ve büyüklük sonucunda, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program'da da kendine yer buldu. Programda hedeflenen yurtiçi tasarrufların artması amacı doğrultusunda, yerli ödeme sistemi TROY'un yaygınlaşmasının önemli bir araç olabileceğine yer verildi.

TROY, 2 yıllık bir çalışmanın ardından tüm bankaların desteğiyle hayata geçirildi. Şu anda 15'i banka biri banka dışı olmak üzere 16 kurum TROY logolu kart basabilirken Türkiye'deki tüm POS cihazlarında, ATM'lerde ve e-ticaret sitelerinde TROY logolu kartlar kabul ediliyor.

İlgili Kişi
Ayşe Ekin Gündüz
(212) 219 29 71 0533 921 43 53
ayseg@marjinal.com.tr

Robert Weiss
Discover
+1-224-405-6304
robertweiss@discover.com
@Discover_News

BKM hakkında
1990 yılında kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), halihazırda 28 banka ve iki banka dışı üyeye sahiptir. Bankaların operasyonlarını kolaylaştırma ve operasyonel süreçlerde verimliliği artırma odaklı faaliyetler yürüten BKM, ödeme sistemleri ekosistemine güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurumdur. “Nakitsiz ödemeler toplumu” hedefini sahiplenen bir kurum olarak 2012 yılında Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express'i hizmete sunmuştur. Türkiye'de nakitsiz ödemeler toplumu hedefi bilincinin artmasına yönelik birçok tanıtım projesine ve iletişim kampanyasına imza atan BKM, sunduğu yenilikçi ödeme teknolojileri ve platformlarıyla da bu hedefe katkı sağlamaktadır. BKM, 2016 yılında Türkiye'nin ilk yerli kartlı ödeme şeması ve markası TROY'u da sektörün hizmetine sunmuştur. Bilgi için: www.bkm.com.tr

Discover hakkında
Discover Finansal Hizmetler (NYSE: DFS) bankacılık ve ödeme sistemleri alanında faaliyet gösteren ABD'nin önde gelen markalarından biridir. Kurulduğu 1986 yılından beri ABD'de kart ihraç eden en büyük oyuncular arasında yer almaktadır. Kurum “Discover” markasıyla ihraç ettiği kartlarda ödül programlarını ön plana çıkarırken, doğrudan bankacılık faaliyetleri aracılığıyla da bireysel bankacılık hizmetleri sunmaktadır. Bununla birlikte, Discover Network çatısı altında, milyonlarca üye işyeri ve nakit çekim noktasında hizmet vermektedir. PULSE ve Diners Club International markaları aracılığıyla da ödeme sistemleri konusunda dünyada 185'ten fazla ülkede faaliyet göstermektedir. Daha fazla bilgi için www.discover.com/company sitesini ziyaret edebilirsiniz.

BKM
1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan, hâlihazırda 29 bankanın üyesi olduğu Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM’nin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. 2012 yılında hayata geçirilen BKM Express; BKM, bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, İnternet alışverişlerini hızlı, kolay ve keyifli hale getiren bir ödeme sistemidir. Troy ile birlikte ise Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlamıştır ve BKM, 1 Nisan 2016 tarihinde “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy”u hayata geçirmiştir. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.