Haberler / TAİDER Basın Bültenleri
25.02.2019

TAİDER, Aile Şirketlerine Gelecek Nesilden Bakış konulu panel düzenledi

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, BUSİAD Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği ile TUGIAD Türkiye Genç İş Adamları Derneği Bursa Şubesi iş birliğiyle düzenlenen “Aile Şirketlerine Gelecek Nesilden Bakış” panelinde, aile şirketlerinde kurumsallaşma, sürdürülebilirlik, nesiller arası doğru iletişim konularında bilgiler paylaşıldı.

Etkinliğin açılış konuşmalarını TAİDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vehbi VARLIK, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi TÜRKAY ve TÜGİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ersoy TABAKLAR yaptı.

TAİDER Başkan Vekili olarak açılış konuşmasını gerçekleştiren Vehbi VARLIK henüz genç bir cumhuriyet olan ülkemiz aile şirketlerinin 2. nesilden 3. nesile geçiş aşamasında olduğunu aktardı. Sadece Türkiye'de değil dünyada da aile şirketlerinin sürdürülebilirlik konusunda sorunlar yaşadığını ifade eden Varlık, Aile şirketlerinin nesilden nesile sürdürülebilirliğini sağlayan araçların başında kurumsallaşma gelmektedir. Aile şirketlerinin kurumsallaşması, diğer şirketlerden farklı olarak yalnızca şirketin değil aile yapısının da kurumsallaşmasıyla mümkün olabiliyor dedi.

BUSİAD Başkanı Ergun Hadi TÜRKAY konuşmasında, aile şirketlerinin yaşadığı sıkıntıların yanı sıra ekonomik sorunların da arttığı bir dönemden geçildiğini ifade etti. Türkay, çalışma hayatında başarıyı artırmak için kadının iş hayatındaki yeri ve fırsat eşitliğinin önemine vurguda bulundu.

TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Ersoy TABAKLAR ise aile şirketlerinin ekonominin belkemiği olduğunu ifade ederek, aile işletmelerinin uzun ömürlü olmasına katkı sağlamak amacıyla, alanında başarılı akademisyenlerle iş birliği içinde “Bursa'da Aile İşletmeleri'nin Dünü, Bugünü ve Geleceği” başlıklı bilimsel bir çalışma gerçekleştireceklerini ifade etti.

TAİDER Bursa İl Temsilcisi Dilara KORGAVUŞ'un oturum yöneticiliğini üstlendiği panelin konuşmacıları ise TAİDER Üyeleri Onur EREN, Nuri Cem ERBAK ve TÜGİAD üyesi Zeynep ŞEMSİ AYSALAR oldu.

Ünver Group 3. nesil temsilcisi olan Dilara KORGAVUŞ, “Dünyanın her yerinde aile şirketleri benzer sorunlar yaşıyor ancak sorunlar benzer olsa da çözümler aileden aileye değişiklik gösteriyor. TAİDER'in gerçekleştirdiği bu tarz etkinlik ve deneyim paylaşımı toplantılarının, aile şirketlerimizin nesiller boyu sürdürülebilirliğinin sağlanması için çok kıymetli olduğuna inanıyorum” dedi.

Uludağ İçecek 4. nesil temsilcisi Nuri Cem ERBAK, 2014 Haziran ayında aile anayasası oluşturmak için çalışmalara başladıklarını ve sürecin devam ettiğini söyledi. ERBAK, oy birliğiyle karar alma yöntemini belirlediklerini kaydederken aile anayasası sürecinin en önemli kazanımının şirketin 4. nesil dört kuzenin birbirini yakından tanımasına ve aile konularının aile meclisinde tartışılmasına fırsat ve alan sağladığı için çok değerli olduğunu aktardı.

İnci Holding iştiraki İnci Akü'deki görevinden ayrılarak kuzeniyle birlikte SekizGen şirketini kuran Onur EREN ise İnci Ailesi olarak 22 yıldır aile meclislerinin olduğunu ve 20 yıldır da aile anayasasına sahip olduklarını kaydetti. İnci Holding'de 25 yaşında satış ve pazarlama departmanında kariyerine başlayan Eren, “Genç yaşta aldığım sorumluluklar özgüvenimi ve cesaretimi artırdı. Yurtdışında çalıştığım süreçte otomotivde e-ticaret üzerine birçok örnek gördüm. Ülkeye döndüğümde bunu uygulamaya karar verdim” dedi.

Berdan Cıvata Genel Müdürü Zeynep ŞEMSİ AYSALAR ise şirketin babası ve amcası tarafından kurulduğunu, ikinci nesil olarak kuzenleriyle birlikte şirket yönetiminde olduklarını, icra görevlerini profesyonellere bıraktıklarını söyledi. Kurucu nesillerin başlattığı kurumsallaşma sürecinin şeffaflık ve hesap verilebilirlik sağladığını söyledi.

Editöre not: “TAIDER_Aile_Sirketlerine_Gelecek_Nesilden_Bakis_01” adlı görseldeki isimler soldan sağa Nuri Cem ERBAK, Ersoy TABAKLAR, Zeynep ŞEMSİ AYSALAR, Dilara KORGAVUŞ, Ergun Hadi TÜRKAY, Vehbi VARLIK,Onur EREN

TAİDER Aile İşletmeleri Derneği, ülkemiz aile işletmelerinin yüksek performanslı, uluslararası yönetim ilkelerine sahip, ülkemize değer yaratan ve sürdürülebilir kurumlar haline gelmelerine destek veren, üyelerinin en iyi uygulamaları ve çözüm gerektiren sorunları paylaşabilecekleri, dünyanın önde gelen aile şirketleri ile iletişim kurabilecekleri ve gelecek nesillerini geliştirebilecekleri önder kurumdur. Türkiye'deki aile işletmelerinin nesiller boyu gelişmesi, ülkemiz ekonomisinin daha sağlıklı ve kalıcı büyümesine destek olmak amacıyla 2012 yılında kurulmuştur ve 65 ülkede 3700 iş ailesinin buluştuğu İsviçre merkezli Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı (Family Business Network International) Türkiye paydaşıdır.

Bilgi için:
TAİDER Aile İşletmeleri Derneği: www.taider.org.tr
Tel: (232) 265 00 90 ● (533) 084 35 87
Facebook /taideristeaile
TAİDER Kuzey Yıldızı: kuzeyyildizi@taider.org.tr
TAİDER 6. Ulusal Aile İşletmeleri Zirvesi Videosu:
Facebook /taiderzirve

Uluslararası Aile İşletmeleri Ağı
(Family Business Network International)

FBN www.fbn-i.org
FBN Tanıtım Videosu https://vimeo.com/166162630
FBN Gelecek Nesiller https://vimeo.com/166166478