Haberler / BKM Basın Bültenleri
22.02.2018

BKM verileri açıklandı

Ocak ayında MTV ödemelerini de içeren kamu-vergi ödemelerinin yarısından fazlası internetten yapıldı

Sevgililer Günü haftasında kartlı ödemede en fazla artış kuyumculuk sektöründe gerçekleşti

Türkiye, Avrupa'nın 1 numaralı kart pazarı olmaya devam ediyor
Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) açıkladığı verilere göre, ocak ayı sonunda Türkiye'de 62,7 milyon kredi kartı, 133,3 milyon adet banka kartı kullanılıyor. Kredi kartı adedinde Avrupa'da en fazla karta sahip İngiltere, banka kartı adedinde ise Almanya'nın önünde yer alarak Avrupa'da en fazla karta sahip ülke konumunu bu yıl da koruyan Türkiye, kart kabul noktasında ise yaklaşık 2,4 milyon adet kabul noktası ile Avrupa'da en fazla terminale sahip İtalya'nın önünde yer alıyor.

Kartlı ödemeler ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 arttı
BKM'nin verilerine göre, 2017 yılında yüzde 15 büyümeyle sağlıklı bir büyüme gösteren kartlı ödemeler bu yıl da büyümesine devam ediyor. 2017 yılı ocak ayında 49,9 milyar TL olan kartlı ödeme tutarının 2018 Ocak tarihi itibarıyla yüzde 22 artışla 60,7 milyar TL'ye çıktığı görülüyor.

Tablo 1: Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) Gelişimi

Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 2017 Ocak 2018 Ocak Değişim
Banka Kartı 4,6 6,6 %44
Kredi Kartı 45,3 54,1 %20
Toplam 49,9 60,7 %22

Genç nüfusun artışı ve dijital dönüşümün etkisiyle son 5 yılın en yüksek büyümesini gösteren internetten yapılan kartlı ödemeler ise ocak ayında MTV ödemelerinin de desteğiyle 10 milyar TL'yi aştı. BKM'nin verilerine göre, 2017 yılında yüzde 14,5 olan internetten ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki payı ocak ayı içinde yapılan ödemelerde rekor bir paya yani yüzde 16,4'e ulaşmış durumda.

Ocak ayında kartlarla 3,3 milyar TL kamu/vergi ödemesi yapılırken ödemelerin yarısından fazlası internetten yapıldı
2017'de en çok kartlı ödeme artışı görülen sektörlerden biri de “kamu-vergi ödemeleri” sektörüydü.  Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ilk taksitlerinin de ödendiği ocak ayında, bu ödemeleri kapsayan “kamu-vergi ödemeleri” sektöründe kartlarla 3,3 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Toplam kartlı ödemelerin yüzde 6'sına denk gelen bu tutarın 1,9 milyar TL'si yani yüzde 57'si internetten yapıldı. Ödemelerin yarısı yani 1,6 milyar TL'si ise taksitli olarak gerçekleşti. Finansal okuryazarlık oranının yükselmesiyle beraber bilinçlenen kullanıcılar artık kartlarını bütçelerini etkin yönetebilmek için vergi gibi zorunlu ödemelerde daha çok kullanıyor.

Tablo 2: “Kamu-Vergi Ödemeleri” Sektörü – Kartlı Ödeme Tutarları

Kamu - Vergi Ödemeleri Sektörü 2018 Ocak
Toplam Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 3,3
İnternetten Yapılan Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 1,9
İnternetten Yapılan Kartlı Ödemelerin Payı %57

“Kamu kurumları ile toplu taşımada kart kabul yaygınlığı artırılmalı”
Hem kart tarafında hem de kart kabul noktasında dünyanın birçok ülkesinden önde bulunan Türkiye'nin bu yıl da Avrupa'da birinci sırada yer aldığının altını çizen BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, “Ancak genç nüfusumuz, ekonomik potansiyelimiz ve sahip olduğumuz güçlü kartlı ödemeler altyapısı göz önünde bulundurulduğunda hanehalkı harcamalarında kartlı ödemelerin daha yüksek bir pay alması mümkün” dedi. Kartların vergi gibi kamu ödemelerinde çok önemli bir ödeme aracı olduğunu vurgulayan Canko; vergi daireleri, sigorta prim ödemeleri, tapu müdürlükleri, noterler, araç muayene istasyonları ve kamu hastaneleri gibi günlük hayatın her alanında yer alan kamu kurumlarında kart kabulünün daha da yaygınlaşmasının, nakitsiz ödemeler toplumu hedefine büyük ivme kazandıracağını belirtti. Ayrıca toplu taşıma ödemelerinin temassız teknolojisi sayesinde dijitalleşmesi ve kazanılan kullanıcı deneyimi sayesinde kartlı ödemelerin diğer nakit yoğun alanlara da nüfuz edebileceğini vurgulayan Canko, “Bu sayede kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması, vergi gelirlerinin artması ve banka müşterisi olmayan kesimin finansal sistem içerisine alınması gibi birçok ekonomik ve toplumsal fayda sağlayabiliriz” dedi.

Sevgililer Günü haftasında en fazla artış kuyumculuk sektöründe gerçekleşti
Öte yandan BKM, Sevgililer Günü'ne ilişkin verileri de açıkladı. Kartlı ödeme tutarlarına bakıldığında 2017 yılında 1,9 milyar TL olan kartlı ödeme tutarınının %16 artarak bu yıl  2,2 milyar TL seviyesine ulaştığı görülüyor.

Tablo 3: “14 Şubat Sevgililer Günü” - Kartlı Ödeme Tutarları

Kartlı Ödeme Tutarı (Milyar TL) 2014 2015 2016 2017 2018
14 Şubat Sevgililer Günü 1,2 1,3 1,0 1,9 2,2

Sevgililer Günü'nü içeren 8-14 Şubat haftasında kartlarla yapılan ödemelerde ayın bir önceki haftasına göre yüzde 75 artışla kuyum en fazla artış gösteren sektör olurken yüzde 15 artışla sağlık ürünleri/kozmetik ve yüzde 10 artışla elektronik eşya sektörü en fazla artış gösteren diğer sektörler arasında yer aldı. Bu üç sektörde yapılan ortalama işlem tutarı ise 226 TL olarak gerçekleşti. 14 Şubat özelinde ise en fazla kartlı ödemenin saat 18.00-19.00 arasında gerçekleştiği görüldü, yani hediyelerimizi son dakikaya bırakıyoruz.

Tablo 4: “Sevgililer Günü Haftası” Sektörel Kartlı Ödeme Tutarı (Milyon TL)

Sektörel Kartlı Ödeme Tutarı (Milyon TL) 1-7 Şubat Arası Sevgililer Günü Haftası
(8 - 14 Şubat)
Değişim
Kuyumculuk 208 365 %75
Sağlık Ürünleri/Kozmetik 518 594 %15
Elektronik Eşya 734 811 %10

İlgili Kişi
Ayşe Ekin Gündüz
0212 219 29 71 - 0533 921 43 53
ayseg@marjinal.com.tr

BKM hakkında
1990 yılında kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), halihazırda 28 banka ve iki banka dışı üyeye sahiptir. Bankaların operasyonlarını kolaylaştırma ve operasyonel süreçlerde verimliliği artırma odaklı faaliyetler yürüten BKM, ödeme sistemleri ekosistemine güvenli ve hızlı çözümler üreten teknoloji odaklı bir kurumdur. “Nakitsiz ödemeler toplumu” hedefini sahiplenen bir kurum olarak 2012 yılında Türkiye'nin ilk dijital cüzdanı BKM Express'i hizmete sunmuştur. Türkiye'de nakitsiz ödemeler toplumu hedefi bilincinin artmasına yönelik birçok tanıtım projesine ve iletişim kampanyasına imza atan BKM, sunduğu yenilikçi ödeme teknolojileri ve platformlarıyla da bu hedefe katkı sağlamaktadır. BKM, 2016 yılında Türkiye'nin ilk yerli kartlı ödeme şeması ve markası TROY'u da sektörün hizmetine sunmuştur. Bilgi için: www.bkm.com.tr

BKM
1990 yılında 13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan, hâlihazırda 29 bankanın üyesi olduğu Bankalararası Kart Merkezi‘nin (BKM) faaliyetleri, ödeme sistemleri içerisinde; nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan veya destekleyen sistem, platform ve altyapıları oluşturmak, işletmek ve geliştirmektir. Kredi kartı ve banka kartı uygulaması içinde bulunan bankalar arasında uygulanacak prosedürleri geliştirmek, standardizasyonu sağlamaya yönelik çalışmalar yaparak kararlar almak, Türkiye genelinde uygulamalar ile yurt içi kuralları oluşturmak, bankalar arasındaki takas ve hesaplaşmayı yürütmek, yurt dışı kuruluş ve komisyonlarla ilişkiler kurmak ve gerektiğinde üyelerini bu kuruluşlarda temsil etmek, halen her banka tarafından devam ettirilen işlemleri daha güvenli, süratli ve daha az maliyetli tek bir merkezden yürütmek, BKM’nin ana faaliyetleri arasında yer almaktadır. 2012 yılında hayata geçirilen BKM Express; BKM, bankalar ve e-ticaret dünyasının önde gelen firmalarıyla birlikte geliştirilen, İnternet alışverişlerini hızlı, kolay ve keyifli hale getiren bir ödeme sistemidir. Troy ile birlikte ise Türkiye kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dönem başlamıştır ve BKM, 1 Nisan 2016 tarihinde “Türkiye’nin Ödeme Yöntemi Troy”u hayata geçirmiştir. Şirket, 2023 yılında “nakitsiz bir toplum” hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.