Haberler / Red Hat Basın Bültenleri
22.03.2019

Red Hat, operatör ihtiyacını karşılamak için AWS, Google Cloud ve Microsoft ile işbirliğine girerek OperatorHub.io sitesini kurdu

Red Hat işbirliğine girdiği AWS, Google Cloud ve Microsoft ile birlikte OperatorHub.io topluluk sitesini hizmete sunuyor.  OperatorHub.io, Kubernetes Operatör destek hizmetleri bulmak için kullanılacak bir ortak kayıt merkezi olarak tasarlandı.

Operatör nedir?
Operatörler, Kubernetes-yerlisi uygulamaların paketlenme, hizmete alınma ve yönetilme yöntemidir.  Kubernetes uygulamayı ise, hem Kubernetes üzerinde hizmete alınan hem de Kubernetes API'leri ve kubectl araçlar kullanılarak yönetilen bir uygulama olarak tanımlayabiliriz

Operatörler, bir uygulamanın Kubernetes üzerinde  çalışması için gereken ve bazen rutin ve  sıradan bazen ise karmaşık görevlerin otomatik olarak yapılmasına yardımcı olarak kullanıcılara fayda sunarlar. Bir operatör, Kubernetes CLI kullanarak güncellemeleri, yedeklemeleri ve ölçeklendirmeleri otomatik hale getirir ve yerine uymayan bir şeyler varsa onları da tarayabilir.

Kısacası operatörler, uygulamaların operasyonel düzeyde Kubernetes'e hazır hale gelmesi için çalışırlar. Operatörler, geliştiriciler ve Kubernetes yöneticileri ile bir araya gelerek kaynakların hazır tutulması, ölçeklendirme ve yedekleme/düzenleme gibi hizmetler dahil olmak üzere genel bulut benzeri hizmetlere otomasyon avantajı kazandırıyorlar. Ayrıca hangi altyapıda olursa olsun fark etmeksizin tüm Kubernetes ortamlarındaki hizmetlerin taşınabilir kılınmasını da sağlıyorlar.

Operatör kavramı, üretici topluluklar ve yazılım sağlayıcıların dikkatlerini her geçen gün daha fazla üzerinde toplarken, mevcut operatör sayısının da arttığı gözlemleniyor.  Ancak bugüne kadar, gerek geliştiriciler gerekse Kubernetes yöneticileri tarafında, kalite standartlarını karşılayan operatör bulmakta güçlük çekiliyordu.

OperatorHub.io'nun devreye alınmasıyla, bu güçlük aşılıyor ve ortak kayıt merkezi sayesinde  mevcut operatörlerin burada yayınlanması ve bulunması gibi bir avantaj doğuyor. Bu sayede Kubernetes için operasyonel düzeyde hazır hizmetlerin tamamlanması da kolaylaşıyor.

Konuyla ilgili blog yazısına bu linkten ulaşabilirsiniz:
ttps://www.redhat.com/en/blog/introducing-operatorhubio-place-finding-kubernetes-native-services

İlgili Kişi
Esra Şavkın
esras@marjinal.com.tr

Red Hat, Inc. hakkında
Dünyanın lider Linux sağlayıcısı ve açık kaynak yazılım çözümleri şirketi Red Hat, güvenilir ve yüksek performanslı Linux, hibrit bulut, konteyner ve Kubernetes teknolojileri sağlamak için topluluktan güç alan bir yaklaşımı benimser. Red Hat, müşterilerinin yeni ve mevcut BT uygulamalarını entegre etmelerine, bulut-yerlisi uygulamalarını geliştirmelerine, sektör öncüsü işletim sistemimizde standartlaştırmalarına ve karmaşık ortamlarını otomatikleştirmelerine, korumalarına ve yönetmelerine yardımcı olur. Sunduğu ödüllü destek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri, Red Hat'i Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerin güvenilir danışmanı yapmaktadır. Bulut sağlayıcıları, sistem entegratörleri, uygulama tedarikçileri ve açık kaynak topluluklarının stratejik bir iş ortağı olan Red Hat, kurumların dijital geleceğe hazırlanmalarına yardımcı olur.

Red Hat
Dünyanın lider Linux sağlayıcısı ve açık kaynak yazılım ürünleri şirketi Red Hat, güvenilir ve yüksek performanslı bulut, Linux, ara katman, depolama ve sanallaştırma teknolojileri için topluluktan güç alan bir yaklaşımı benimser. Aynı zamanda Red Hat ödüllü destek, eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunar. İşletmeler, iş ortakları ve açık kaynak toplulukları arasında bağlantı sağlayan global bir ağ merkezi olarak Red Hat, kaynakları büyüme sağlayacak şekilde konumlandıran yenilikçi teknolojiler oluşturmaya ve müşterileri geleceğin BT dünyasına hazırlamaya yardımcı olur.