Haberler / Qualcomm Basın Bültenleri
23.11.2017

Qualcomm, ZTE ve China Mobile 5G alanındaki liderliğini dünyanın ilk 3GPP Standard'ına uygun uçtan uca 5G NR birlikte işlerlik sistemini tamamlayarak ispatladı

• Uçtan uca 5G NR sistemi şu anda son hali 3GPP ile birlikte verilmeye çalışılan 5G Yeni Radyo katman 1 standartlarına uyumlu
  • Uçtan uca 5G NR sistemi ZTE'nin 5G NR ticari baz istasyonunu ve Qualcomm Technologies'in 5G NR sub-6 GHz UE prototipini kullanarak 3,5 GHz bandından işlem gerçekleştiriyor
  • ZTE, Qualcomm ve China Mobile'in ortak bir çabalarının bir kazanımı olan uçtan uca 5G NR sisteminin tanıtımı 23 Kasım'da gerçekleştirilecek olan China Mobile Küresel İş Ortakları Konferansı'nda gerçekleşecek

Qualcomm Incorporated'ın (NASDAQ:QCOM) bir iştiraki olan Qualcomm Technologies, ZTE ve China Mobile ile birlikte dünyanın ilk 3GPP R15 standardına uygun uçtan uca 5G NR Birlikte İşlerlik Veri Denemesi (IoDT) sistemini başarıyla tamamladıklarını duyurdu. China Mobile'in rehberliğinde gerçekleşen IoDT bağlantı denemesi China Mobile'in 5G Ortak İnovasyon Merkezi'nde gerçekleşirken ZTE'nin 5G NR ticari baz istasyonunu ve Qualcomm Technologies'in 5G NR sub-6 GHz UE prototipi kullanıldı. Uçtan uca 5G NR sistemi 3GPP Release-15 5G Yeni Radyo katman 1 çerçevesine de uyumlu bir şekilde 3,5 GHz'de çalışırken 100MHz bant genişliğini de destekliyor ve ölçeklenebilir OFDM numerolojisi, yeni gelişmiş kanal kodlama ve modülasyon şemaları ve düşük gecikmeli, dahili yuva yapısı gibi özellikleri de bünyesinde barındırıyor. Uçtan uca 5G NR IoDT sistemi 4G ağlarından gözle görünür derecede düşük hava arayüzü gecikmelerinde saniye başına çoklu gigabit tavan değerlerini en etkin şekilde yakalamak için tasarlandı. 5G NR teknolojilerinin kullanıma sunulması ile yüksek kalite video görüntüleme, sürükleyici sanal/zenginleştirilmiş gerçeklik deneyimleri gibi hali hazırda çok önemli hale gelen bağlantı gereksinimleri karşılanırken ayrıca yüksek güvenirlikli, otonom araçlar, drone'lar ve için düşük gecikmeli hizmetler ve endüstriye kontrol imkanları elde edilecek.

5G NR IoDT sisteminin başarılı bir şekilde ortak çalışabilir bağlantı sunması ile 5G NR teknolojilerinin ticari olarak kullanıma sunulmasından önceki aşamada önemli bir mihenk taşı geride bırakılırken 3GPP standartlarına uyumlu ağ ve cihazların da geliştirilmesini hızlandıracak bir adım atıldı.

Qualcomm Technologies, Inc. Başkan Yardımcısı ve QCT Başkanı Cristiano Amon gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Dünyadaki ilk uçtan uca 5G NR birlikte işlerlik özeliğine sahip  veri bağlantısını gerçekleştirmek 5G liderliğimizin ve standartlara uyumlu ticari ağların kullanıma sunulması için harcadığımız çabanın gerçek kanıtıdır. Qualcomm Technologies'in Çin'in kablosuz bağlantı endüstrisi alanındaki süregelen başarısına inancı tamken ZTE ve China Mobile ile birlikte çalışarak Çin'in 5G yolculuğunu hızlandıracağımız için çok heyecanlıyız.”

ZTE Teknolojiden Sorumlu Genel Müdürü ve Kıdemli Başkan yardımcısı Xu Huijun ise “ZTE, 5G ekipmanlarının ve çözümlerinin ticari anlamdaki ilk tedarikçilerinden birisi olmayı hedefliyor. ZTE, endüstri ortaklarıyla birlikte çalışarak 5G teknolojisinin doğrulama ve ürün tabanlı gelişimi boyunca birçok ana teknolojinin, çözümün ve ağ modelinin doğrulanma süreçlerinde aktif olarak yer aldı. Qualcomm Technlogies, ZTE ve China Mobile ile birlilte çalışarak ulaştığımız dünyanın ilk 5G NR birlikte işleyen veri bağlantısı bu alandaki kararlılığımızı ve planlı çalışmanın sonuçlarını gösteriyor.” diyerek ZTE'nin 5G teknolojisinin ticarileşmesinde ne kadar önemli bir paya sahip olacağının altını çizdi.

China Mobile Communications Corporation Başkan Yardımcısı Li Zhengmao, Qualcomm Technologies ve ZTE ile gerçekleştirdikleri iş birliğini şu sözlerle değerlendirdi: “China Mobile endüstri ortakları ile birlikte çalışarak birleşik ve küresel bir 5G standardını yaygın hale getirme konusunda çok kararlı bir şekilde hareket ediyor. 3GPP 5G NR standartlarına uyumlu uçtan uca 5G NR birlikte işler bağlantı denemesi, 5G standartlarından üretime ve ticarileşmeye uzanan yolda önemli bir mihenk taşının geride bırakılması demek oluyor. China Mobile, aralarında Qualcomm Technologies ve ZTE'nin de bulunduğu endüstri liderleri ile birlikte çalışıp 5G ürünlerini olgunlaştıracak ve 5G endüstrisini başarıya ulaştıracak.”

Eray Coşan
erayc@marjinal.com.tr

Qualcomm Hakkında
Qualcomm'un teknolojileri akıllı telefon devrimine güç veriyor ve milyarlarca insanı birbirine bağlıyor. 3G ve 4G'ye liderlik eden Qualcomm, şimdi de akıllı ve bağlantılı cihazların yeni çağı 5G'ye giden yolda öncülük yapıyor. Ürünlerimiz; otomotiv, programlama, IoT ve sağlık gibi endüstrilerde devrim yaratıyor ve milyonlarca cihazın daha önce hayal dahil edilemeyecek şekilde birbirleri ile bağlantı kurmasını sağlıyor. Qualcomm Incorporated, lisanslama birimi Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Incorporated'ın iştiraki Qualcomm Technologies, Inc., tüm iştirakleri ile birlikte bütün mühendislik, araştırma, geliştirme faaliyetlerimizi ve içerisinde yarı iletken iş birimimiz QCT'nin yanı sıra mobil, otomotiv, programlama, IoT ve sağlık birimlerimizin de bulunduğu bütün ürün ve servis işlerimizi yürütmektedir. Daha fazla bilgi için Qualcomm'un web, blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Qualcomm
Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM), 3G, 4G ve yeni nesil mobil teknolojilerinde dünya lideridir. Qualcomm Incorporated, Qualcomm’un lisanslama birimini, Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Technologies Inc., Qualcomm Incorporated’a bağlı olup diğer iştirakleri ile birlikte tüm Qualcomm mühendisliği, araştırmaları ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra yarı-iletkenlere dair işleri kapsayan QCT de dahil olmak üzere tüm ürünlerini ve hizmetlerini de gerçekleştirir. 25 yıldan daha uzun bir süredir, Qualcomm fikirleri ve icatları ile tüm dünyadaki insanları bilgiye, eğlenceye ve birbirlerine yakın olmalarını sağlayarak dijital iletişimin evrimine yön vermiştir. Daha fazla bilgi için Qualcomm’un web sitesi, OnQ blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.