Haberler / Qualcomm Basın Bültenleri
08.12.2017

Qualcomm ve Baidu cihaz üzeri sesli yapay zeka çözümleri konusunda işbirliği yaptıklarını açıkladı

İki şirket, Qualcomm'un Snapdragon 845 mobil platformunu ve Baidu'nun DuerOS Conversational AI sistemini temel alan sesli yapay zeka çözümleri konusunda birlikte çalışma kararı aldı

Hawaii —7 Aralık, 2017 — Hawaii'de düzenlenen ikinci Snapdragon Teknoloji Zirvesi'nde Qualcomm Incorporated'ın (NASDAQ: QCOM) bir iştiraki olan Qualcomm Technologies, Inc. ve Baidu (NASDAQ: BIDU) işbirliklerini duyurdu. İki şirketin işbirliği anlaşması, Baidu'nun akıllı telefonlara yönelik DuerOS etkileşimli yapay zeka (AI) sisteminin, yeni Snapdragon 845 mobil platformu da dahil olmak üzere Qualcomm® Snapdragon™ mobil platformlar üzerinden optimize edilmesini kapsıyor. İki tarafın yapay zeka alanındaki deneyim ve uzmanlığından güç alan bu stratejik işbirliği ile DuerOS, akıllı telefonlar ve Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarına yönelik eksiksiz bir sesli yapay zeka ve akıllı asistan çözümü sunabilmek için Qualcomm Aqstic™ donanım ve yazılımlarıyla optimize edilecek.

Ses tanıma özellikli (voice-first) akıllı asistanlar, insan-makine etkileşiminde bir paradigma değişimine öncülük ediyor. Snapdragon mobil platformları ise, akıllı telefonlara ve IoT cihazlarına yönelik doğal dil işletimi gibi AI kullanım alanlarının gelişimini hızlandırmak üzere tasarlandı. Qualcomm Aqstic donanım ve yazılımlarındaki DuerOS teknolojilerinin optimizasyonunda Baidu'ya destek sunmak da bu amaca dahil.
Optimizasyon hedeflerinden bazıları şöyle:

• Her zaman açık, güç tasarrufu, Qualcomm Aqstic ses kodeki (WCD934x, WCD9335) üzerinde çalışan ve DuerOS'a uygun sesli aktivasyon (“Xiaodu Xiaodu” şeklinde seslenmek aktivasyon için yeterli olacak)
  • Yankı ve gürültü engelleme özelliği sayesinde kullanıcılar, Snapdragon destekli DuerOS cihazlarıyla istedikleri zaman konuşabilecek.
Bu işbirliği yeni Snapdragon mobil platformlarının, yazılım güncellemelerinin, referans uygulamalarının ve optimize algoritmaların kullanılabilirliğinin desteklenmesine ve orijinal ürün üreticilerinin daha iyi kullanıcı deneyimi ve daha kısa pazara erişim süresi sunan cihazlar için sesli AI çözümlerinden faydalanmasına olanak tanıyacak.

Qualcomm Technologies'in ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Keith Kressin şunları söyledi: “Qualcomm Technologies yapay zekaya yatırım yapmaya devam ediyor ve ses teknolojileri de dahil olmak üzere cihaza entegre yapay zeka teknolojilerinin gelişmesi için özveriyle çalışıyoruz. Bu anlamda, sesli yapay zeka çözümleri konusunda Baidu ile başlattığımız bu işbirliği bizim için çok önemli. Bu işbirliği sayesinde sesli yapay zeka çözümlerini yeni nesil Snapdragon mobil platformlarına taşıyabileceğiz. Böylece kullanıcılar Baidu'nun DuerOS ses hizmetlerini kullanarak istedikleri zaman ve kendi dillerinde konuşarak akıllı telefonlarını ve IoT cihazlarını açabilecek ve bu işlem pil gücünü çok fazla etkilemeyecek.”

Baidu Duer iş birimi genel müdürü Kun Jing ise şöyle konuştu: “Qualcomm Technologies ile yaptığımız işbirliği sayesinde, dünyanın dört bir yanındaki akıllı telefon ve IoT cihazı üreticilerine yeni bir sesli yapay zeka deneyimi sunacağız. Baidu'nun yapay zeka, büyük veri, bilgi grafiği, bilgi ve hizmet ekosistemleri konusundaki gücünden destek alan DuerOS, üreticilere önemli işlevler sunarken, kullanıcılara da ihtiyaçlarına uygun daha kapsamlı ve kaliteli bilgi ve hizmetler sağlayacak.”

Baidu'nun etkileşimli yapay zeka sistemi olan DuerOS 10 ana alan ve 200'ü aşkın alt alanda yetkinliğe sahip. DuerOS, 2017 başındaki lansmanının ardından hızla büyüyerek 130 iş ortağına ulaştı ve Çin'deki üçüncü taraf donanım üreticilerinin ilk tercihi haline geldi. Bu üreticiler buzdolabından klimaya, TV alıcılarından hikaye anlatma makinelerine ve akıllı hoparlörlere kadar değişen 100'ün üzerinde markalı cihaza DuerOS'yi entegre etti. Sistem şimdiye kadar evde, arabada, mobil cihazlarda ve başka pek çok ortamda uygulandı.

Qualcomm Hakkında
Qualcomm'un teknolojileri akıllı telefon devrimine güç veriyor ve milyarlarca insanı birbirine bağlıyor. 3G ve 4G'ye liderlik eden Qualcomm, şimdi de akıllı ve bağlantılı cihazların yeni çağı 5G'ye giden yolda öncülük yapıyor. Ürünlerimiz; otomotiv, programlama, IoT ve sağlık gibi endüstrilerde devrim yaratıyor ve milyonlarca cihazın daha önce hayal dahil edilemeyecek şekilde birbirleri ile bağlantı kurmasını sağlıyor. Qualcomm Incorporated, lisanslama birimi Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Incorporated'ın iştiraki Qualcomm Technologies, Inc., tüm iştirakleri ile birlikte bütün mühendislik, araştırma, geliştirme faaliyetlerimizi ve içerisinde yarı iletken iş birimimiz QCT'nin yanı sıra mobil, otomotiv, programlama, IoT ve sağlık birimlerimizin de bulunduğu bütün ürün ve servis işlerimizi yürütmektedir. Daha fazla bilgi için Qualcomm'un web, blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Baidu Hakkında
Çince hizmet veren lider internet arama motoru Baidu, teknolojiyi kullanarak karmaşık dünyamızı kullanıcılar ve şirketler için daha basit bir hale getirmeyi hedeflemektedir. Baidu'nun ADS hisseleri NASDAQ'ta “BIDU” kısaltmasıyla işlem görmektedir. Bugün itibariyle 10 ADS hissesi bir adet A Sınıfı normal hisseye denktir.

Qualcomm
Qualcomm Incorporated (NASDAQ:QCOM), 3G, 4G ve yeni nesil mobil teknolojilerinde dünya lideridir. Qualcomm Incorporated, Qualcomm’un lisanslama birimini, Qualcomm Teknoloji Lisanslama (QTL) ve patent portföyünün büyük bir bölümünü de kapsar. Qualcomm Technologies Inc., Qualcomm Incorporated’a bağlı olup diğer iştirakleri ile birlikte tüm Qualcomm mühendisliği, araştırmaları ve geliştirme faaliyetlerinin yanı sıra yarı-iletkenlere dair işleri kapsayan QCT de dahil olmak üzere tüm ürünlerini ve hizmetlerini de gerçekleştirir. 25 yıldan daha uzun bir süredir, Qualcomm fikirleri ve icatları ile tüm dünyadaki insanları bilgiye, eğlenceye ve birbirlerine yakın olmalarını sağlayarak dijital iletişimin evrimine yön vermiştir. Daha fazla bilgi için Qualcomm’un web sitesi, OnQ blog, Twitter ve Facebook sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.