Haberler / Proline Bilişim Basın Bültenleri
20.06.2018

Proline liderliğinde hayata geçirilen IDEA4SWIFT projesine prestijli ödül

Proline'ın Türkiye konsorsiyum liderliğini üstlendiği ve AB ülkeleri başta olmak üzere tüm dünyada önde gelen havalimanlarında hizmete sunulması beklenen yeni nesil biyometrik otomatik geçiş kontrol sistemi projesi IDEA4SWIFT, 2018 ITEA Award of Excellence etkinliğinde Ticari Etki ve İnovasyon ödüllerine layık görüldü.  Projede kullanılan çoklu biyometrik füzyon modeli ile insan faktöründen kaynaklı oluşması muhtemel hataların ortadan kaldırılması ve yolcuların geçişlerinin hızlandırılması amaçlanıyor.

EUREKA İnovasyon Günleri kapsamında Helsinki'de gerçekleşen 2018 ITEA etkinliğinde topluma en çok katkı sağlayan yenilikçi projeler ödüllendirildi. Güvenli ve akıllı şehir vizyonu ile hareket eden Türk teknoloji şirketi Proline'ın Türkiye konsorsiyum liderliği ile dünyanın önde gelen havalimanlarının güvenliğini artırmak ve yolcu geçişlerini hızlandırmak amacıyla geliştirilen otomatik geçiş kontrol sistemi IDEA4SWIFT projesi, sunduğu eşsiz güvenlik çözümüyle Ticari Etki ve İnovasyon dallarında iki ödülün birden sahibi oldu.

Üçü Türk, altısı Fransız olmak üzere toplam dokuz firmadan oluşan bir konsorsiyumun  üstlendiği IDEA4SWIFT projesi, dünyada bir ilk olan çoklu biyometrik füzyon modeliyle havalimanlarındaki güvenliği neredeyse aşılması imkânsız hale getiriyor. Proje kapsamındaki devrimsel kontrol kapı tasarımı, çoklu biyometrik füzyon modeli ve pasaport kontrol noktalarında geçiş hızı açısından algoritmanın sağladığı verim, güvenliği artırmasının dışında işlemlerin daha hızlı tamamlanmasını sağlayarak yolcuların kimlik doğrulama süreçlerini iyileştirirken, seyahat kalitelerini de büyük oranda artırıyor. Daha güvenli ve hızlı bir kimlik doğrulama deneyimi sunan proje, getirmiş olduğu yenilikler ile iki ödüle birden layık görüldü.

Ödül hakkında konuşan Proline Elektronik Kimliklendirme ve Biyometrik Çözümler Direktörü Serdal Karakaş, “Avrupa Birliği, 2030 yılında yaklaşık 720 milyon kişinin havalimanlarından geçiş yapacağını öngörüyor. Bu senaryoda hem sınır güvenliğini artırmak hem de havalimanlarındaki yolcu kontrol sürecini hızlandırmak büyük önem taşıyor. Bu önemli ihtiyaca cevap üretebilmek için geliştirilme sürecinde Türkiye konsorsiyum liderliğini üstlendiğimiz IDEA4SWIFT Projesi içerdiği dört biyometrik sistem ile dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Bu yeni güvenlik sisteminde kullanılacak 3. nesil pasaportlar ve biyometrik kişi tanımlaması sayesinde yolcu deneyiminin çok daha iyi bir duruma getirilmesi hedefleniyor. İlk günden beri bağlılıkla yürüttüğümüz projenin ITEA Award of Excellence gibi saygın bir ödüle layık görülmesi bizler için gurur verici bir gelişmedir” dedi.

Nevra Çankaya
nevrac@marjinal.com.tr

Proline Hakkında
2003 yılında kurulan Proline Bilişim; Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya odaklı, Ar-Ge ve Entegrasyon kabiliyetine sahip Türk Teknoloji Şirketi'dir. Sistem entegratörü kimliğinin yanında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezinde yürüttüğü çalışmalarıyla kendi ürünlerini geliştiren Proline; kent güvenlik sistemlerinde kullanılan akıllı yazılımlar, coğrafi bilgi sistemleri çözümleri, parmak izi, damar izi, yüz tanıma ve diğer çeşitli kimlik doğrulama araçlarına yönelik ürün ailesi ile e-kimlik ve biyometri çözümleri de sunmaktadır. Proline, Türkiye'nin akıllı yazılımlarla entegre edilmiş pek çok şehir güvenlik projesinde de yer almıştır. T.C. e-Pasaport projesini hayata geçiren ve e-Kimlik pilot projesinde yer alan Proline, Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi'nde kullanılmak üzere BioPOS cihazını geliştirmiştir. 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'ın başkenti Doha'nın güvenlik altyapısını kuran şirket, aynı zamanda AB ülkelerinin tüm havalimanlarında hayata geçirilmesi planlanan yeni otomatik geçiş kontrol sistemini geliştiren uluslararası konsorsiyumun Türkiye lideri olarak projede yer almaktadır. Proline, Kasım 2016 tarihinde, odağında akıllı şehirler alanında ürünler geliştiren startupların yer aldığı girişim platformu Proline Ventures'ı da kurmuştur. İstanbul Genel Merkezi ve Ankara Bölge Müdürlüğü ile Türkiye'de, Katar ofisi vasıtasıyla da Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde faaliyet gösteren Proline, Pakistan ofisleri üzerinden de Asya pazarında faaliyetlerini yürütmektedir. http://www.pro-line.com.tr