Haberler / Proline Bilişim Basın Bültenleri
13.12.2017

Proline Akıllı Şehir Metodolojisi ile Şehirler Akıllanıyor

Proline, Akıllı Şehir Danışmanlığı ile Türkiye'nin dijitalleşme hedefine katkı sağlarken yerel yönetimlere de şehirlerin sürdürülebilir dönüşümü için doğrudan uygulanabilir projeler üretiyor.

Akıllı Şehir kavramı insandan çevreye, yaşamdan ulaşıma, ekonomiden yönetişime birçok alanın hem yatay hem dikey olarak birbirleriyle temasını kapsıyor.

Akıllı Şehir Danışmanlığı yerel yönetimlerin sorunlarına çözüm buluyor
“Şehirlerin sürdürülebilir dönüşümü Akıllı Şehir yaklaşımı ile mümkün olabilir” prensibiyle hareket eden Proline, derinlemesine değerlendirmeler yaparak şehirlerin ihtiyaçlarına ve yerel kültürlerine uygun çözümleri Akıllı Şehir Danışmanlığı kapsamında sunuyor. Proline, yerel yönetimler ile işbirlikleri kurarak bir şehrin mevcut durumunu analiz edip yerel yönetimlerin sorunlarına uygun çözüm önerileri ile cevap buluyor.

Akıllı şehir pazarının 2020'de 1,45 trilyon ABD dolarına ulaşması öngörülüyor
Yakın geçmişte gerçekleştirilen bir araştırmaya göre[1] Türkiye'de büyük şehir belediyelerinin ortalama dijitalleşme puanı %55 seviyelerinde bulunuyor. Dijital hizmetler, operasyonlar, teknoloji platformları ve bilgi güvenliği alanlarını kapsayan araştırma, Proline'ın Akıllı Şehir Danışmanlığı'nın yerel yönetimlere ne gibi kazanımlar sunabileceğini ispatlıyor. Proline, ülkemizdeki şehirlerin akıllı şehir olabilmesi halinde enerji tasarrufundan trafikte kaybedilen sürelere kadar birçok alanda iyileştirmelerin olabileceğini, şehirlerdeki yaşam kalitelerinin artarak, çok daha güvenli hale gelebileceğini gösteriyor. Bağımsız araştırma kuruluşu TechNavio tarafından yapılan “Global Akıllı Şehir Pazarı 2016-2020” araştırması ise 2016-2020 yılları arasında akıllı şehir pazarının yaklaşık %20 yıllık bileşik büyüme oranıyla gelişerek 2020'de dünya genelinde 1,45 trilyon ABD doları seviyesine ulaşacağını öngörüyor.

Proline Akıllı Şehir Danışmanlık Hizmeti, Proline Akıllı Şehir danışmanları tarafından oluşturulan “Proline Akıllı Şehir Metodolojisi”nin şehirlerde yönetimler, aktif paydaşlar ve vatandaşlar ile görüşülerek uygulanması üzerine kurgulanıyor. Mevcut durum analizi ışığında organize edilen Akıllı Şehir Vizyon Eğitimleri ve Akıllı Şehir Çalıştayları, Akıllı Şehir vizyonunun yerel yönetimler tarafından içselleştirilmesi ve katma değerli Akıllı Şehir projelerinin geliştirilmesinde hızlandırıcı bir etki sağlıyor. Danışmanlık kapsamında, şehirde yaşayan vatandaşların yaşam kalitelerinin artırılması, hayatlarının kolaylaştırılması ve mutluluk seviyelerinin yükseltilmesi amacı ile sunulan Çabuk Fayda Çözümleri, daha kısa zamanda ve daha düşük maliyetli yatırımlar ile hayata geçirilebiliyor. Ayrıca ileri teknoloji Akıllı Şehir ürün ve çözümlerinin konumlandırıldığı ve sürekli güncellenen Proline Akıllı Şehir Kataloğu da hizmetin önemli bir bileşeni olarak yerel yönetimlere sunuluyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Proline Akıllı Şehir Danışmanı Beril Kırcı Kandemir “Proline'ın 5 yılı aşkın süredir ‘Akıllı Şehir' ile ilgili yürüttüğü faaliyetler sonucu bugün Türkiye'de ‘Güvenli ve Akıllı Şehir' ile ilgili pazarın oluşmasına sağladığı katkıları görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. ‘Güvenli ve Akıllı Şehir' ile ilgili projeler artarken konu ile ilgili danışmanlık ihtiyaçları da artıyor. Proline, sahip olduğu teknik bilginin yanında Türkiye ve bölgede edindiği saha deneyimleri ile ‘Güvenli ve Akıllı Şehir' danışmanlığı talep eden kurumlara doğrudan uygulanabilir projeler üretiyor. Bu da vatandaşlarına hızlı çözümler üretmek isteyen yerel yönetimlerin Proline'ı tercih etmesini sağlıyor.” dedi.

Proline'ın Türkiye'nin Akıllı Şehir yolculuğunda oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirten Beril Kırcı Kandemir, “Danışmanlık hizmetini sunmaya başladığımız andan itibaren ‘Güvenli ve Akıllı Şehir' alanında Türkiye'deki belediyelerin neredeyse tamamının konuya büyük önem verdiği gerçeğiyle bir kez daha karşılaştık ve bu büyük potansiyel doğrultusunda belediyelerimizi en doğru şekilde anlayabilmemiz için hızlıca saha ziyaretlerine başladık. Danışmanlık faaliyetleri sonrasında başlatmayı planladığımız pilot çalışmaları 2018 yılında tamamlayarak, hayata geçirdiğimiz uygulamaların vatandaşların konforuna hizmet eden bir hale gelebilmesi için yerel yönetimlerle yüksek bir motivasyon ve sinerji içinde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.” sözleriyle Proline'ın verdiği hizmetin vatandaşlar ve yerel yönetimler açısından önemine dikkat çekti.

Nevra Çankaya
nevrac@marjinal.com.tr

Proline Hakkında
2003 yılında kurulan Proline Bilişim; Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya odaklı, Ar-Ge ve Entegrasyon kabiliyetine sahip Türk Teknoloji Şirketi'dir. Sistem entegratörü kimliğinin yanında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge merkezinde yürüttüğü çalışmalarıyla kendi ürünlerini geliştiren Proline; kent güvenlik sistemlerinde kullanılan akıllı yazılımlar, coğrafi bilgi sistemleri çözümleri, parmak izi, damar izi, yüz tanıma ve diğer çeşitli kimlik doğrulama araçlarına yönelik ürün ailesi ile e-kimlik, e-pasaport ve biyometri çözümleri de sunmaktadır. Proline, Türkiye'nin akıllı yazılımlarla entegre edilmiş pek çok şehir güvenlik projesinde de yer almıştır. T.C. e-Pasaport projesini hayata geçiren ve e-Kimlik pilot projesinde yer alan Proline, Sosyal Güvenlik Kurumu Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi'nde kullanılmak üzere BioPOS cihazını geliştirmiştir. 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar'ın başkenti Doha'nın güvenlik altyapısını kuran şirket, aynı zamanda AB ülkelerinin tüm havalimanlarında hayata geçirilmesi planlanan yeni otomatik geçiş kontrol sistemini geliştiren uluslararası konsorsiyumun Türkiye lideri olarak projede yer almaktadır. Proline, Kasım 2016 tarihinde, odağında akıllı şehir alanında ürünler geliştiren startupların yer aldığı girişim platformu Proline Ventures'ı da kurmuştur. İstanbul Genel Merkezi ve Ankara Bölge Müdürlüğü ile Türkiye'de, Katar ofisi vasıtasıyla da Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde faaliyet gösteren Proline, Pakistan ofisleri üzerinden de Asya pazarında faaliyetlerini yürütmektedir. http://www.pro-line.com.tr