Haberler / ÖDED Basın Bültenleri
18.02.2019

ÖDED'den uyarı: “Faturalarınızı, BDDK tarafından yetkilendirilmiş ödeme kuruluşlarında ödeyin”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) fatura ödemelerine aracılık hizmetinin yalnızca faaliyet izni alan ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından verildiğine dair yaptığı duyuruya ilişkin Ödeme ve Elektronik Para Derneği'nden (ÖDED) de bir açıklama geldi. BDDK tarafından yetkilendirilmemiş ödeme kuruluşlarına karşı son derece dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan ÖDED Başkanı Burhan Eliaçık, “Vatandaşlarımız, yasalara aykırı hareket eden şirketlerden hizmet almamaya özen göstermeli” dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), son dönemde basın yayın organlarında kendilerini yetkili fatura ödeme merkezi olarak tanıtan kişilere karşı vatandaşları uyaran önemli bir açıklama yaptı. 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları hakkındaki Kanun uyarınca 5411 sayılı Kanun kapsamındaki bankalar, elektronik para kuruluşları, ödeme kuruluşları ve Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi'nin (PTT) ödeme hizmeti sağlayıcısı olduğunun hatırlatıldığı duyuruda, bu kurum ve kuruluşların haricindeki kişi ve kuruluşlarca fatura ödemelerine aracılık edilmesinin suç teşkil ettiği konusunda da uyarıda bulunuldu. Faaliyet izni alan kuruluşlara, BDDK'nın internet sitesinden ulaşılabiliyor.

“ÖDED'in temsil ettiği kuruluşlara güvenle ödeme yapabilirsiniz”
BDDK'nın yaptığı açıklamada yer alan fatura ödeme hizmetlerine ek olarak Kanun kapsamında belirtilen tüm ödeme hizmetlerinin de yine sadece kanunen yetki verilen diğer kurumlarla ÖDED üyesi ödeme ve elektronik para kuruluşlarından alınmasının önemine vurgu yapan ÖDED Başkanı Burhan Eliaçık, sözlerine şöyle devam etti: “BDDK tarafından yetkilendirilmemiş ödeme kuruluşlarına karşı son derece dikkatli olunması gerekiyor. Vatandaşlarımız, yasalara aykırı hareket eden şirketlerden hizmet almamaya özen göstermeli. ÖDED'in temsil ettiği ödeme ve elektronik para kuruluşları, çok sıkı düzenleme ve denetlemelere tabi olarak faaliyet izni alıyor ve yine aynı denetimlerden geçerek faaliyetlerini yürütüyor. Dolayısıyla vatandaşlarımız, ÖDED'in temsil ettiği kuruluşlardan ve temsilcilerden güvenle ödeme yapabilir. Burada dikkat edilecek nokta ise şu; kuruluş temsilcilerinin BDDK logosunu taşıyan görseller bulundurmaları gerekiyor. Vatandaşlar, temsilcileri bu görsellere dikkat ederek ayırt edebilir.”

Ayşe Ekin Gündüz
ayseg@marjinal.com.tr

Ödeme ve Elektronik Para Derneği hakkında
6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca, Türkiye'de ödeme ve elektronik para hizmetleri sunan ve ödeme ve elektronik para kuruluşu statüsündeki firmaları temsil eden bir sektör derneğidir. Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED)'e ödeme veya elektronik para kuruluşu faaliyet izni başvurusunda bulunan veya alan mobil operatörler, mobil ödeme aracı şirketler, ödeme servis sağlayıcılar, uluslararası para transferi şirketleri ve fatura ödeme şirketleri üye olabilmektedir. Dernek, Türkiye'de sunulan ödeme ve elektronik para hizmetlerinin geliştirilmesini, Türkiye'yi ödeme sistemleri alanında teknoloji ve bilgi ihraç eden bir ülke haline getirmeyi ve üyeler ve sektörler arasında yakın dayanışma ve işbirliğini temin etmeyi hedeflemektedir.

ÖDED
6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun uyarınca, Türkiye’de ödeme ve elektronik para hizmetleri sunan ve ödeme ve elektronik para kuruluşu statüsündeki firmaları temsil eden bir sektör derneğidir. Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED)’e ödeme veya elektronik para kuruluşu faaliyet izni başvurusunda bulunan veya alan mobil operatörler, mobil ödeme aracı şirketler, ödeme servis sağlayıcılar, uluslararası para transferi şirketleri ve fatura ödeme şirketleri üye olabilmektedir. Dernek, Türkiye’de sunulan ödeme ve elektronik para hizmetlerinin geliştirilmesini, Türkiye’yi ödeme sistemleri alanında teknoloji ve bilgi ihraç eden bir ülke haline getirmeyi ve üyeler ve sektörler arasında yakın dayanışma ve işbirliğini temin etmeyi hedeflemektedir.